Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Vad är egentligen problemet med en bortre gräns i sjukförsäkringen?

    Alexi skrev 2015-03-29 09:03:51 följande:

    Vad är egentligen problemet med att det finns en bortre gräns i sjukförsäkringen? Det känns som att vänstern fullständigt hakat upp sig på det och jag förstår verkligen inte.

    Jag tycker att alliansen gjorde ett rejält misstag med de ekonomiska förutsättningarna under arbetslivsintroduktionen, där folk hamnade i en oerhört stress över att ersättningen blev väldigt låg och kanske hade lång utredningstid osv. Det har väl blivit bättre men är väl fortfarande inte helt smidigt och bra.

    Men om man tar ett exempel där ALI ger samma nivå på ersättning som sjukpenningen. Vad vore då problemet?

    Att någon som varit sjukskriven i 2,5 år (2,5 ÅR är ju så galet länge att det är svårt att förstå hur man kan vara sjuk så länge) får testas på ett lite annat sätt, kontakt med AF, möten med AF och sen om det visar sig inte fungera så kan man ansöka på nytt om sjukpenning efter tre månader. Vad är felet med det?

    Och då finns det ju också undantag som gör att svårt sjuka inte hamnar i ALI.

    Under de här förutsättningarna, vad är då problemet?


    2,5 år är inte så lång tid för vissa (behöver inte vara svåra) sjukdomar.

    Många sjukdomar behöver lång rehabilitering och om det är möjligt att återgå till det man kan och behärskar så är det väl bättre för alla att de får den tiden de behöver
  • sextiotalist
    Alexi skrev 2015-03-29 12:36:01 följande:

    1. Allvarligt sjuka blir inte utförsäkrade, 2. Vad exakt är problemet då med att bli utförsäkrade? OM ersättningen vore densamma, vad gör det då att ha lite kontakt med AF och sen tillbaka på sjukpenning. Det finns ju en hel del icke allvarligt sjuka som henom utförsäkringen inser att de har förmåga mer än de trodde, då har väl regeln uppnått ett syfte.


    Jo allvarligt sjuka blir utförsäkrade, det är förvisso inget nytt, det hände även under sossarnas era. 
    Varför ska man, under en rehabilitering (som kan vara tillräcklig kämpigt ändå) behöva ha detta också med att behöva prövas mot arbetsmarknaden och ansöka om ny sjukpenning
    Min mamma fick ett fysiskt funktionshinder, det tog 4 år (med mycket arbete) att komma tillbaka, då fanns inte den bortre gränsen, så hon kunde fokusera på att bli frisk, eller snarare lära sig hantera det fysiska funktionshinder hon hade.
    Hade hon fått samma fysiska funktionshinder idag, så skulle hon inte fått den tiden. Hon hade troligen blivit placerad på Samhall eller något liknande, istället för att hon under sina sista 10 år som yrkesverksam arbetade som specialpedagog (vilket var hennes utbildning)
    Vilket var mest den bästa lösningen, en som fick tiden för rehab och kunde återgå till ett yrke som han/hon är utbildad till, eller kasta personen tillbaka för tidigt och blivit satt på åtgärdsprogram?

    Jag röstade borgerligt och har även gjort det nu också. men sjukförsäkringen, som alliansen utformade den, gillades inte av mig
  • sextiotalist
    Alexi skrev 2015-03-29 13:41:25 följande:
    Men hur svårt kan det vara att läsa vad jag skriver i trådstarten!? Förutsättningen för diskussionen är att ersättningen är densamma som sjukpenning! Jag skrev övertydligt att ekonomiska problem i samband med utförsäkringen är urdumt. Kan ni inte läsa vad jag skriver är ju diskussionen meningslös.

    Här är ett litet exempel på statistik från Försäkringskassan:

    "Av de som uppnådde maxtiden vid årsskiftet 2009/2010 lämnade ca 14 500 personer sjukförsäkringen och ca 6 100 har inte återvänt sedan dess. Av dessa hade 63 procent (ca 3 800 personer) arbetsinkomst under 2012. Av de 27 800 personer som lämnade sjukförsäkringen efter att ha uppnå maxtiden under 2010 är det ca 14 300 som inte har återvänt sedan dess och 57 procent (ca 8 200 personer) hade inkomst från arbete 2012."

    Alltså är det ju trots allt en hel del (vet inga andelar) som lämnar sjukförsäkringen i och med utförsäkringen och inte kommer tillbaka, men som inte verkar ha gjort det på egen hand om de inte blivit utförsäkrade.
    Skillnaden blev väl att man hade som syfte att få tillbaka folk till arbetslivet, innan dess så sjukpensionerade man folk hellre. De som kom tillbaka kunde förmodligen komma tillbaka, men många av de som inte gjorde det behövde längre tid eller kommer inte komma tillbaka alls.
    Jag är ganska säker på att de som kommit tillbaka inte hade behövt någon bortre gräns (OK ett fåtal då), de flesta hade kommit tillbaka om de hade fått rätt hjälp att göra det.
    Däremot är det så att fortfarande är nästan hälften som inte gjort det och dessa har då prövats och kanske även stått utan inkomst innan prövningen är klar.
Svar på tråden Vad är egentligen problemet med en bortre gräns i sjukförsäkringen?