• Anonym (.....)

    Varför har du bara ett barn?

    Hej!

    Som rubriken. Gäller alltså er som bara har ett barn och bara kommer skaffa ett, inte ni som troligast kommer skaffa fler i framtiden.

  • Svar på tråden Varför har du bara ett barn?
  • Anonym (Ett barn)
    Duckan skrev 2015-04-24 09:06:27 följande:

    tankfull, vårat sällskapssjuka ensambarn har fått en dvärghamster!!

    De gånger vi har lite jobbigt med att bara ha ett barn är på semestern. Hon blir ganska ensam på våra utlandsresor, men är ändå rätt bra på att roa sig själv stundtals.


    Ha ha ha känner så igen mig???? vi ska också skaffa kanin,efter semestern till in mycket sociala och syskonlängtande dotter???????????? och visst kan det vara ett trixande med att få ihop en semester där hon får sitt gällande socialt umgänge med jämnåriga,men annars nema problema och kompisar är alltid välkomna hem och sova över när de vill????????????
  • Anonym (vet inte)

    Har en 6-månaders just nu. Har funderat på detta sedan han kom. Jag vet inte vad jag vill liksom, på ett sätt skulle det vara skönt att ha det färdigt nu liksom, att inte behöva gå igenom en till graviditet och förlossning (som dessutom slutade i urakut snitt) och ha hela blöjbytarperioden och allt annat meckigt bakom sig om en överskådlig framtid. Men samtidigt, är det rätt? Tänk om han själv skulle vilja ha syskon. Tänk om jag skulel vilja ha ett till barn (sen när jag är äldre och det befintliga barnet också är förbi småbarnstiden och sen när han är vuxen. Tänk om jag kommer ångra mig? 

    Samtidigt, tänk om det andra barnet skulle ha något "fel" eller om jag skulle få något problem efter det? Vågar man riskera det livet man lever nu? Eller tänk om syskonen då inte har det bra tillsammans? Jag och mina två syskon är inte så nära varandra-. Våra föräldrar är jämt på oss om att vi måste hålla ihop, men det gör vi inte. Min bror vill gärna det men jag och min syster är mer ensamvargar. Svårt läge. Så mycket sånt som jag går runt och tänker på hela tiden känns det som. Blir galen.

  • Anonym (Ensamt barn)

    Mitt perspektiv som vuxet ensambarn:

    Att med bara ha argumentet "det passar oss bäst" eller "vi har bara tid för ett barn" tycker jag är väldigt egoistiskt. För en dag kommer eran när det är vi som ska ta ansvar för er. Att ensam välja vilket äldreboende ni ska in på, att stötta er när ni blir allvarligt sjuka eller se er försvinna in i demens kan vara oerhört tufft. Att inte ha någon att bolla och dela med. Och de vänner jag har som är ensambarn upplever ungefär samma sak.

    Och hur fantastiska vänner eller partner man än har kan det aldrig bli samma sak... Det är ju inte deras föräldrar.

    Dock som sagt jag har full förståelse för anledningar såsom sjukdomshinder, missfall, förstakullssyskon, att barnet är adopterat, skilsmässa, IVF, et.c.

    P.S. Jag är medveten att man växa upp till att avsky såväl syskon som föräldrar.

  • Anonym (Jag)

    Vill inte riskera förvärra inkontinensen jag fick efter den första graviditeten.

  • Anonym (Syskonlös syster)

    Men ensamt barn, om du haft ett syskon kunde hen varit handikappad, ointresserad, din dödsfiende, ha avlidit i unga år eller av hundra andra skäl inte varit vid din sida när dina föräldrar blivit gamla. Det är lätt att måla upp fantasibilder av hur bra det skulle varit med ett syskon när man inte har något. I verkligheten vet du inte hur mycket hjälp du egentligen skulle fått. 

    Att skaffa barn är alltid egoistiskt och att "bara" skaffa ett barn om man inte vill/kan ha fler är varken mer eller mindre egoistiskt än att skaffa mängder av barn.

  • Anonym (Ensamt barn)
    Anonym (Syskonlös syster) skrev 2015-04-24 15:56:49 följande:

    Men ensamt barn, om du haft ett syskon kunde hen varit handikappad, ointresserad, din dödsfiende, ha avlidit i unga år eller av hundra andra skäl inte varit vid din sida när dina föräldrar blivit gamla. Det är lätt att måla upp fantasibilder av hur bra det skulle varit med ett syskon när man inte har något. I verkligheten vet du inte hur mycket hjälp du egentligen skulle fått. 

    Att skaffa barn är alltid egoistiskt och att "bara" skaffa ett barn om man inte vill/kan ha fler är varken mer eller mindre egoistiskt än att skaffa mängder av barn.


    Nu tycker jag iofs det väl egoistiskt att skaffa en jättekull med ungar också.

    Och visst, jag är absolut medveten om att ett fött syskon aldrig kan vara någon garanti, men inget är någonsin en garanti?

    Anser fortfarande att det föräldrar bör tänka på vad som troligen kan kännas bäst för barnen i längden.


    Men samtidigt, ett oönskat "bara-för-att-syskon" kanske inte kommer ha en trevlig uppväxt heller. Så tänk till innan första barnet.... 

  • Sanna77

    Man skall göra vad som passar en själv bäst. Vill man hålla sig till normen om att barn måste ha syskon och att alla andra minsann har fler barn, så kan man välja att skaffa ett till trots att man kanske varken har lust eller kapacitet till det. Vilket i slutändan kan leda till att man blir en sämre förälder för att man kanske inte är någon välorganiserad och tålamodig föräldratyp som trivs med stök och stoj och livat omkring sig. Så detta är en avvägning som alla borde göra utan att snegla på vad konventionen säger. Detta med att barn till varje pris måste ha ett syskon är ett mantra som rabblas utan att man tänker till ordentligt. Stå på er enbarnsföräldrar, ni har handlat helt rätt och utgått från er egen individuella situation och era egna önskemål.

  • Anonym (slutkörd mamma till krävande barn)

    för att jag inte skulle räcka till för ett barn till. krävande nog med en.

  • Anonym (frågan)
    Anonym (min man) skrev 2015-04-23 16:51:11 följande:
    Nja, jag uppfattar nog att det finns en allmänt utbredd samhällsnorm i att två barn är "lagom", det handlar inte enbart om enskilda värderingar. Vi som bara har ett barn får jämt frågan om när tvåan kommer. De som har tre barn får höra "men nu ska ni väl inte ha fler" osv osv. Normer är ju inget som enskilda personer sätter för övrigt, det är något som skapas gemensamt i ett samhälle. 
    Jo, synen är relativt utbredd men inte inst därför är det intressant att skärskåda premisserna bakom frågan.
    Sedan är ju inte normen densamma i alla (mer eller mindre avgränsade) grupper i samhället, även om antal eftersträvade barn kanske inte är det som varierar mest.
  • Kyrkby
    Anonym (Emma) skrev 2015-04-24 08:44:00 följande:

    Har en dotter på snart 8 år. Och hade mer än gärna skaffat ett barn till. Men min man vill inte ha fler barn. Så jag får leva med sorgen att det inte blir fler barn för vår del. Vilket inte är lätt alla gånger. Är inne i perioder med deppression emellanåt. Mannen har ställt ett ultimatum, han eller fler barn.
    Älskar honom och valde honom. Men valet gör också att jag ständigt får kämpa emot min längtan och inse att det aldrig blir fler barn.
    Jag får ständigt höra att jag borde lämna honom både från vänner, men också från läkare och psykologer. Men det är lättare sagt än gjort.
    Älskar honom och vi har ett barn ihop.


    Lämna honom !
    Bli gravid, först och sedan överger du honom.
    Han har redan övergivit dig.
Svar på tråden Varför har du bara ett barn?