• Afterlife

    Andra inom lantbruket - är detta rimligt? Ständig jour i 4 månader.

    Jag har jobbat inom lantbruk i många år.

    Jag har ett par funderingar över det du skriver.
    -Har din kille väldigt lite erfarenhet eller är väldigt ung? För 115 kronor i timmen låter väldigt lågt.
    -Vad jobbar han med? (djur eller växtodling)

    På den sista frågan antar jag nästan att det är djur för säsongen brukar inte vara fyra månader sammanhängande annars. (Oftast ska sägas, växtodling med specialgrödor kan vara annorlunda)

    Det jag har upplevt med anställda i lantbruket är att det ofta inte "bara" är ett jobb för dem utan att de verkligen tycker om det de jobbar med. Jag älskade att jobba på lantbruk när jag gjorde det. Jag hade inte en enda dags semester under sommaren på flera år. Just för att det är en arbetsintensiv period. Jag jobbade med kor och för oss började den intensiva säsongen i april-maj och slutade runt september. Under den tiden accepterade jag att arbetsgivaren kunde behöva kalla in mig med kort varsel (ibland kunde jag få extra ledigt med kort varsel också). Dock var det aldrig några problem med mina arbetsgivare om jag behövde ha ledigt för något speciellt.

    Jag vet dock en hel del bönder som beter sig som små diktatorer och verkar tro att deras anställda är livegna. Och jag känner också en hel del killar som många gånger hellre skulle sitta och köra skit än att hjälpa någon att flytta...

    Trivs din kille med sitt jobb eller är han tvingad av en osjysst arbetsgivare?
    För om det är så att han gillar sitt jobb så kanske det är något du får ta. För de flesta inom lantbruk, även anställda, blir det en livsstil som man aldrig kan koppla bort på fritiden.

    Till sist, har du pratat med honom om det? Vad tänker han själv? I mina öron låter han nästan aningens bekväm, att han liksom inte VILL planera.

Svar på tråden Andra inom lantbruket - är detta rimligt? Ständig jour i 4 månader.