• Anonym (jag fattig?)

    när räknas man som fattig?

    när tycker du någon räknas som fattig? antar att ''alla'' stadsbor anser mig som fattig. själv tycker jag att jag har det bra ställt, men det är nog för jag aldrig haft det bättre. 

    är ensam med 2 småbarn och lever just nu bara på bidrag från försäkringskassan. bostadsbidrag, underhåll, föräldrapenning och barnbidrag.
    jag få ut 14 000 varje månad. jag har utgifter på 10 000 och kan spara 4000 varje månad. hyran och elen ligger på 6500:- jag har turen som kan ärva i stort sett allt till barnen från mina syskonbarn, de gör nog rätt mycket!!!

    jag ser fram emot att börja jobba, kommer vara rena lyxen när lönen trillar in.. o många tusenlappar på sparkontot

    någon här som tycker ni har det bra trots låg inkomst?

  • Svar på tråden när räknas man som fattig?
  • Anonym (*..*)
    Anonym (*) skrev 2015-05-03 20:21:14 följande:
    Hur räknar du då?

    Om du får in  5 000 i månaden så blir ju årsbudgeten 60 000 kr?


    Se inlägg #22. Jag får alltså ut min avlidne partners tjänstepension eftersom vi hade återbetalningsskydd. Resten 1-1.500, eller hur mycket jag nu behöver, tar jag av mina sparade pengar varje månad.
    Anonym (*) skrev 2015-05-03 20:18:21 följande:
    Som du betalar själv för?
    Jag förstod inte riktigt vad du undrade över.

  • Anonym (Fattig)

    Lever på existensminimum, det är ett helvete att få pengarna att räcka en hel månad. Lever på mitt kreditkort de två sista veckorna.

  • Mandel

    Fattigdom är ett begrepp som står i relation till hur "rika" andra är.
    Det har inget att göra med om man faktiskt är utan pengar eller ej.

    Höjer man ex månadsinkomsten för de fattiga med 10.000kr i månaden, men även höjer den med samma summa för de rika så räknas de fattiga fortfarande som fattiga. Även fast de fått mer pengar att röra sig med.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (Vips och så var de borta...)
    Anonym (:(...) skrev 2015-05-03 09:32:17 följande:
    Jag anser det eftersom att man lätt hamnar i en farlig fattigdom om man inte har sparande pengar. Om man exempelvis blir arbetslös så kan det ta a-lassande 3 månader att komma igång. Samma sak om man blir sjukskriven. När jag blev sjukskriven under graviditeten tog det 2,5 månader innan ersättningen kom.

    Han man inget sparande och är ensamstående så kommer man snabbt efter med räkningar och blir utan mat...
    Slarvig, oansvarig, lat, oekonomisk, bortskämd, utan framförhållning är inte detsamma som fattig.
  • Anonym (Denise)
    Fjäril kär skrev 2015-05-03 10:09:02 följande:

    fattig är för mig när man lever på existensminimum och faktiskt inte har råd att uppfylla dom basala behoven av tex mat på bordet för hela månaden. 

    Jag är uppvuxen fattigt och jag blir både rabiat förbannad och mycket illa berörd när jag inser hur många människor som svävar i det blå när det gäller definitionen av fattigdom. 

    För mig var det lyx att kunna äta något annat än skolmaten. 

    Akut fattigdom däremot är något annat och ska aldrig förväxlas med den konstanta fattigdomen.  Jag levde i konstant fattigdom året om. 

    Att förlora jobbet och  få vänta i 3 månader på a-kassa tex och kanske få släpa efter med räkningar, låna pengar av släkt o vänner och skjuta upp visssa saker osv är en akut fattigdom. Den slutar så fort nya pengar trillar in och man kan börja styra upp det hela igen under några månader. 

    Konstant fattigdom är att aldrig ha råd med någonting och varje dag är en kamp för att få slantarna att räcka till det mest basala. Och insikten när pengarna man nyss fått på kontot inte räcker hur man än snålar är förödande..  


    Precis, och om man hittar en krona eller två på gatan blir man superlycklig, för att inte tala om lyckan att hitta en tappad tia!
  • Anonym (.....)
    LAHR skrev 2015-05-03 09:25:46 följande:

    jag anser at jag som lever med aspergers och troligtvis aldrig kommer klara av ett normalt 7-16 jobb där man får in en hyffsad lön är att vara fattig och de 4000 du har över är mer än vad jag har i månaden (3.500) så jag kan tycka jag är rätt fattig men jag kan ändå se att andra är fattigare då de saknar empati och känslomässiga egenskaper som jag värdesätter mer än pengar.

    Så ekonomiskt är jag rätt fattig men sedan lever jag inte själv heller men jag har gjort och levde då på lika lite. Jag tror inte folk vet vad fattig är längre haha! jag har vart utan inkomst i nästan 1 år i sträck och dte känns rätt bra i ångestmagen.,


    Har du enbart 3500 kr i månaden? Eller får du även bostadstillägg eller bidrag i ngn form? lever du tillsammans med ngn eller bor hemma? Annars har du rätt till mer pengar, ha du hamnat "mellan stolarna" och tex fått avslag på aktivitetsersättning eller försörjningsstöd? 
  • Anonym (Hmm)

    Finns olika sätt och se på fattigdom men nu utgår jag ifrån Sveriges perspektiv.

    Folk som går på bidrag och ej kan försörja sig själva av olika anledningar likaså hemlösa.

    Sen finns det dom människorna som håller huvudet ovanför vattenytan (lönen försvinner relativt fort när räkningarna är betalda). men sällan kan unna sig själv något som ex kläder, nöjen, sparande, ect

    Dom människorna är inte fattiga men dom har en dålig ekonomi som kan ta bort mycket av livskvalitén likaså för dom ovanstående.

    Sen finns det folk som har det betydligt värre än det jag drog upp, men nu utgår jag ifrån Sverige.

  • Anonym (student)

    Jag är student, och anses nog som fattig. Själv ser jag mig inte som det. Äter rätt billigt, dricker inte alkohol eller läsk, röker/snusar inte, använder bara mobilen till att ringa med (surfa kan jag göra på datorn) osv. Det gäller bara att hålla nere utgifterna.

    Ser mina kurskamrater oroa sig över pengar, och berätta hur lite de har på kontot. Men de sitter där med en takeaway-mugg med kaffe och ett paket cigg.

  • Anonym (Vips och så var de borta...)

    Om det varit så fattigt att leva på en massa bidrag hade fler försökt skaffa en utbildning och ett jobb istället för barn, till att börja med.

  • Lesnin

    Som andra kommenterat, sjukt att man får så otroligt mycket i bidrag, inte konstigt att flyktingar riskerar sina liv för att komma hit, helt jävla otroligt. Dags att sänka bidragen och lägstalönerna...

Svar på tråden när räknas man som fattig?