• Penida

    Tycker du att det är viktigt med organiserade fritidsaktiviteter även om barnet INTE vill?

    Tråden riktar sig till föräldrar med barn som är 5 år och uppåt men andra får gärna kommentera.

    Jag har själv en son, en 6-åring, som har spelat fotboll två terminer och nu när det var dags igen sa han att han inte vill längre. Han vill inte börja på någon annan aktivitet heller. Han har många intressen, speciellt matlagning och är väldigt fysiskt aktiv av sig. För oss är det självklart att han inte behöver ha en organiserad fritidsaktivitet om han inte vill, så länge han utvecklar egna intressen och rör på sig mycket ser vi ingen nytta i en sådan situation.

    Hur hade ni tänkt om ert barn inte ville gå på någon organiserad fritidsaktivitet?


    Avskyr CIO-metoder
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Tycker du att det är viktigt med organiserade fritidsaktiviteter även om barnet INTE vill?
  • Penida
    Tacksamt skrev 2015-05-01 19:11:07 följande:

    Har inga barn själv,men här kommer mina tankar ändå.
    Utgå från vad barnet vill, om det passar plånboken.
    Om barnet är i talbar ålder.
    Annars tror jag man märker vad respektive barn gillar.
    Gillar barnet att rita låter man det rita och uppmuntrar och kanske är med.


    Låter vettigt tycker jag!
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Tom Araya skrev 2015-05-01 19:37:12 följande:

    Hade det funnits ett alternativ som är ett mellanting första och tredje alternativet så hade jag röstat på det.


    Ja, jag kan också se ett sådant alternativ så här i efterhand:) Som tur är finns annat som alternativ så det inte blir alldeles svartvitt.
    Jag kan se vad du menar när du säger uppmuntran men inget tvång, låter sunt.
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida

    Kul med svar. Flera skriver att ni uppmuntrar om barnet inte vill, önskar ni utveckla något? Vad ni gör, säger osv i ett sådant läge. Kan se olika ut tänker jag..
    Vi tar ju inte särskilt allvarligt på det, när han sa att han inte ville fortsätta med fotbollen denna termin sa vi vilka alternativ som finns här (tyvärr inga matlagningskurser;))om han önskade göra något annat men nej, han vill inte just nu och vi lämnar det där. Att vara fysiskt aktiv, utveckla intressen och knyta kontakter med andra barn och vuxna är något jag tycker är mycket viktigt men inte att det är i organiserad form på fritiden. Jag tror att mycket kommer inifrån också och behöver inte vara styrt.
    Hans syster är just nu hans raka motsats när det kommer till det här, hon går på fotboll, handboll och balett och vill även börja spela klarinett nu men där har vi sagt nej.
    Hade han inte levt det liv han lever utanför skoltid hade jag kanske tyckt att det var viktigare att han hade en aktivitet, jag vet inte. Idag har han spelat fotboll och brännboll med andra barn och vuxna, nu hoppar han studsmatta med grannbarnen. Han är inte den som skulle välja att sitta still framför en skärm ensam en stor del av sin vakna tid eller inte träffar andra barn och vuxna så ett par timmars organiserad fotboll gör kanske varken till eller från i hans fall? Så tänker jag i alla fall.


    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    sextiotalist skrev 2015-05-02 18:02:19 följande:
    Tonåringen har varit totalt ointresserad av organiserad aktivitet. Men han funderar på GMU
    Såg du något problem i att han var det?
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Tom Araya skrev 2015-05-02 21:32:44 följande:

    Något som är både svårt men viktigt är att barnen får lite överblick över utbudet och gärna lite mer insyn och förståelse för aktiviteterna än att bara se på en gång när andra utövar dem....hur ska de annars veta om det är något som intresserar dem?


    Här får barnen ofta prova på olika aktiviteter ett par gånger och sedan välja om de vill fortsätta. Har varit så med olika sporter, balett, instrumentet osv.

    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Tom Araya skrev 2015-05-02 23:50:03 följande:
    Jo, fast det kräver ju lite av intresse, engagemang och arbete bara att leta upp dessa, både aktiviteter och föreningar som sysslar med det.

    Absolut, så kan det säkert vara, det ser nog väldigt olika ut. Sedan våra barn började skolan har info kommit via post, folders som hänger över den lilla staden och alltid på skolans hemsida. Svårt att missa och intresse finns. Skolan har en hel del samarbeten med olika föreningar dessutom. Jag tror våra ungar har provat på nästan allt som finns här, utbudet är rätt bra för att vara en mkt liten stad och det är trevligt då vi inte är människor som önskar resa flera mil för en aktivitet om det inte gäller det där lilla extra som match t.ex. Det som finns här för 6-7 åringar är balett, gympa i olika former, musikskola, kör, handboll, bandy, fotboll, ridning, ishockey och simskola (men samma undervisning ges under skoltid) och streetdance. Det jag kan sakna om jag ska vara sådan är mer konstnärliga och kreativa aktiviteter, det mesta handlar om något rörligt här men vi har valt att bo i en liten stad som sagt så..
    Avskyr CIO-metoder
  • Penida

    Visst ligger mycket hos föräldrarna. Kanske är det är det ovanligt att det är som det är här, jag har inte erfarenhet av annat med barn så jag vet ju inte? Vi har som sagt aldrig behövt leta eftersom det har kommit till oss eller vad man ska säga, jag kan ibland uppleva det hetsigt istället. Varenda unge ska prova på allt ungefär för det är ju gratis den första tiden men sen då när det ska fortsättas? Jag har ibland upplevt ett dilemma där när det gäller vår dotter, hon vill fortsätta på allt så vi har fått sätta gränser. Grabben kan prova och tänka att "nej, det här var inget för mig" eller önska fortsätta då han inte har tre aktiviteter redan som hon har.
    När vi kollar på skolans hemsida är det något nytt att prova på eller anmäla sig till, när vi kollar i postlådan är det samma sak och det uppmuntras i skolan som ju samarbetar mycket med dessa föreningar.
    Det som inte kom till oss då när de började med det var väl fotbollen, det kom nog i mycket från deras pappa som är väldigt fotbollsintresserad (har spelat själv) och har spelat med dem sedan de kunde gå, det smittade väl av sig. Sonen har nu som sagt slutat efter ett år, dottern har spelat i 2 år och håller på fortfarande. Organiserat då. Sonen spelar mycket fotboll men inte på det sättet.
    Om det mesta inte hade kommit till oss och barnen vet jag inte riktigt hur vi hade tänkt. Jag tror att vi kanske hade väntat tills de visade intresse för något och då sett om det fanns något om de önskade det? Vi känner inte att det är viktigt att deras intressen är styrda, däremot ser vi gärna att de utvecklar dem och då kan det ju vara till hjälp. Jag vet att vår dotter tittade på när andra dansade balett långt innan hon själv började men jag minns inte var det kom ifrån om jag ska vara ärlig. Jag upplever att barn generellt sätt hittar det där inte bara hos föräldrarna, när de kommer upp i ålder påverkar kompisar, skola, sånt de ser och läser..
    Nu har balettundervisning bara funnits här en termin hittills och den har hon gått, efter sommaren ska hon fortsätta. Jag vet att vi kollade upp det när hon visade intresse men den balettundervisning som fanns då var 5 mil enkel resa bort och nej, det hade inte fungerat väl med det liv vi önskar leva och jag vet att hon inte heller skulle önska sitta i en bil i timmar dit och hem och offra annat för oss viktigt men hon har av naturliga skäl inte samma tidsperspektiv. Jag kan förstå att man som flickan och kråkan skriver fortsätter om man flyttar för att det betyder mycket för barnet men jag hade alltså inte uppmuntrat det till att börja med om det var så långt bort.
    Jag känner igen mig i Sextotalist, jag är inte heller den där. Jag provade varenda aktivitet som fanns här när jag växte upp men fastnade inte direkt för något, jag upplevde en hets och med det stress och den dag mina föräldrar sa att det inte var viktigt och att jag kunde ägna mig åt det jag var intresserad av på min fritid minns jag att jag kände ett enormt lugn. Inte satt jag stilla, inte saknade jag intressen. De var bara inte organiserade. Det är något jag har tagit med mig och tycker inget speciellt mer än "jaha" om min unge inte vill. Han hittar sitt i något annat, kanske behöver han inte det där som jag inte gjorde men har ändå en rörlig och betydelsefull vardag. Han kan komma att ändra sig och då uppmuntrar vi det om han känner att det är viktigt för honom. Mina intressen har följt mig genom livet men har varit allt annat än organiserade. Jag har alltid tyckt att det har räckt med skola och senare arbete och alla rutiner man har i vardagen, min fritid bestämmer jag gärna över själv. Föräldrar och barn är olika och det finns nog flera bra sätt.


    Avskyr CIO-metoder
  • Penida

    Simskolan här ingår i skolundervisningen och det håller på i några år. Hade det inte varit så hade det varit något vi uppmuntrat eller om de inte ville själva lärt. Jag upplever dock att mycket av undervisningen är en annan än vad jag kan lära dem kanske men simma kan jag ju så det hade väl funkatGlad


    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-07 21:01:29 följande:
    Vi provar verkligen inte på allt. Vi provar på sådant de spontant själva velat prova på. Kommit via kompisar, tv, morfar etc. Sedan väcker vi ju intresset hos dem runt sådant som vi tycker är viktigt (som simnin), kul och som kanske utmanar lite/bryter mot det invanda. Och så säger de bu eller bä. Sedan får de inte hålla på med allt. Äldsta kom från kulturskolan och var helt inställd på att spela trumpet, fiol, saxofon, trummor och horn. Inte aktuellt . Man väljer och begränsar som förälder. Förra året gick våra på idrottsskola. Det var suveränt. Önskar att det fanns här. En gång i veckan så fick de prova på allt möjligt - gymnastik, fotboll, bandy, pingis, tennis, handboll, basket, badminton, friidrott, cykling. Konståkningen håller vi på med för att de redan börjat, för att klubben är väldigt bra med barn och att de själva väldigt gärna vill. INTE optimalt att ligga och köra så långt. Jag har själv alltid deltagit i organiserade aktiviteter och minns min barndom som lycklig. Hade mycket kul. Ingen stress. Barnens pappa har aldrig varit aktiv organiserat. Han minns också sin barndom som lycklig. Hade mycket kul och har aldrig saknat organiserade aktiviteter. Det finns många vägar i livet helt enkelt. Vi är alla olika. Men nej, jag skulle inte känna mig stressad eller orolig över en 6-åring utan aktiviteter. Jag hade inte heller någon när jag var 6 år. Jag har utvecklats någorlunda normalt .
    Idrottskolan lät bra! Jag känner väl också att det skulle komma till dem även om vi var bosatta någon annanstans där det inte kom till oss. Vi lever i ett informationssamhälle så det är svårt att missa ens för barn, om man inte är väldigt begränsande såklart.
    Jag är inte det minsta orolig för honom. Skulle inte vara det om han var 10 år eller mer heller kan väl tilläggas.

    Avskyr CIO-metoder
  • Penida
    sextiotalist skrev 2015-05-07 15:37:01 följande:
    Men man är ju människa, man har begränsningar och tillgångar. Jag har aldrig ansett att organiserade aktiviteter är viktigt, men det innebär inte att vi har legat på soffan och petat navelludd, utan vi har gjort en massa andra saker istället. Saker som vi tycker är betydligt viktigare än att skicka en bit läder med fötterna (det är ju ungefär vad jag tycker om fotboll), dvs världen är så mycket större än organiserade aktiviteter och man är inte en lat eller brister bara för att man inte är intresserad.

    Min grabb har haft andra berikande (oorganiserade) intressen
    Viktigt inlägg som jag faktiskt såg först nu. Nu gillar jag (att titta på) fotboll och min sambo har spelat hela sin barndom och ungdom och ett av våra barn spelar. Jag håller helt med dig ändå, du tog fotboll som ett exempel.
    Hur gammal är din grabb nu? Rent spontant känner jag att det inte är viktigt alls om min son inte vill. Oavsett om han är 6 år eller 13 år. Det ska komma från barnet. Det viktiga är att han utvecklar intressen och är fysiskt aktiv, jag som som du som har dissat organiserade aktiviteter har alltid haft intressen och varit fysiskt aktiv. Ser inte varför det skulle vara någon skillnad när det gäller mitt barn.
    Avskyr CIO-metoder
Svar på tråden Tycker du att det är viktigt med organiserade fritidsaktiviteter även om barnet INTE vill?