Inlägg från: gbgumman |Visa alla inlägg
  • gbgumman

    varför skaffa barn sent? tänker många fel?

    morningsun skrev 2015-04-18 00:39:20 följande:
    Stackars er. Ni borde väntat lite. Vi fick första barnet vid 32 och har gemensam bruttoinkomst på ca 142000. Så ju senare desto bättre?

    Jag tycker det är klokt att vänta litgrann för att vara säker på den man skaffar barn med. Men inkomst kanske inte är bästa mätetalet. 26 är f.ö. rätt ungt. Snittålder för förstföderskor i Sverige är 29 år. 
    Förstår att du driver med mig. Men de märks också i ditt svar att du inte läst mina övertogs svar i tråden. Men ingen fara läsa igenom materialet innan man diskuterar kanske bara ingick i min utbildning. Sammanfattar lite nedan som blir som svar på ditt inlägg.

    Jag skrev ovan att vi inte hade så mycket pengar när första barnet kom men ordnad ekonomi vilket jag tycker räcker. Det jag ville säga sen vår inkomst idag är att det går att öka sim inkomst fast man har barn.

    Sedan skrev jag att en anledning till att jag ville ha barn tidigt var för att jag ville att min mamma skulle vara rätt ung när hon fick barnbarn. Och mig veterligen så blir ingen yngre med åren.

    Kan vi sluta vara sarkastiska.
  • gbgumman
    Lord Hans skrev 2015-04-18 07:54:45 följande:

    Du har delvis rätt i vad du säger. Kvinnor är som bäst anpassade att skaffa barn i tidig ålder. Däremot finns det statistik som säger att barn med äldre pappor (30-40 när de blev pappor) är friskare och lever längre. Det här behöver inte vara biologi utan har antagligen att göra med att människor med högre utbildning och bättre levnadsstandard skaffar barn senare.

    Du kommer förövrigt inte att kunna göra karriär när du är 40, det är försent tyvärr. 


    Jag håller med i frågan om utbildning men att ha en ok utbildning betyder inte att man måste få barn sent. Och min man fixar karriär fint fast han snart är 40. Dessutom behöver han inte ta hänsyn till småbarn som hans jämnåriga.
  • gbgumman
    sextiotalist skrev 2015-04-18 09:05:48 följande:
    Många skriver att det är bäst att få barn tidigt men likväl så har man, förutom en dipp på 70-talet, haft en snittålder på närmare 30 än 25 de senaste 200 åren.

    Ska man inte få ihop ett fotbollslag så behöver man inte börja vid 20. Vi kan (och har gjort det väldigt länge) fött barn en bra bit efter det vi passerat 40. Det är bara de senaste 60 åren som det blivit fult och läskigt med kvinnor som föder barn efter 40
    Fult och läskigt är väl ingen som säger att det är. Däremot är det många som skriver att om man inte väntar är omöjligt att få en bra framtid. Stabil förhållande är omöjligt lika så utbildning, en ekonomiskt trygghet eller roliga ungdomsår. Det är inte sant.

    Vet väldigt många som lyckas med båda och jag tror det är farligt att bygga på myten om att man måste vara över 30 vid första barnet för att vara en lyckad människa. Risken att många väntar fast de inte vill och därmed ökar risken att vänta tills fertiliteten minskat.

    Men självklart ska man vänta om man inte önskar att få barn tidigt.
  • gbgumman
    Kim Possible skrev 2015-04-18 22:15:29 följande:

    Ni som tycker att mor-. farföräldrar måste vara unga så att de kan vara barnvakt, jobbar inte era föräldrar? Har de inga hobbys?

    Är det vanligt med väldigt slitna och sjukliga människor över 40 i er närhet? 

    Lite nyfiken bara, eftersom det låter som om mor-farföräldrars enda uppgift (då som 40+) skulle vara att passa barnbarn, och att om man är över 50 eller gud förbjude 60 nästan är färdig för graven. 


    Vi tänkte aldrig att mamma SKA vara barnvakt. Nä vi har satt barnen till världen och då får vi också ta hand om dem. Dock vet jag vad barn betyder för mamma. Det är barn hon gillar att vara med och det är barn hon är duktig på. Hela hennes liv har mycket kretsat kring barn. Att få ge henne barnbarn tidigt kändes viktigt. Hon skulle få chansen att en gång till ha barn som hon av hela sitt hjärta vill ha nära sig och det under så lång tid som möjligt. När hon inte har sett dem på några veckor har abstinens. Kan inte säga det på annat sätt än så. Sedan får folk dissa det om de vill och håna det men det var rätt för oss. Uppenbart är det jag skriver otroligt provocerande men förstår inte riktigt vart jag behöver höra att jag och mamma ska bi på ålderdomshem ihop och liknade.
  • gbgumman
    Let it Rain skrev 2015-04-18 22:44:42 följande:
    Du värdesätter att vara ung när dina barn är vuxna, en annan prioriterar att vara mogen när barnen kommer, ytterligare någon vill ha gjort ordentlig karriär innan, vissa vill hitta kärleken först - vi prioriterar alla olika. Vissa kan få allt, alla får inget. Du kanske får barnbarn som ung eller när du är gammal, eller inte alls.

    Om det är något man lär sig med åren så är det att inget går att förutsäga och att man får vara glad för allt man får, även om det inte blev exakt som man hare tänkt eller först trodde.

    Personligen värdesätter jag ödmjukhet. Därför undrar jag hur du ska kunna lära dina barn det när du själv inte besitter denna egenskap?
    Är det ödmjukt att påstå att unga inte kan va mogna.
  • gbgumman
    Kim Possible skrev 2015-04-18 23:09:54 följande:
    Jag varken dissar eller hånar, men tycker det är lite sorgligt att hon inte känner att hon har annat att leva för, så till den milda grad att det fick styra när _ni_ valde att skaffa barn. Men är ni alla nöjda så är ju allt bra. 
    Fast jag tycker att du är hård nu med. Hon lever för mycket annat. Sin trädgård sina djur och så. Hon är en enkel kvinna som inte behöver har en hysteriskt aktiv fritid med föreningsliv m.m. Synd att du måste dissa en kvinna som har jobbat som förskollärare i 30 år för att hon älskar att se barn utvecklas och är jäkligt bra på att få barn att känna sig sedda och duktiga för just sina förmågor. Alla har fina sidor om min mamma är expert på att plocka fram dem ur barn och få dem att känna sig stolta för det. Men tydligen är det sorgligt . Kan ju säga att jag har läst om betydlig sorgligare människor här på fl. De flesta människoöden som det berättas om är betydligt sorgligare måste jag säga.
  • gbgumman
    tankfull skrev 2015-04-21 08:46:56 följande:
    Jag tror definitivt att en större personlig mognad ger en bättre förälder oavsett omständigheterna runtomkring. Kvinnor har naturligtvis inte så många år de kan få barn och det ger desperation efter 35 men då är man bättre rustad att vara en bra mamma på många sätt - mer fokuserad på barnet än sig själv. Även om förhållandet skiter sig. Och äldre pappor är nog också generellt sett bättre. Finns självklart undantag.
    Klart man är mer mogen när man blir äldre men att det garanterat påverkar ens uppfostran av barnet är jag inte övertygad om. Mitt fokus var definitivt på barnet när hen kom. Varför skulle jag focusera på mig själv när jag i mina armar hade den mest underbara lilla varelse att fokusera på ??? Dock känner jag två kvinnor som fick barn efter 40 som låter andra passa barnet mer än de själva gör. spaweeknends då och då utan barn så klart. Folk som känner dem och oss har frågat mig hur mycket barnvakt vi har. Svarar såklart ärligt att vi har barnvakt om vi MÅSTE och när mormor önskar passa, men ska vi göra något kul VILL vi gör det MED barnen. Ex så firade vi vår tioåriga bröllopsdag med den dag på Kålmorden. Vi ville att barnen skulle dela vår lycka.
  • gbgumman
    tankfull skrev 2015-04-21 09:53:36 följande:
    Du talar utifrån dig själv och vad du upplevde - jag talar generellt. Och om man bortser ifrån de "två kvinnor som fick barn efter 40" som du känner så är det trots allt så att man är mer färdig som människa och vet vem man är efter 30 än vid 20 års ålder. Sen finns det alltid personliga upplevelser och undantag. Det finns kassa föräldrar i alla åldrar och det finns bra föräldrar i alla åldrar. Har man sett mer och varit med om mer så har man mer att jämföra med då man ska ta ställning till olika saker i barnuppfostran. Det kan vara en bra grund, det är allt jag menar.
    Va då färdig som människa. Det räcker väl att va tillräckligt klar som människa när man får barn. Barn ska växa upp i hem när de blir VÄL omhändertaga och älskade och uppfostrade. Färdig som människa är jag den dagen jag ligger med näsan i vädret och då det inte lätt att skaffa barn det är helt säkert. Gud vilka fördomar folk har. Blir helt svettig.
  • gbgumman
    Brumma skrev 2015-04-21 10:11:32 följande:
    Och vi låter barnen umgås med far o morföräldrar för deras egen skull, inte för att vi behöver barnvakt. Vi ser nämligen att det är viktigt för våra barn att ha nära starka relationer till fler vuxna än oss föräldrar. Jag tror att det stärker barnen.

    Gör det mig till en bättre förälder än du? För att jag anser att jag tänker på barnets bästa på ett annat sätt än du gör?

    Antagligen inte, vi har olika sätt att se det och olika sätt att prioritera.

    Du kanske skall sluta vara så snabb att döma andra som gör annorlunda än du... Det är nämligen inte självklart att ditt sätt är bäst för alla..
    Mina barn barn har underbar kontakt med sina morföräldrar. Om du läser högre upp så valde jag att få barn rätt tidigt för att ha möjlighet att ge min mamma en lång och fin kontakt med sina barnbarn. Men på hennes villkor. Kräver aldrig att någon ska passa mina barn.
  • gbgumman
    tankfull skrev 2015-04-21 10:30:38 följande:
    Ditt sätt att uttrycka dig visar tydligt på att du inte förstår vad det är jag talar om - det ser jag som ett tecken på omognad. När man är yngre tror man kanske att man vet det mesta redan, men några år senare inser man att det inte alls var som man trodde: DET är erfarenheter som ger en personlig mognad som bara kan uppstå genom just erfarenhet. Det finns inget annat sätt. Att uppfostra barn handlar inte bara om kärlek och omhändertagande - det handlar om att göra val i olika situationer varje dag.
    Jag är inte ung idag utan snart 40. Både lång högskoleutbildning (5årig) och 12 år i yrkeslivet. Jag har erfarenhet av mycket. Sett både liv och död i vitögat. Att jag fick barn hyfsat ung ser jag inget fel i nu heller. Val i livet har jag gjort många i livet och oftast har jag tagit rätt beslut det tycker jag även idag. Kanske skulle jag försökt få barn ännu lite tidigare om jag helt hade levt om mitt liv. Men jag hade kanske inte mognad nog för det då . Mina barn har haft bra föräldrar och ett bra liv. Inget har saknats dem. (jaja min som tycker kanske att han saknar en iphone6 men förutom det då). Jobbar nära barn och träffar föräldrar i olika åldrar. 90% är fantastiskt vettiga och ser ingen skillnad pga. ålder.
  • gbgumman


    Varför är det viktigt för dig att framstå som bättre än andra föräldrar? Ditt val var bra för er, men det gör det liksom inte till "bästa valet" för alla..
    Det har jag nog inte skrivit eftersom det inte är något jag tycker men det jag tycker är:
    Synd om folk inte tillåter sig att få barn tidigt för att de känner att man måste hinna massa innan annars är livet förstört.

    Synd att många tror att yngre inte kan va bra föräldrar.

    Jag var kanske inte särskilt ung, men jag såg nog ut som typ 18 när sonen föddes. Och de blinkarna jag fick på mammagruppen var inte nådiga. Insåg hur unga föräldrar bli dömda. Bor i en kommun där genomsnittsåldern för förstagångsmammor är 29,8 år.  

    Den där saken ang. min mamma är helt personlig och hur andra tänker kring detta är inte min sak. Men jag har rätt att berätta att det var EN av fler orsaker till att jag skyndade på mitt barnafödande. Jag hade dessutom turen att ha lätt att bli gravid, hittat mannen i mitt liv och ett yrke som gav mig stimulans.
  • gbgumman
    sextiotalist skrev 2015-04-21 11:09:38 följande:

    Vaddå tillåta sig?


    Tänker mig att man vill ha barn men avstår för att många säger att man "ska" hinna med ditten och datten. Eller att man har blivit gravid i misstag och väljer att inte behålla för att det skulle vara omoget enligt omgivningen även om man själv önskar behålla.

    sverigesradio.se/sida/avsnitt/524593

    hoppas länken funkar. Spännande program.
  • gbgumman

    Klart man ska avstå att skaffa barn om man själv känner att man inte vill ha barn oavsett när det är. Men enligt folk i programmet så är det inte bara därför man avstår. Programmet heter Kropp och själ och sändes 7 april på p1. mycket spännande resonemang och människoöden även om jag inte tycker exakt lika som alla. Dock kan jag inte låta bli att känna extra mycket för fertilitetsforskaren Outi Hovatta. Hon har verkligen sett mycket i detta ämne.

  • gbgumman
    LinnAndersson skrev 2015-04-21 12:27:11 följande:

    Jag tycker att folk måste sluta tänka så mycket om andra. Alla har olika förutsättningar, olika livsmål, ambitioner etc.

    För någon passar det jätte bra att få barn i 30 års åldern eller senare och för andra passar det bra att få barn tidigare.

    Jag och min sambo bor i en kranskommun till Stockholm i en hyres tvåa. Vi har ett barn och vi är båda mitt uppe i våra studier. VI blev gravida 2:a året in i min utbildning och första året in i min sambos utbildning. Jag tog ett studieuppehåll under vårterminen och var hemma med lilla Isak. Sedan under hösten hoppade jag på mina studier igen samtidigt som min sambo tog höstterminen ledigt och var hemma. Nu studerar vi båda två igen och Isak går på dagis.

    Detta betyder inte att vi är dåliga föräldrar för att vi skaffar barn tidigt eller sent, vi lever inte på billiga makaroner och korv. Vi har ingen dålig ekonomi. Och dessutom så kan vi verkligen spendera tid med Isak. Det är alltid någon som slutar tidigt  och kan hämta tidigt på dagis och göra massor av roliga saker, studera kan man göra när Isak sover. Vi har så mycket tid att spendera med Isak i dessa småbarns år och det har verkligen passat oss. På plussidan också så om några år min sambo en ingenjör examen och jag en psykologi examen.

    Alla ska skaffa barn när det passa dem och jag kommer aldrig döma någon som gör annorlunda en vad jag gör, för jag är inte i deras skor.


    Jag är helt övertygad om att ni är toppenföräldrar. Ibland önskar jag att jag hade gjort lite lika. Men var så itutad att jag skulle göra klart studierna. Men det gick ju bra i alla fall och rätt kul var studentlivet även om livet med barn var mycket mer "jag".
Svar på tråden varför skaffa barn sent? tänker många fel?