Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    Lakrits och graviditet

    Jodå det stämmer att lakrits kan vara farligt och ge _högre risk för_ att barnet drabbas av ADHD och depressioner. Alla barn får inte det men barnet blir mer känsligt. Studien är gjord av professor Jonathan Seckl vid University of Edinburgh i samarbete med finska forskare (eftersom finska kvinnor äter mycket lakrits). Googla Jonathan Seckl licorice så får ni se. TS jag hade slutat med lakrits omedelbart. Är själv gravid och väldigt förtjust i lakrits men jag tänker inte äta det under graviditeten.

  • Seven Costanza
    Donizetti skrev 2015-04-27 08:51:06 följande:

    Det är inte lakritsen i saltlakrits som är det som höjer blodtrycket, det som anses farligt - indirekt skulle stressa fostret - utan salmiaken. Salmiak är därför förbjudet i godis i USA. Sen kan man ju snacka om att sila mygg och svälja kameler i USA. Med den höga övervikt genomsnittsamerikanen har är det en större riskfaktor för högt blodtryck än lite salmiak. Däremot är ren lakrits laxerande.

    PTSD är flashbacks, minnen som dyker upp i olika situationer eller drömmar. Vilka minnen det nyfödda barnet skulle kunna drabbas av som flashbacks övergår mitt förstånd. (Kemi och dess olika verkningar är min specialitet, jag är utbildad biolog.)


    Fast nu handlar ju inte studien om USA utan om Finland, och även om det inte skulle vara lakritsen som är problemet utan salmiak så finns ju ändå salmiak i lakrits, så vad är din poäng? Har du läst den studien jag refererar till? Oavsett om du har rätt angående ptsd står det även om adhd och depression.
  • Seven Costanza
    Donizetti skrev 2015-04-27 12:46:07 följande:

    Låt bli att äta lakrits då. Spelar det nån roll om studier gjorts i Finland eller USA? Eftersom salmiak är förbjudet redan i USA så har forskning om det gjorts för länge sedan där. Står det om antalet undersökta med adhd resp depression och har undersökning gjorts på deras mödrar om de åt saltlakrits under graviditeten? Tänk på att den mesta forskningen sker på möss.


    Ja det gör jag ju, på vetenskaplig grund, och det var ju just det TS undrade. Det spelar roll eftersom du började ta in huruvida det var relevant för amerikanska mödrar att bry sig om något som redan var förbjudet i USA samt att de hade större problem såsom övervikt att oroa sig för, och eftersom frågan gällde en studie utförd i Norden blir det lite missvisande. Samt att om salmiak redan Är förbjudet i USA, hur skulle man då kunna göra studien på amerikanska kvinnor? Studien har gjorts på finska gravida kvinnor precis som jag skrev, och det har senare undersökts hur vanligt det var med adhd och depression hos deras barn och man har funnit en beståndsdel i lakrits som är skadlig för fostret. Man har även studerat möss. Studien är gjord av Seckl och Räikkönen och publicerad i Oxford Journals. Googla själv och läs om du är intresserad.
  • Seven Costanza
    Anonym (lakrits) skrev 2015-05-01 23:35:39 följande:

    Förstår inte riktigt vad ni oroar er för om ni håller er inom de rekommenderade mängderna. 

    De mängderna är ordentligt begränsade till t.ex studier där personer ätit mycket mer av de sagda livsmedlen. 

     

    Så länge man följer livsmedelsrekommendationerna behöver man inte ha dåligt samvete. Det här är vad som är rekommendationerna JUST NU. De ändras ständigt. Hatar det här exemplet egentligen men det passar sig nu... förr så fanns det inte ens rekommendation mot rökning, och de mammor som då rökte under graviditeten kan ju inte gå runt och må dåligt idag för att rekommendationerna idag är annorlunda. Man gör sitt bästa, och i det här fallet är det att följa dagens rekommendationer. 

    Älskar också lakrits. Trodde jag skulle svimma av när jag läste att man bara får äta 50 gram! Men det är ju faktiskt ganska mycket. 50 gram om dagen. Det är 1500 gram i månaden. Alltså över ett kilo lakrits. Man kan ju faktiskt äta andra godissorter tillsammans med detta  


    Fast såvitt jag läst så är Livsmedelsverkets rekommendationer grundade på risken för högt blodtryck, inte för ADHD, depression och övriga problem lakritskonsumtion under graviditeten kan medföra enligt ovanstående studie, så det går inte riktigt att säkert säga att 50 mg är ok. Jag har läst hela studien och det var dyster läsning - dock står det i hela artikeln vilken mängd av det skadliga ämnet som är riktigt skadlig, men det står ingenstans i artikeln vilken mängd det motsvaras av i godis. Jag ska försöka ta reda på det.
Svar på tråden Lakrits och graviditet