Inlägg från: Modesty |Visa alla inlägg
  • Modesty

    Lakrits och graviditet

    Hej!

    Jag verkligen älskar saltlakrits! Är i fjärde månaden nu och under de första tre månaderna så åt jag 50g om dagen som det stod var okej på Livsmedelsverkets hemsida och läkaren på Mvc sa att enda faran var högt blodtryck, men mitt var lågt så det var helt okej, och hon är överläkare så jag lyssnade såklart på henne.

    Sen läste jag en finsk studie om att det kunde orsaka depressioner, adhd och posttraumatisk stresssyndrom så jag drog ner på det och tog bara några bitar lakrisal ibland när suget blev för starkt. Sambon försäkrade mig hela fiden om att det är så lite så det gör inget, vilket inte hjälpte suget. Jag tänkte att den studien var på kvinnor som ätit flera hundra gram om dagen, men nu har jag läst fler artiklar om saken och är nu asorolig!

    Jag oroade mig redan extremt över adhd eftersom min bror har det och att jag använder både mobilen, Ipaden och tvn och nu oroar jag mig också massor över att jag gett vårt barn risk för depressioner!

    Jag har själv varit deprimerad men tror det berodde på trauman och jobbiga händelser och inte på arv. Hoppas hoppas! Men ifall det skulle vara lite arv också och han då har anlag för det så kanske jag har gjort risken större nu!

    Min sambo tycker fortfarande inte det är någon fara för det är små mängder men jag kan inte riktigt ta in det för han har ju egentligen ingen aning om vad han pratar om.

    Snälla hjälp mig att antingen lugna mig eller förbered mig på vad som kan hända. (Och då också få bort suget som är väldigt starkt)

    Hur mycket lakrits åt du under graviditeten och märker av några konsekvenser?

    Är det många här som ätit massor av lakrits och inte märkt av något av detta?

    /orolig förstagångsförälder

  • Svar på tråden Lakrits och graviditet
  • Modesty

    Tack för svaret Angelica!

    Är du inte orolig alls över att något av de problemen skall visa sig i framtiden? Vid 8månader är det ju än för tidigt för att veta. Jag tänker mer adhd, när brukar det visa sig, runt fem/sex? Och depressioner mm runt tonåren.

  • Modesty

    Angelica: Okej, jag kanske också bör gå och prata med någon.

    Mikaela: Gör en snabb googling på det. Förutom allt man hittar där så står det även i senaste Jag är gravid tidningen.

  • Modesty
    Summertime95 skrev 2015-04-27 12:52:36 följande:

    Generellt ska man väl inte äta för mycket av något?

    Det är inte speciellt nyttigt med salta godisar, vad är det som gör att du vill äta det hela tiden? Saltbrist? Kanske du borde kolla dina värden och om du lider brist på något?


    Nä det har du rätt i att man inte bör göra och har inte ätit mer än 50g om dagen efter Livsmedelsverkets rekommendationer, men utvecklingen går framåt och de har säkert inte uppdaterat där på ett bra tag.

    Ingen saltbrist eller något utan jag bara älskar saltlakrits och salmiak och har alltid gjort, har nog ärvt det från min far.
  • Modesty
    Beya skrev 2015-04-29 13:20:43 följande:

    Åh jag älskar också all lakrits! så detta var ingen rolig läsning. Jag kan bara inte vara utan det... men försöker hålla mig till en eller två ggr i veckan.


    Hej hej.. Vilken månad är du i? Nej det är tråkigt att det är såhär och att barnmorskan säger att det inte är någon fara och inte tar reda på fakta innan hon pratar.
  • Modesty
    Beya skrev 2015-04-29 18:38:50 följande:

    Jag är bara i vecka 7 så jag har lång väg kvar. Äter du ingen lakrits alls nu?


    Jo lite tyvärr, två-tre lakrisal eller djungelvrål ca varannan dag när suget blir för stort. Det är det jag har sån ångest över, har lite svårt att sluta helt. :( Lyckades sluta med cigg, kaffe, Cola och salami men lakritsen tar verkligen emot, jobbigt att sluta med precis allt jag älskar. Egentligen borde jag väl sluta pussa på katten också.
  • Modesty
    Anonym (Jgfcv) skrev 2015-04-30 07:04:24 följande:

    Vet du, jag tycker du ska äta dina två-tre lakrisal utan att ha dåligt samvete! Det är inte något som gör nån skillnad! Om det skulle va så att barnet visar sig ha adhd senare i livet så är sannolikheten att det beror på din PYTTELILLA lakrisal konsumtion ca 0,00000000001%.

    Lycka till med allt!


    Tack! :)
  • Modesty
    Anonym (Laku) skrev 2015-05-01 22:44:32 följande:

    Förstår dig. Jag har också cravings på lakrits och har ätit det kanske 1 gång i veckan och då betydligt mer än 50g per gång. Vet inte hur barnet påverkats då jag har bf snart. Förra grav var samma sak (om inte mer) och dottern verkar inte ha lakrits-skador... Har också läst de där artiklarna och oroat mig.


    Jag försöker tänka positivt och dra ner på konsumtionen. Min sambo suckar åt mig och tycker jag är jättelöjlig när jag bara suger på godiset lite för att få smaken i munnen och sen spottar ut det.

    Jag försöker tänka på det någon skrev om att vanligt lakrits här är väldigt utblandat, och jag hoppas att de gjorde testerna på kvinnor som ätit mer koncentrerad salmiak och att de säkert ätit mycket mycket mer än 50g om dagen.
  • Modesty
    Anonym (lakrits) skrev 2015-05-01 23:35:39 följande:

    Förstår inte riktigt vad ni oroar er för om ni håller er inom de rekommenderade mängderna. 

    De mängderna är ordentligt begränsade till t.ex studier där personer ätit mycket mer av de sagda livsmedlen. 

     

    Så länge man följer livsmedelsrekommendationerna behöver man inte ha dåligt samvete. Det här är vad som är rekommendationerna JUST NU. De ändras ständigt. Hatar det här exemplet egentligen men det passar sig nu... förr så fanns det inte ens rekommendation mot rökning, och de mammor som då rökte under graviditeten kan ju inte gå runt och må dåligt idag för att rekommendationerna idag är annorlunda. Man gör sitt bästa, och i det här fallet är det att följa dagens rekommendationer. 

    Älskar också lakrits. Trodde jag skulle svimma av när jag läste att man bara får äta 50 gram! Men det är ju faktiskt ganska mycket. 50 gram om dagen. Det är 1500 gram i månaden. Alltså över ett kilo lakrits. Man kan ju faktiskt äta andra godissorter tillsammans med detta  


    Deras rekommendationer är bara ang blocktryck och inget annat.

    Det är klart att de som rökte massor på 70talet och idag har barn med astma, hudutslag eller som dog i psd tex idag ångrar sig djupt och är fruktansvärt ledsna över att de inte visste eller förstod bättre! Tror inte dom rycker på axlarna åt det idag.

    Jag använder denna liknelsen ofta i detta sammanhanget. Om 20år kanske det har gjort fler studier och är självklart att lakrits ger dessa besvär till barnen och då är nolltolerans på och de tycker vi idag är dumma som inte förstod det.

    50g är tex en lakrisal, vilket jag tycker är lite.
  • Modesty
    Seven Costanza skrev 2015-05-01 23:42:36 följande:

    Fast såvitt jag läst så är Livsmedelsverkets rekommendationer grundade på risken för högt blodtryck, inte för ADHD, depression och övriga problem lakritskonsumtion under graviditeten kan medföra enligt ovanstående studie, så det går inte riktigt att säkert säga att 50 mg är ok. Jag har läst hela studien och det var dyster läsning - dock står det i hela artikeln vilken mängd av det skadliga ämnet som är riktigt skadlig, men det står ingenstans i artikeln vilken mängd det motsvaras av i godis. Jag ska försöka ta reda på det.


    Jag skulle vara jättetacksam ifall du hittade det någonstans! :)

    Själv vågar jag inte läsa mycket mer eftersom jag får fruktansvärd ångest och panikkänslor. :(
Svar på tråden Lakrits och graviditet