Inlägg från: Anonym (lois) |Visa alla inlägg
  • Anonym (lois)

    Skänka till tiggare?

    Jag gav ibland för några år sedan, men slutade när tiggarna bara blev fler och fler, eftersom det då blev uppenbart att det stjälper mer än hjälper att ge. Dvs det lockar fler hit och riskerar dessutom att cementera deras situation. Jag försöker hjälpa på andra sätt om jag kan, t ex genom att köpa hemlösas tidning och att skänka pengar, kläder eller saker till olika insamlingar.

    Dessutom tycker jag att huvudansvaret ligger på hemländerna. Däremot moraliserar jag inte över hur andra gör, det är upp till var och en om man vill ge eller inte. Å andra sidan har vi ju fått växande problem med både kåkstäder och tiggarbråk, så man kan ju inte längre säga att det bara angår en själv.

  • Anonym (lois)
    Anonym (sanna) skrev 2015-03-31 11:08:43 följande:

    Jag ger pengar.

    Vissa av era argument har jag svårt att förstå.

    "Jag vill inte uppmuntra beteendet". Vilket beteende tänker man då på? Att föräldrar gör vad som krävs för att deras barn i Rumänien ska få mat och tak över huvudet? Ja det är ju inget man vill uppmuntra... *ironi*

    "Det är Rumäniens ansvar". Ja det är det. Men romer är diskriminerade i Rumänien. Ska dessa fattiga människor sitta och svälta tills staten vaknar upp och tar sitt ansvar?

    Jag har också hört folk som säger att det är ett estetiskt problem, att det ser hemskt ut med alla tiggare på gatorna. Då anser jag att man behöver få lite perspektiv och inse att alla inte är så lyckligt lottade att de växt upp i ett välfärdsland. Man gör vad man måste för att överleva. Jag hade gjort samma sak om jag var tvungen.


    Om man ger pengar, leder det till att fler kommer hit istället för att hjälp erbjuds på plats i Rumänien. Som sagt, jag gav ibland för några år sen. Hjälpte det? Nej, det blev istället värre. Nu är de många fler och har de fått det bättre i hemländerna? Nej. Detta kan bara lösas på EU-nivå, inte på Sveriges gator.
  • Anonym (lois)
    Brumma skrev 2015-03-31 11:32:20 följande:
    Håller helt med.

    har jag en peng i väskan ger jag den. Är min son med ger ofta han den. Han väljer även självmant att ge ibland om han tex hittar några mynt i bilen. Vi pratar mycket om att vi som har det bra - ett hus, kläder, mat för dagen osv - bör hjälpa de som inte har det lika bra som vi.

    Vi har även samlat in barnkläder som kunnat skickas ner till familjerna som är kvar i Rumänien.

    Självklart är det frivilligt att skänka pengar - men att gå från att välja att inte skänka till att börja ignorera människor tycker jag är en hemsk utveckling. Snacka om att bidra till att sänka människovärdet hos ngn. Usch!

    Hade mina barn fått gå utan mat så hade jag oxå gjort allt för att de skulle få det bättre. Vilka föräldrar skulle inte det?
    Jag ignorerar aldrig tiggare mer än andra människor. Dvs hälsar någon så hälsar jag tillbaka, oavsett om det är en tiggare eller ej. Det anser jag hör till vanlig hövlighet. Dock har en del tiggare slutat hälsa, antagligen för att de har märkt att de aldrig får pengar av mig, och då kanske jag bara går förbi. Andra nöjer sig inte med att hälsa utan börja mumla, gestikulera eller skramla med koppen och då är det svårare att veta hur man ska göra. "Ignorera" är ju ett brett spann, vem uppmärksammar alla i sin omgivning?
  • Anonym (lois)
    Anonym (sanna) skrev 2015-03-31 11:40:56 följande:
    För vem har det blivit värre? För tiggarna eller för svenskarna? Tiggarna har hela tiden varit fattiga, det är bara att fler och fler har fått upp ögonen för de möjligheter som finns till att hjälpa sina barn genom att komma hit. Problem försvinner inte bara för att vi inte ser dom.
    Och på vilket sätt hjälper vi dem genom att ge pengar, menar du? Särskilt med tanke på de problem och kostnader det trots allt för med sig att ha så många tiggare här. (Olagliga bosättningar, nedskräpning, tiggarbråk mm). Så ja, det är ett problem både för dem som tigger och dem som förväntas ge.

    Det bästa vore förstås om vi kunde erbjuda dessa människor jobb och tak över huvudet, men nu går inte det. Vi har redan många arbetslösa och de flesta svenska kommuner har tight ekonomi redan som det är.

    Man måste vara realistisk. Det bästa vore om vi kunde fixa världsfreden också, men det kan vi inte.
Svar på tråden Skänka till tiggare?