• lilly

    Skriva över huset på båda hur?

    Du kan köpa halva huset av honom ev. att han ger bort det i gåva till dig. Då äger du halva huset. Om någon av er går bort som det ser ut nu kommer huset (under förutsättning att det inte är enskild egendom) att ingå i bodelning. Beroende på hur många barn ni har så kommer er kvarlåtenskap (hälften av giftorättgods + enskild egendom) att delas på antal barn. Det gemensamma barnets andel kommer ärvas av efterlevande make medan särkullbarnet/n får ut sin del direkt. Detta kan ni begränsa genom testamente men tänk på att barnen har rätt till sin laglott. 

  • lilly

    Han råder över sin egendom under tiden han lever. Nu behöver ni inte tänka på laglott osv, inte förrän dödsfall. Kontakta jurist och skriv gåvobrev, de krävs för gåva av fastighet :)


    Ida 22 22 skrev 2015-05-02 07:50:03 följande:

    Tack för alla svar, men jag är ändå lite konfunderad, kan maken ge bort 50% gratis via banken? (han vill inte ha pengar iom vi har delad eekonomi). Det jag menar om jag kan äga huset fast han har barn före mig? Såklart måste de och ska ha sin laglott och därtill. Jag vill även stå på lagfart.


  • lilly
    Ida 22 22 skrev 2015-05-03 22:10:49 följande:

    Vill att alla våra barn ska ha samma rättigheter om jag ska bo där och betala på det. Inget barn mer eller mindre.

    Gåvobrev, skriver vi det själva? ????


    Kan ni göra men skulle starkt rekommendera att ni tar hjälp av en jurist så det blir rätt gjort.
  • lilly

    Överlåtelser av fastigheter har speciella formkrav, sen kan gåvan komma att registreras hos SKV.


    Kvinna30plus skrev 2015-05-04 07:10:59 följande:

    Gåvobrev är inte svårt att skriva själv det skall givetvis vara skriftligt och skall in till lantmäteriet. Du hittar säkerligen färdiga gratismallar om du googlar. Testamente skulle jag dock vända mig till jurist.


  • lilly

    Att när en fastighet bytar ägare genom köp, byte eller gåva så ska vissa speciella saker stå med i gåvobrevet tex överlåtelseförklaring, summan av köpet (vid gåva 0 kr) och det ska vara skriftligt. För att TS sen ska få lagfart ska handlingen bevittnas. Sen som du skrev- reg. Hos Läntmäteriet. När det gäller gåva mellan makar ska gåvan också registreras hos SKV för att TS ska kunna få skydd mot makens ev. Borgenärer.


    Ida 22 22 skrev 2015-05-04 09:20:22 följande:

    Menas? Tacksam om du utvecklar det lite för nån som inte är särskilt insatt i juridik :)


    Kom på en annan sak istället för gåva- så kan ni göra en bodelning under äktenskapet. Anmäl detta till Skv.
  • lilly

    I så fall kan testamente behövas. Du ärver ert gemensamma barns andel men denna delen kan understiga husets värde. Ni kan begränsa barnens arv så de bara får sin laglott.


    Ida 22 22 skrev 2015-05-04 20:53:39 följande:

    *peppar peppar* att den andra ska ha kvar det.


  • lilly
    Ida 22 22 skrev 2015-05-04 21:56:08 följande:
    Nä jag ärver halva huset iom vi är gifta.
    Det är inte säkert, man ärver inte specifik egendom om det inte står i testamente "huset ärvs av X", och även då skulle barnen kunna jämka det för att få ut sin laglott om huset är värt mer än hälften av makens kvarlåtenskap. När man gjort bodelning och räknat ut hur mycket vardera make "får" från bodelningen gör man lottläggning. Om du då ex har rätt till 500.000 från bodelningen och huset är värt 1 miljon kan du kräva att få huset på din lott, men ska då ersätta hans barn med de 500.000 de annars skulle ärvt av honom.I ett sådant fall (eftersom du ändå ärvt 250.000 pga gemensamt barn) skulle du ersatt särkullbarnet med 250.000 i antingen pengar eller andra tillgångar. (Nu utgår jag ifrån att det finns ett gemensamt och ett särkull).  I ett testamente kan din make föreskriva att du ska ärva huset och om husets värde då understiger hälften av hans kvarlåtenskap kan hans barn inte göra något, eftersom det inte inkräktar på deras laglott. 

    Ett annat alternativ är att ni i ett inbördes testamente föreskriver att den efterlevande makan ska ha nyttjanderätt till egendomen, hen äger den inte då men barnen kan inte kasta ut en. 
  • lilly

    www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/Andra-agare/Ansok-om-lagfart-eller-inskrivning-av-tomtratt/

    För att få lagfart ska givarens namnteckning bevittnas av två personer.


    Kvinna30plus skrev 2015-05-05 05:44:35 följande:

    Inte speciellt svåra formkrav. skriftligt, vad det gäller för ngt (vilken fastighet, fastighetsbeteckning )å gåvogivaren å mottagarens underskrift. Bevittning behövs faktiskt inte! Lagfart skall sökas inom 3 månader. Laddar du ner en gratismall så uppfyller du dessa. Har du missat ngt kommer lantmäteriet säga detta så nej kontakta jurist för gåvobrev av fastighey är onödiga pengar. Man ska dock tänka över om man vill ha några restriktioner inskrivna. Ex fastigheten skall vara gåvotagarens enskilda egendom, fastigheten får inte säljas utan mitt samtycke så länge jag lever osv. Detta skriver lantmäteriet in med.


Svar på tråden Skriva över huset på båda hur?