Inlägg från: sommarflicka |Visa alla inlägg
  • sommarflicka

    följas åt genom utredning mot pluset

    Hej.

    Jag och min sambo har just startat utredning för att få det där efterlängtade pluset.

    Vi är 23 respektive 26 år och efter att familjemedlemmar och vänner börjar skaffa familjer så blir bara vårat sug efter barn ännu värre.

    Vi har genomgått blodprover och sambon har lämnat spermaprov med positivt resultat så vi vet att det är något med mig som inte funkar och det är antagligen min PCO som gör att det inte hänt något på så lång tid.

    Nu undrar vi om det finns någon/några som vill följas åt genom utredning mot pluset eller om det bara finns någon som kan dela med sig av sina erfarenheter så vi kan få upp hoppet lite :) längtan är extrem och vill bara se ett ljus i det här nu.

  • Svar på tråden följas åt genom utredning mot pluset
  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-06 20:40:34 följande:

    Är gärna med =) är 23 sambon 21. Sambon har lämnat sitt prov o vi väntat på svar o jag ska lämna blodprover imon och sen boka tid för undersökning av livmoder och spolning av äggledare!

    Har konstaterad pcos och antikroppar mot sköldkörteln (med ett tsh som varierar mellan högt och normalt. Behandlar med levaxin). Även obekräftad endometrios så är med största sannolikhet mig det är "fel" på.

    Förhoppningen är att ägglossningen ska komma igång igen när sköldkörteln är lugn, annara är det ju pcos-en som strular o isåfall får jag ägglossningsframkallande spruta. Vet intr vaf som händer än om det är knas med sambons prover. Förhoppningen är att vi får svar i veckan eller veckan därpå. Samma med mina prover som tas imorgon.

    Har fått "förbud" tillfälligt nu av min vc-läkare att försöka bli med barn tills sköldkörteln är under kontroll. Känns som att allt bara tar en evighet. Pga min troliga endometrios fick vi remiss tidigt till utredning, så så himla lång tid har det ju egentligen inte gått sen vi började försöka..

    Längtan är, precis som ni säger, galen. Har nog aldrig velat något så mycket tror jag. Sambon är rätt positiv ändå, vilket är skönt när jag är precis tvärtom tillofrån.


    Hej vad kul att du vill vara med :)

    Hur vet man det där om sköldkörteln?

    Jag hoppas det bara är pcos som krånglar här för vill inte ha mer krångel, det har krånglat tillräckligt för oss under ett bra tag nu. Jag har opererat bort cellförändringar så spolningen har blivit förskjuten och tiden går så jäkla sakta när man väntar på något.

    Just nu vill jag bara börja med pergotime och komma igång med någonting så det händer nåt, blir tokig annars och som du sa att sambon är positivt, så är det här också.. för jag känner mig rätt negativ.
  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-06 22:11:37 följande:
    I samband med proverna för pcos tog gyn prov på tsh också (prov för sköldkörteln). Detta var högt hos mig. (6.12 , det ska ligga mellan 0.4-2.0 har jag för mig. 1 är tydligen optimalt för graviditet har jag läst mig till). Fick remiss till vc och tog nya prover, även för t4 (hormon) och tpo (antikroppar). Denna gång var mitt tsh 2.8, alltså bara lite högt, och t4 normalt. Men antikropparna låg på 600 (ska vara under 34, så rätt högt). Så med stor sannolikhet kommer min sköldkörtel brytas ned helt. Behandlar därför redan nu med levaxin då jag också har många symtom på underfunktion av sköldkörteln (kan även leda till infertilitet oga utebliven ägglossning) . Med medicin (resten av livet) ska man dock bli helt återställd!

    Tsh ska också tas i samband med utredning kring fertilitet.

    Okej! Ja känns som en evighet med allt väntande. När kommer du få göra spolningen? Jag ska ringa imorgon o hoppas på o få tid innan nästa äl (som jag aldrig vet när den kommer pga att den varit oregelbunden nu i 8 månader), annars måste jag vänta till nästa cykel.. är välsigt orolig för den o funderar på o be att få lugnande utskrivet. Får ont vara av ett vanligt vaginalt ultraljud. Cellprovet gjorde oxå väldigt ont..

    Det är skönt att någon kan vara positiv i alla fall, när man själv inte riktigt orkar det.. Ja. Funderar på varför jag inte får pergo om det skulle behövas. Tydligen sprutor som gäller där vi är. Ska fråga nästa gång varför :o
    har för mig att de tog prover på sköldkörteln när vi var inne första gången när utredningen precis började och de tog alla blodprover och sånt, men de svaren får vi nog inte förnens vi kommer in på spolningen nu när vi ska träffa läkare och så.

    på torsdag ska jag börja äta tabletter för att mensen ska komma igång, har inte haft mens på 70 dagar (i morgon) och vet att jag inte är gravid, har en väldigt oregelbunden mens och tror inte jag får någon ägglossning över huvudtaget. så mensen ska väl komma igång ganska snart så ska ringa in första dagen när den kommer och då får jag väl komma in ca 8 dagar efter o göra spolningen :)


  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-06 22:30:32 följande:
    Okej! Fråga när du är där!

    Ja okej =) skulle ringa in första dagen med men det var i fredags så fick gott vänta tills imorgon när helgen är över :p samma med proverna. De skulle tas dag 3 men får tas dag 4 istället. Borde inte göra jättemkt =) tyvärr kan en inte styra över nör mensen behagar komma...

    Hoppas spolningen går bra för dig! :)
    men då är du på god väg nu i alla fall :) bara o hoppas tiden går fort nu så man kommer någon stans!

    vet du vad som händer sen? vad nästa steg är?
  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-07 03:33:30 följande:

    Jo.. =) ja verkligen! Lite snabbatr kan ju tiden få få!

    Vet faktiskt inte. Beror nog lite på vad för fel de hittar.. om ivf skulle bli aktuellt av någon anledning så kan det ju dröja upp till ett år till.. men om det är min ägglossning som ska fixas kanske det räcker o vänta ut sköldkörteln o sen köra på o få igång ägglossningen.. när alla provsvaren finns o alla undersökningar e gjorda ska ju de se till att det går på något sätt... antar jag? Ingen riktig koll. Vart tillräckligt mycket att komma ihåg alla prover o undersökningar :o :)


    Bara o hoppas på att det går framåt. Vi ska försöka tjata till oss pergotime när vi väl är där om det nu inte skulle va helstopp i mina äggledare för då får vi ställs oss i kö till IVF istället. Man går o hoppas på att man ska bli gravid fort för all besvikelse som varit senaste tiden är så sjukt jobbig och jag vill bara få lite positiva besked nu. Dessutom sitter jag så mycket här inne på familjeliv och läser hur bra det gått för andra i samma sits och hoppas vi ska lyckas lika fort som dom.
  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-07 08:15:56 följande:
    Jo. Jag hoppas ni får besked snabbt och att ni kan börja med pergotime, att det räcker och att det går fort!

    Känner igen det där. Fastnade i en tråd där folk la upp sina svaaaaagt positiva gravisitetdtest och stegringar. Kunde inte slita mig. Och det handlade om typ 200 sidor). Och ja, glad för de andra men så ledsen över att det aldrig blir ett jäkla plus här.. varför plågar man sig själv så? :/
    jag hoppas för er skull att det går fort för er också :)

    jag trodde aldrig att det skulle vara något "fel" på mig när jag väl bestämde mig för o bli gravid, hade jag vetat att det var så här hade vi sökt så mycket tidigare. min mens har ju varit såhär oregelbunden sen jag fick den när jag var 16. den kommer verkligen när den vill, finns ingen som helst chans att kunna räkna ut det. cykeln varierar allt mellan 24-68 sen januari förra året då jag började skriva upp hur oregelbunden den är, har en jättebra app för de i telefonen :) och denna gång slog det rekord så 70 dagar idag och det är tur man kan få tabletter för att få hjälp att få igång den..

    Hur ser det ut för dig med cyklar o så, vet du om du får någon ägglossning eller känner av något eller så? :)
  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-07 10:37:58 följande:
    :)

    Nä det trodde jag inte riktigt heller. Man har ju alltid intalats att det är så himla lätt o bli gravid osv bl.a. i skolundervisning, o egentligen är det ju typ 5 dagar man kan bli gravid på.. o ännu krångligare om cykeln strular.. Jobbigt med så oregelbunden! Använder två olika appar för att hålla koll =) ovuview och p tracker. Vilken använder du? Ja! Bra att det faktiskt går att få hjälp med det mesta gällande menscykeln nu, när den faktiskt kan strula till det ganska rejält.

    Jag har alltid hadt extremt regelbunden mens, fram tills augusti förra året. Behandlat för o slippa mens pga trolig endometrios och svåra smärtor, men alltid fått tillbaka mensen nån dag efter avslutad behandling. Men sen augusti när jag avslutade senaste behandlingen, har jag haft mens 5 gånger nu, borde haft 8 gånger. Ena gången 44 dagar sen, så hela cykellängden låg nog på runt 60ish dagar. Jag har tidigare alltid trott mig känna av ägglossning pga smärta och flytningar. Nu prick 2 v innan mens hade jag fruktansvärda smärtor, så antar att det var ägglossning, men som jag förstått kan ägglossningarna vara "tomma" vid pcos. Eller bara förekomma sällan. Så jag tror jag har, men oregelbundet. Gyn sa att senaste behandlingen inte kan störa cykeln, så det är inte det. Mest troligen pcos-en eller sköldkörteln som bråkar. Kan ju va sambon också, det vet vi inte än, men sannolikheten är ju att det är jag som ju har tre orsaker till s.k. ofrivillig barnlöshet..

    Nu väntar jag på att få ta blodproverna och så har jag fått tid på torsdag för spolning och koll av livmodern. Fick iallafall lov att ta en citodon innan istället för alvedon så kanske slipper jag få jätteont =) lite läskigt ändå. Se om sambon kan följa med. Tror han är ledig i alla fall!
    jag använder mig av p tracker.

    jag tror jag känt av min ägglossning 2 ggr senaste året, i höstas och sen har mensen kommit ca 16 dagar efter det tillfället. men man vet ju inte, de kan ju lika gärna varit en "tom" ägglossning.

    här har ju sambon redan gjort spermaprov då vi vet att de inte sitter hos honom, men skulle va kul o veta hur "pigg" de faktiskt var när han lämna provet o det får vi väl veta när vi ska in på spolningen.

    Jag var o hämta mina tabletter som ska hjälpa mig att få igång mensen, tydligen ska jag äta de i 10 dagar nu och sen tar det 3-4 dagar innan mensen startar.. henne jag pratade med i telefon sa att mensen skulle starta ganska snart men så stod det inte i beskrivningen till tabletterna.. så får väl vänta 14 dagar nu på att ens kunna boka tid för spolning..... går såååååå långsamt! tjuvstartade i alla fall ikväll istället för på torsdag för nu tänker jag göra allt för att skynda på allt ;) börjar tröttna på att allt ska ta sån tid, vill bli gravid nuu nuu nuu ;D

    skönt för dig att du fått tider så du känner att du kommer framåt i alla fall :) du kan säkert få ta blodproverna om du ändå ska in o göra spolningen :)

    var bor du om man får fråga? :)


  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-08 08:40:59 följande:
    Okej! Ja det där med ägglossning är en vetenskap för sig. Trodde man garanterat hade om man kände av det, men det fick jag veta att så var det inte.

    Okej. Ja be om att få hans resultat tydligt. Är ju skönt o veta så mycket som möjligt även om de sagt att proverna var bra!

    Vad konstigt att de sa så olika mot vad det står? Förstår att du tjuvstartar! Skulle jag med gjort :) ja samma här! Väntan gör en galen!

    Ja det är skönt! Blodproverna tog jag igår men hoppas hoppas att svaren kommit när jag ska dit imorgon. Och att de fått sambons svar. Däremot vet jag inte om jag kan få höra hans provsvar om han inte är med.. han kanske blir kallad på jobb o då kan han inte komma med..

    Jag bor i haninge, utanför Stockholm =) och du?
    Det är så mycket som händer med kroppen utan att man har en aning om vad. jag har ofta hugg och värk på höger sida typ vid äggstocken o har sökt för det massa gånger men det har oftast aldrig hittat nån orsak till det. den gången jag fick veta att jag hade pco så sa hon att det satt massa cystor och det kan vara de som gör ont, men det satt lika många på andra sidan o där gjorde de inte alls ont. är så himla mycket olika med kroppen som aldrig finns nån förklaring på.

    jag är så orolig att jag ska ha stopp eller att något ska vara fel på mina äggledare, går o tänker på de jämt :(

    jag bor i mjölby, 3 mil från linköping.
  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-08 09:57:52 följande:
    Ja det är ju så. Okej. Fick du ta blodprov o kolla den aktiva testosteronhalten när de såg pco-n?

    Jag fick reda på min pcos av en slump. Min endometriosläkare (gynspecialist mot endo) skrev i journalen att jag hade multifolikulära ovarier och sa att det såg ut som jag sällan hade ägglossning. Inget mer med det. Googlade och det enda som kom fram var pco/pcos. Var hos hudläkare för rosacea då gon sa att jag även fått akne och tyckte jag skulle utreda pco. Så bokade tid hos gyn som satte diagnos. Skitskumt att endoläkaren inte tänkte på pco/s... eftersom hon visste att jag försökte bli gravid. Hon sa bara "testa med ägglossningsstickor o får du inga utslag på två månader ring tillbaka så får du äl-tabletter".. Enligt min vanliga gyn har jag ingen användning av äl-tester då pcos-en gör att utslagen om det var att de alltid är positivt eller alltis negativt. För hormonerna är fel. Man blir ju koko.

    Nu är det på g iallafall.

    Att du får hugg o värk över en äggstock låter inge kul :( har haft över vad jag tror är vänster äggstock i flera år men nu har det flyttat till höger. Kroppen äe bra märklig...

    Jo samma här. Både vill och vill inte veta.. får se vad som sägs vid spolningarna! Hoppas dina tabletter verkar snabbt så mensen kommer, så du kan boka din tid snart!! =)

    Ja okej! Är jag helt fel ute nu eller är det vid/nära vättern? =)
    Egentligen har jag inte fått helt konstaterat att jag har pco av en läkare eller så, men när jag skulle göra mitt andra cellprov så hade jag så där ont på höger sida så hon kollade med vagilnalt ultraljud och såg då att jag hade sånna där pärleband av cystor och äggblåsor och då konstaterade hon jag att hade pco så fick de nerskrivet på en lapp och så sa hon att jag skulle gå hem o läsa om det. så när vi ska in o träffa läkaren nu nästa gång så får vi se vad han säger.. jag lämnade 4 rör blod när jag var där första gången så de kanske kollade testosteronhalten då.. det är mycket jag inte har en aning om, känner mig så fundersam om allt.

    nej du har så rätt, det ligger nära vättern :) ett 2-3 mil bara :)

    är du nervös inför i morgon nu då? :)

  • sommarflicka
    chbw skrev 2015-04-08 20:32:10 följande:
    Ja okej =) pco är det ju om man har pärlbanden, pcos om testosteronhalten är för hör. Oavsett så gör nog båda egentligen samma sak men pcos ger risk för ökad manlig behåring, övervikt o akne bl.a. som jag förstått det ska fertilitetspåverkan fungera likadant vid båda iaf. Om det blir nån dvs. Hoppas ni får svar på det med! =)

    Ja okej! Cyklade tjejvätter för några år sen, då var det mjölby jag var förbi! =)

    Jo hyfsat haha. Sambon kan inte följa med tyvärr så lite orolig. Mest rädd för att det ska göra för ont. Skönt när det är över sen. Hoppas på att sambons provsvar kommer också... :)
    åh där lärde jag mig nåt nytt, hade inte en aning om skillnaden faktiskt :P

    synd, är ju alltid skönt att ha sambon med sig men jag tror du klarar det galant själv :)
Svar på tråden följas åt genom utredning mot pluset