Inlägg från: ölburk2 |Visa alla inlägg
  • ölburk2

    Margot Wallströms diplomatiska fiasko

    Lite att fundera över, klippt från: http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2015/02/09/the-facts-and-a-few-myths-about-saudi-arabia-and-human-rights/

    Over the past few months, however, something seems to have shifted. Americans and other Westerners seem to have grown more and more skeptical about the true nature of their ally. In particular, an unusual set of circumstances -- including the fearsome rise of the Islamic State, the death of Saudi King Abdullah and renewed concerns about Saudi links to the 9/11 attacks -- has led to a significant public debate about Saudi Arabia's true values.

    Vad samma tidning säger om det som händer nu, eg inte mycket mer än en uppdatering.
    http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2015/03/20/sweden-stood-up-for-human-rights-in-saudi-arabia-this-is-how-saudi-arabia-is-punishing-sweden/


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2

    Glömde, jag hittar inget nytt i utländsk press som jag inte redan visste eller som inte redan är sagt i svensk press.., lite märkligt kan jag tycka, men kanske det hänger ihop med västs alltmer skeptiska hållning till Saudi.


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Cal XVI Gustf skrev 2015-03-20 14:38:39 följande:

    www.svd.se/nyheter/inrikes/margot-wallstrom-kritiserade-islam_4425181.svd

    ?Ingenting som jag har sagt i riksdagen eller någon annanstans kan tolkas som en kritik av islam. Det är ett grovt felaktigt påstående?.

    Så sade utrikesminister Margot Wallström i en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen, i samband med uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien

    Men enligt Thord Janson, vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, kan utrikesministerns kritik mycket väl uppfattas som kritik mot islam.

    - När hon talade om ?medeltida straff? kritiserade hon sharialagarna, det vill säga de lagar som Saudiarabiens rättsystem vilar på. Sharialagarna och de här straffen man utmäter står stipulerade i koranen och är guds lag. Så när Wallström kritiserar straffen blir det en kritik mot islam, även om det inte var hennes åsikt.


    Och? Det är en persons åsikt, å den är han väl unt att ha, men att den för den skull skulla vara den enda rätta, dit är det ljusår.

    Å som du kan se, så är väst alltmer skeptisk mot Saudi, men du väljer fortfarande att hålla till i ankdammen Sverige.

    Öppna ögon å öron å se dig om vad som sägs utanför Sverige, det är där du finner sanningen, här i Sverige pågår en helt annan dabatt, som enbart är kritik mot M.W å den sittande regeringen.
    Vilket är långt ifrån relevant om vi ska kunna dra några slutsater om vad som eg Suadi håller på med.
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    MEE83 skrev 2015-03-20 13:54:55 följande:
    Ingen, tycker att Wallström har gjort sitt jobb i denna frågan. Jag menar, jag var förberedd på att Sossarna skulle göra ett dåligt jobb i regeringsposition, men jag hade faktiskt inte mentalt förberett mig på att våran högst uppsatta diplomat offentligt skulle förolämpa en hel världsdel och en av världens största religioner, det spelar ingen roll att mycket av det som sagts är sant, det hör liksom inte till frågan, det är inte hennes uppgift.

    Wallströms plakatpolitik passar kanske på första maj, men när det gäller internationella relationer, så har hon uppenbarligen otroligt mycket att lära sig, bland annat från sin partikamrat Jan Eliasson, men även individer som Carl Bildt.
    Trams, å sedvanlig fjantkritik från högerhåll.

    Vill du se på "diplomati" så kolla in vad som just nu pågår mellan Nordkorea å UK/England.
    Sätt in det i en jmf med Sverige - Saudi diplomatin, för i Nk å UK fallet kan vi snacka om att förolämpa å hota, å det t.o.m med kärnvapen..

    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    MEE83 skrev 2015-03-20 15:39:13 följande:
    Du förstår uppenbarligen fortfarande inte att detta inte har med våra relationer till andra västländer att göra. Det handlar om mellanöstern, att andra västerländskaländer offentliget eller under bordet ger Sverige en applåd spelar inte någon roll när det gäller våra relationer till Mellanöstern och Saudiarabien.

    Släpp det. Snälla, det är fullständigt irrelevant.
    ölburk2 skrev 2015-03-20 15:06:57 följande:
    Trams, å sedvanlig fjantkritik från högerhåll.

    Vill du se på "diplomati" så kolla in vad som just nu pågår mellan Nordkorea å UK/England.
    Sätt in det i en jmf med Sverige - Saudi diplomatin, för i Nk å UK fallet kan vi snacka om att förolämpa å hota, å det t.o.m med kärnvapen..
    Låt oss konstatera fakta.

    Wallström refererar till Saudiarabiens straffsystem som "medeltida", vilket för vilken modern människa som helst, måste uppfattas som en förolämpning, offentlig förnedring. Det juridiskt system som bygger på sharialagarna, där straffen är stipulerade. Hon gör detta offentligt, det är så odiplomatiskt som det kan bli, hennes jobb, är att agera som en diplomat, det hon gjort kan med andra ord inte kallas annat än grovt tjänstefel.

    Tu quoque argumentation är värdelöst och ett klassiskt argumentationsfel. Sedan kan man inte jämföra Nordkorea med Saudiarabien, och definitivt inte med en hel region. Nordkorea är ett land som har en BNP som är lägre än den Demokratiska republiken Kongo. Det är ett skämt att ens försöka göra en sådan jämförelse.
    Det är just det, du hävdar att det har med Sverige att göra, jag, att det inte alls är det som är den springande punkten, å det gör f.ö väldigt få förutom folk på högerkanten som är ute efter M.H skalp.

    Å skulle det drabba svensk export till Saudi, så är det ett lågt pris att betala för att stå upp för mänskliga rättigheter å kvinnors rätt., men som sagt det kommer inte att hända, helt enkelt för den exporten är så marginell, det går inte att förlora nåt som inte finns.

    Å igen, om du inte läst det jag klippt in.
    Hela väst, inkl USA ifrågasätter Saudi allt mer vad deras rätta agenda är.
    Att hela västvärlden ser det du inte ser, är långt viktigare för mig, än bråket mellan Sverige å Saudi.

    Om Sverige faller undan för en av världens värsta diktaturer, så kan de få långt större konskvenser än vad du tror, vi tystar i princip då många andra länder, eftersom Sverige fortfarande tas på allvar i sånna här frågor..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    MEE83 skrev 2015-03-20 16:20:39 följande:
    Utrikespolitisk realism(den teoretiska läran) är viktigare än idealism. Idealism åstadkommer oftast väldigt lite, vilket gör det ineffektivt. Precis som det är ineffektivt att offentligt förnedra ett annat land om man vill skapa förändring. De flesta, köper inte det. Det handlar alltså inte så mycket om att ta ställning till sakfrågan, utan det handlar om hur man framför kritik för att på så sätt få största möjliga effekt.

    Maggan har gjort allt fel. Istället för att faktiskt föra en konstruktivt samtal om mänskliga rättigheter i Saudiarabien, har hon fått landet att skjuta rygg, vilket inte generar ett skit, varken för kvinnor och människorättskämpar i Saudiarabien eller för Sverige och svenska företag.
    Du, det hade inte spelat nån roll vilken kritik hon/Sverige hade riktat mot Saudi, dom skjuter alltid rygg mot alla som kritiserar dom.
    Å med deras nye ledare så kommer det att bli etter värre med den saken.

    Saudi är inget land som vanlig diplomati eller utrikespolitk fungerar på, det är att hålla käft å stryka medhårs som gäller, annars blir det direkt ett jävla liv på Saudi..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    MEE83 skrev 2015-03-20 16:36:19 följande:
    Detta visar bara hur ignorant du är, kungahuset är en reformvänlig kraft i Saudiarabien, vilket förvisso inte säger så mycket, men utan kungahuset hade det varit betydligt mycket värre.
    Var, nu sitter en helt annan regent där, en som inte på långa vägar är lika reformvänlig
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    FDFMGA skrev 2015-03-20 16:36:28 följande:
    Det är alltid svårt att avgöra de långsiktiga effekterna av en händelse eller en förd politik. Det fanns en gång på tiden då moderater motsatte sig Sveriges inställning till Apartheidregimen, svenska företag skulle missgynnas och dessutom bidrog ju de svenska företagen till att ge Sydafrika insikt om att raslagarna måste avskaffas eller så.

    Tja, vi vet hur det gick i Sydafrika - det är knappast en tillfällighet att Sydafrika är ett av få länder som köpt Jas, apropå svensk vapenexport.

    Så kan det gå.
    Ops
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    MEE83 skrev 2015-03-20 16:50:15 följande:
    Avtalet är rätt insignifikativt, det handlade mest om kunskapsutbyte. Bland annat inbjudan till Saudiska officera till Nordic Center for Gender. Exporten av försvarsmateriell hänger egentligen inte på det, det hänger på våra relationer till landet, vilket Wallström har pissat bort.

    Det som är mest intressant i Saudiarabien, är infrastruktsatstningarna som sker och kommer ske över de närmaste 15-20 åren, där pratar vi enorma värden, och där har svenska företag tidigare haft goda förutsättningar. redan på Tidigt 80-tal var min morbro där nere med Skanska. ABB, Skanska och andra stora industriföretag är potentiellt stora vinnare om de vinner upphandlingar där nere.
    Så du är rädd för att vi missar nåt, det är inte jag, vi har haft långt värre kontroverser med bl.a USA, å överlevt.

    Å min förra arbetsgivare (telekommunikation å underhåll inom det) har åxå jobbat i Saudi, spelat golf med förre kungen å även träffat släktningar till Usama Bin Laden, vad det nu har med saken att göra.
    Kanske ska be han att promota för lite svensk export.., nä jag tror nog svenska företag löser det bra själva, utan min eller hans hjälp, money talks, även i Saudi 
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
Svar på tråden Margot Wallströms diplomatiska fiasko