Inlägg från: Anonym (Ansvar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ansvar)

    DU skapar DITT liv!

    Anonym (j) skrev 2015-04-03 10:50:39 följande:
    så du menar att ångest och depression inte är "riktig" psykisk ohälsa
    jo det är riktigt psykisk ohälsa men folk som kanske inte egentligen har det slänger med det å säger att dom är deprimerade eller har ångest även fast det i själva verket inte är det utan det kanske bara är en episod av att något är jobbigt.
    Förstår du hur jag menar? Det är i allra högsta grad ohälsa men var och varannan människa nu för tiden säger att dom är deprimerade så om man skulle fråga en läkare så skulle nog bara en handfull av dessa faktiskt uppfylla kriterierna för en diagnos.
    förstår du?
  • Anonym (Ansvar)
    Astarte skrev 2015-04-03 10:51:02 följande:
    Det håller jag med om! Alla människor lider av depression idag! Ingen tycks längre veta vad det egentligen betyder. Som grädde på moset är de alltid "djupa" eller "svåra". Man kan inte läsa ordet "depression" någonstans utan att det står just djup eller svår framför. Det är irriterande. Till på köpet ska alla ha piller istället för att se till orsakerna. Det är lite störande.

    Har just läst om Nisse Simonsons bok "varför mår vi så dåligt när vi har det så bra" som handlar om just det här. Läsvärd, även om jag inte håller med om allt.
    tack för tipset. det ska jag kolla upp. :D
    Jo det är lite så jag tänker också. man vill gärna skylla på något.
  • Anonym (Ansvar)
    Astarte skrev 2015-04-03 10:53:21 följande:
    Nja, även om det egna agerandet finns med som faktor så är det ju så mycket annat som också påverkar, som umgänge och gener. När missbruket väl är ett faktum måste man ju se de orsakerna också och inte kasta ett "skyll dig själv" i ansiktet på missbrukaren. Det gör nog mer skada än nytta!
    ja självklart säger man inte det. som du säger det gör nog mer skada än nytta
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (Vill inte vara offer) skrev 2015-04-03 11:55:31 följande:

    Jag är i den situationen att jag har ett par olika mentala funktionshinder, plus social fobi, dessa sammanlagt har gjort att jag har väldigt svårt att sluta isolera mig o istället ge mig ut o träffa folk. Fastän jag inget hellre vill. På vilket sätt tycker du att jag skulle "välja lycka" då? O på vilket sätt har jag valt att må dåligt (gör vad jag kan m h a mediciner, terapi t ex)? Hur menar du att jag valt hur jag själv mår? Mina omständligheter är inget jag kan påverka o rå över själv nämligen.

    Vill fråga dig som verkar vara expert. Hur kan jag med det jag berättat om, "välja att vara lycklig" o att det inte ska styra mitt liv? Hur ska just jag ta mig i kragen som du skrev om?


    försöka hitta lyckan i det du har. Du måste ju ha något som gör dig lycklig. Eller skapa lycka.
    Du sitter ju i din situation och det är bara du som kan ändra på den
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (Nonon) skrev 2015-04-03 12:01:33 följande:

    Du säger att du inte alls har problem med empati eller att sätta dig in i andras skor. Men det säger inget annat än att du saknar indikt. Din teori ligger på samma nivå som ett barns som inte kan förstå komplexiteten av den mänskliga hjärnan. Hela ditt tankesätt utgår från den teoretiska verkligheten enbart och är totalt utesluten från hur verkligheten faktiskt ser ut. Lite typ anorektiker har själva valt sjukdomen och väljer att vara olyckliga för allt dom behöver göra är att börja äta och tänka rätt. Folk med fetma får skylla sig själva för allt dom beböver göra är att äta rätt och träna. Folk med missbruk får skylla sig själva för dom valde själva att ta drogen och kan välja att inte ta den.

    Och ja. Så är det. I teorin. Inte i verkligheten där man måste spela in alla faktorer som psykologi, historia och fysiologi.

    Vad grundad du det absurda påståendet att alla kan välja sina liv och välja att vara lyckliga? För att du lyckades och du minsann såg folk i misärens afrika vara lyckliga? Dina tankegångar saknar djup. De är endimensionella.


    Du kan absolut tycka så. Men jag håller fast vid att alla kan men att vägen dit är olika för alla. Missbrukare kan bli rena, men det kommer ta tid, folk med anorexia kan också bli friska men dom behöver oftast hjälp och även där tar det tid. Jag har aldrig sagt att man gör det på en dag. det tar tid. Men valet är ändå ens eget. Vill man bli frisk eller inte.
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (Dystymi) skrev 2015-04-03 13:11:49 följande:

    TS: Jag föreslår att du läser på lite om dystymi t ex. Det anses vara en "mildare" variant av "äkta" (klinisk) depression, fast i kronisk form. Läs gärna personliga historier om hur livet ter sig för en med dystymi, så kallad mild depression.
    Jag som har levt i ca 40 år med detta skulle hellre välja klinisk depression, som man oftast kan återhämta sig ifrån och som i de flesta fall svarar på behandling och medicinering.

    Med dystymi är hela världen ständigt grå, tillvaron känns hopplös, man är totalt utmattad och allt känns meningslöst. Inget, och ingen, kan egentligen ge mig glädje och lycka mer än några få minuter.
    Inget JAG SJÄLV gör får mig att må bättre, mer än för en kort stund, även om jag gör det jag älskar mest och träffar människor som gör mig (borde göra mig) glad och lycklig.

    Jag VILL må bättre och har försökt med allting: självhjälpsböcker och annan litteratur för att försöka förstå mitt tillstånd, olika samtalsterapeuter, terapier (glöm inte mindfulness som är det universala botemedlet mot ALLT!) och alla möjliga slags mediciner. Jag HAR tagit mig själv i kragen och försökt vända mitt liv i rätt riktning, men varje gång slutar det i elände eller katastrof. Det jag trodde var rätt val visade sig bli värsta tänkbara...

    Inte blir det heller lättare av att då och då försämras och glida in i en klinisk depression. Pga flera diagnoser (och flera andra orsaker) svarar jag inte på antidepressiva (eller andra) mediciner.
    Jag har t o m bett om elchocksbehandling, men psykiatrikern vägrade, samtidigt som h*n säger att det inte finns något mer att göra. Alla har gett upp hoppet om mig, hur ska jag orka kämpa själv då? Särskilt när man inte får rätt stöd från psykiatrin, snarare inget alls, som helst bara skriver ut piller (billigast).

    Kanske hade jag lyckats få ett normalt liv om jag hade svarat på medicinering, om det inte hade varit så svåra biverkningar så att jag inte ens kunde fortsätta med de få mediciner som gav någon effekt över huvud taget.
    Jag antar att jag inte vill dö, men jag orkar heller inte leva pga att allt ter sig totalt meningslöst och hopplöst. Mänskligheten är dömd till undergång, det är bara en tidsfråga. Och jag önskar ständigt att jag hade en enkel möjlighet att ta livet av mig, snabbt och smärtfritt...

    Antar att allt är mitt eget fel (och tar på offerkoftan), eftersom jag blev mobbad som barn då jag inte passade in någonstans utan avvek från normen. Som vuxen fick jag diagnoser och förstod varför jag känner mig som en utomjording.
    Men denna ensamhet och utanförskap triggade igång det som redan fanns i mina gener: den medfödda sårbarheten, skörheten som gjorde att jag redan som 5-åring levde i en dystymisk värld.

    Men livet är ju så enkelt eller hur? Man kan inte förvänta sig ständig lycka och glädje, men de flesta känner åtminstone att det är värt att leva. Mår man dåligt så tar man sig bara i kragen, skärper till sig och ser till att bli frisk/må bra istället för att sitta och gnälla med offerkoftan på...

    Detta är inte gnäll, det är ett konstaterande av att alla människor är individer och därmed unika. Alla upplever vi livet och världen på olika sätt. Vissa av oss hade oturen att få något "fel" på kroppen eller hjärnan, kanske även du TS har den genetiska förutsättningen för dystmi, depression eller hjärtinfarkt.

    Men pga hur ditt liv har sett ut, hurdant din personlighet präglades under uppväxten, så har du sådan TUR att du aldrig behöver få veta hur livet känns när man har dystymi (eller vilken annan diagnos som helst).

    TS: Hoppas du kan glädja dig över att vara frisk, istället för att gnälla på de som är sjuka. De allra flesta kämpar så hårt de kan på all möjliga sätt för att må bättre, oavsett diagnos...


    eller vilken annan diagnos som helst?


    Då kanske det är läge att inflika att jag har ADHD. Men jag håller fast vid det. lycka är ett val. Offerkoftan sätts på ofta och man skyller på omständigheter.

    Jag är dessutom en sån person som har svårt med vissa slags människor eller vissa slags människor har svårt för mig. Dom människorna som har svårt för mig är dom människor med låg självkänsla med depressioner ofta. Dom som är mina bästa vänner är människor som är trygga och säkra i sig själv och som är lyckliga. Dom är mycket trevligare att umgås med. jag har rensat ut alla andra ur mitt liv. människor som bara gnäller och ältar och som suger energi.

  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (hopplös) skrev 2015-04-03 13:38:28 följande:

    Mina föräldrar gängade och 9månader senare föddes jag. Var det då JAG som skapade MITT liv?


    nej inte dig. Men hur du lever ditt liv är det du som står för.
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (345) skrev 2015-04-03 14:25:54 följande:

    Jag mår dåligt för jag tycker det är för sent för mig att gå någon utbildning jag från början ville. Är 25 nu och det tar x antal år innan utbildningen är klar.. och jag har inte ens slutgiltiga gymnasiebetyg. 
    Så jag är oerhört missnöjd med situationen, men vet inte om jag tycker det är värt att börja på en resa jag inte vet om den kommer bli avslutat sas. 


    ursäkter och omständigheter. 25 är ingen ålder och att du inte har gymnasiebetyg är ju ett val. Du kan ju välja att göra det nu. fixa det. bättre att ångra något man gjorde än att ångra att man inte gjorde det
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (ok) skrev 2015-04-03 21:14:41 följande:

    Fast ts svara på detta när kan man räknas som offer ??? För det finns ju ?


    när det är berättigat. Du får nog tänka lite själv där för jag kan inte dra upp allt.
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (Hmm) skrev 2015-04-03 21:45:27 följande:

    TS, du har rätt i det du säger i grund och botten men jag upplever att det inte riktigt är så ändå men jag kan bara tala för mig själv.

    Jag har Aspergers och håller på att medicinera bort min ADHD (tar Concerta) och jag har inte kunnat flytta från den stad jag bor i ännu pga. att jag inte har fullständigt gymnasiebetyg, så där är det samhällets fel, jag är inte dum i huvudet, jag blir bestraffad för att samhället är så hårt.

    Fast det där kanske var dåligt sagt men så känns det för mig iaf.


    men hur kan det vara samhällets fel att du inte har gymnasiebetyg? Det är väl inte samhället som ska säga åt dig att sköta skolan och att plugga? Det är ju du som ska göra
Svar på tråden DU skapar DITT liv!