Inlägg från: Birmafröken |Visa alla inlägg
  • Birmafröken

    Är du duktig på kattfärger?

    Om mamman är röd och vit kan hon vara genetiskt sköldpaddsfärgad eftersom det svarta kan döljas av vitfläcken. Honkattungen kan därmed ärva svart från mamman och rött från pappan och bli sköldpaddsfärgad hon också, men synligt

  • Birmafröken
    Atena skrev 2015-04-18 21:25:23 följande:
    Det var helt klart intressant och något jag aldrig hört om tidigare. Hennes mamma är svartpadda och hennes pappa röd-vit. Men hur kommer det sig att alla andra ungar i kullen är röd-vita, oavsett kön och utan svart? Fläcken är jätteliten, knappt synlig.
    Är mamman svartsköldpadda (röd + svart) och hanen röd, blir hankattungarna röda eller svarta, honkattungarna blir röda eller sköldpaddsfärgade. Hur stor del av kattungarna som får respektive färg i praktiken är en ren slump, men teoretiskt sett är det 50% chans för röda kattungar, oavsett kön.
  • Birmafröken
    Atena skrev 2015-04-19 14:32:52 följande:
    Alltså det var morföräldrarna till den här cremefärgade kattungen som var padda+röd. Föräldrarna till den cremefärgade är båda röda med vitt. 
    Ja, jag förstod det så och mamman (hon som ser röd och vit ut) kan alltså egentligen vara svartsköldpadda, men att det svarta finns dolt under de vita partierna. Vit är ingen färg utan ligger "ovanpå" den färg katten har och då kan det slumpa sig så att det vita råkar dölja antingen rött eller svart hos en genetiskt sköldpaddsfärgad katt.
Svar på tråden Är du duktig på kattfärger?