• cosinus

    Hur lär jag min bebis att somna?!

    Jag hade börjat i ändan att ha extremt fyrkantiga rutiner i ungefär 2 veckor. Mat, äta, sova på bestämda och återkommande tider.

    Under den tiden hade jag tagit till vilka knep som helst för att få barnet att somna och sova när den ska. Detta för att när man sen vill lära barnet att somna själv ska det iaf vara programmerat att vara trött och sova den tiden (sen har jag aldrig någonsin varit så fyrkantig senare, då har vi kunnat vara väldigt flexibla bara de sovit ungefär rätt mängd per dygn)

    Med min yngsta ägnade jag massor av timmar varje dag åt att gå med vagn för hon sov bara när vagnen rullade när jag började. Efter de två veckorna jag körde med extremt fyrkantiga rutiner somnade hon bara hon lades i vagnen och jag kunde ställa den på altanden och sitta och dricka the medan hon sov.

    Min erfarenhet är att mycket handlar om trygghet för barnet, det måste "veta" att det kan somna på ett visst ställe för att lyckas och annars får det panik och beter sig som din son.

    Så jag hade förutom rutiner satsat på ett ställe till att börja med som somna-plats. Ett ganska bra knep är en madrass på golvet i ett i övrigt helt ofarligt rum. Barnet kan inte rymma, inte göra illa sig, inte dra ner något, inte stoppa något i munnen och omöjligt ramla och slå sig. Man ligger på madrassen och barnet bredvid men far det iväg så hämtar man inte. Det får komma tillbaka när det vill ha trygghet för annars blir det lätt en rolig stiga-upp-och-jaga-mig-lek. Och sen får det somna när det somnar helt enkelt. Och ja, barnet komme förmodligen skrika sig helt blått första gången men man finns där om och när det behöver. Och ja barnet kommer att gå iväg och springa iväg och leka en massa men man får iaf vila ryggen medan man väntar. När barnet sen kan somna på madrassen bredvid en utan skrik då hade jag ju satt mig upp och lärt det somna själv på madrassen med mig nära för att sen försöka optimera bort mig helt ur själva somna-processen. Med eller utan spjälsäng. För mina har det gått relativt fort att lära dem somna själva och det är gudomligt skönt. Då behöver man liksom inte bry sig om de ligger och sjunger blinnka lilla en halvtimme någon kväll för att de inte är trötta. Man kan göra annat. Ska man ligga bredvid blir iaf jag tokig av blinka-lilla i 30 min ist för att barnet försöker somna.

    Är det svårt för dig att motstå att ge honom bröstet så låt din man ta de första gångerna.

Svar på tråden Hur lär jag min bebis att somna?!