• Anonym (kissisängen)

    Söker föräldrar till sängvätare i skolåldern för tips

    Jag blir snart galen! Min son är snart 7 år och han kissar i sängen 2 gånger VARJE natt. Trots medicinering med minirin!!! Vi får sängskydd från sjukhuset, men när han har kissat första gången skaver han bort detta och kissar ner underlakanet och skyddet under.  Efersom det är en pojke blir det kiss lite varstans, lite på väggen, på gosedjuren, lte på kudden... Jag tvättar täcke och lakan VARJE dag, blir snart tokig!! På jobbet och lukten. Vi står i kö till kisslarm nu men jag är tveksam till det med, troligen sliter han väl bort det eller stänger av det och kissar vidare i godan ro... Finns det någon med liknande problem som har tips eller bara vill diskutera? OBS att detta är ett medicinskt problem. Tips som att undvika dryck på kvällen undanbedes, han dricker inte en droppe efter kl. 18... Att väcka och kissa har inte heller fungerat tyvärrFörvånad

  • Svar på tråden Söker föräldrar till sängvätare i skolåldern för tips
  • Anonym (*)
    Anonym (kissisängen) skrev 2015-05-12 13:16:57 följande:

    Till Anonym (*) Då har jag äntligen fått kontakt med någon som verkligen förstår! Det känns lite skönt att inte vara helt ensam... Vi har ju samma läge då vi aldrig har haft en torr natt, och aldrig heller en liten skvätt utan rejält blött, varje natt. Och det är inte kul, varken för sonen eller oss andra i familjen... Så det blir nog blöja en tid nu... Har ni kontakt med sjukvården kring detta? Och är er son frisk för övrigt? Vi har haft en sjukvårdskontakt i över ett år, men inget har blivit bättre tyvärr...


    Hej! Han är frisk så vitt vi vet. Han har alltid haft problem med att hålla tätt. Han blev blöjfri dagtid i helt "normal" ålder. Han var mellan 2,5 och 3 år. Han blev torr väldigt snabbt, men han har alltid haft problem med att läcka lite även å dagarna. Han har egentligen nästan aldrig kissat på sig ordentligt, men det kan bli en blöt fläck och vi har alltid reagerat på att han behövt kissa väldigt ofta och då även mycket. Av den anledningen - och för att diabets typ 1 finns i släkten - så har vi kollat socker många gånger, men aldrig några konstigheter.

    I samband med att han fyllde 6 år (inte detta årsskiftet, utan förra) så var vi på barnmottagningen för sängvätningen och för att han även läckte dagtid. Dock hade dagarna blivit mycket bättre då så det kändes inte som något större problem. De tog en massa prover, men allt var bara jättebra. De var av åsikten att det inte var någon panik alls. Så länge han ville ha blöja på natten så var det inget problem utan vi skulle återkomma när det blev ett problem för honom själv. Och att det oftast huvudsakligen är en mognadsfråga. Han har alltid varit tidig rent "akademiskt", men däremot tillhör han inte de tidiga på andra plan och har inte varit tidig rent fysiskt. Kanske kan hänga ihop, jag vet inte.

    Vi var väl allmänt sett mest fundersamma över att vi upplevde att all vätska gick rakt igenom. Dricker han ett glas vatten så behöver han kissa (och kissar då massor, så inte bara en känsla av trängning) sådär 3-4 gånger inom den närmsta timmen. Detta var enligt läkaren, hon rådgjorde även med fler läkare, inget problem så länge inget annat visade på tokigheter. Att kissa mycket och ofta var inget problem.

    I dagsläget har det börjar bli ett problem med att han läcker dagtid. Sedan han började ettan har han haft en klocka med larm för att just påminna honom att gå riktigt ofta, men har han inte klockan så glömmer han bort sig. Jag kommer att ringa  VC här i morgon. Problemet som jag ser det är inte att han ibland glömmer, men att måsta gå så ofta som han verkligen måste känns inte normalt...och det är som sagt inte enbart en känsla av trängning utan det kommer verkligen mycket. Han dricker inte mycket heller så varifrån all vätska kommer ifrån begriper jag verkligen inte. Han har ju en yngre bror som inte heller är natt-torr, men han har torra nätter ibland. Han kan läcka ibland också på dagen, men då har han hållit sig lääääänge. Äldsta måste ju kissa sådär varje timme och som sagt dricker han ett helt glas vatten eller en festis på 2 dl när han är jättetörstig så måste han springa och kissa massor närmsta timmen. Nu börjar han tycka att det är riktigt jobbigt. 
  • cosinus

    Min 9-åring sover i kalsonger. Och ja de blir ju blöta när han kissar men sängen får en relativt begränsad fläck och då rullar han bara till en torr fläck i sömnen och sover vidare.

    Tvättar underlakan och påslakan varje dag, täcket ibland. Det är något tokbilligt i syntet som inte alls drar åt sig väta. Väldigt praktiskt :)

    Minirin funkar inte på min son heller men om han är riktigt noga med att bajsa noga och ta movicol kan det bli bättre. Dock måste han aktivt tänka på att försöka bajsa fast han inte är bajsnödig och det är problemet blir efter några dagar. Han tappar motivationen.

    Vet inte om ni uteslutit att er sons sängvätning är förstoppningsrelaterad? Har inte orkat läsa hela tråden men det kan det ju ofta vara fast man inte alls upplever det förutom kissandet.

  • Anonym (kissisängen)

    Då var det dags att testa larmetGlad Idag ringde de från Barnmedicin och i eftermiddag ska sonen och jag åka och hämta det. Så nu håller jag alla tummar för att detta ska lyckas! Det kommer att bli några jobbiga nätter för oss båda men kanske ska vi få rätsida på detta innan han börjar första klass i augusti

  • Anonym (8åringen)

    Har en 8årig tjej med samma bekymmer. 


     


    Nu har vi fått det konstaterat att hon lider av förstoppning och det är det som är grundproblemet vilket har gjort att hon sängväter. 


     


    NEJ hon har inte visat några som helst symptom på förstoppning utan det var vid läkarundersökning för urinläckaget detta märkets på. Hon hade även pg av detta fått bakterier i urinet. men ej uvi.


     


    Så nu äter hon medicin, men det blir inte bra ändå så vi försöker lägga om hela våran kost och.... dricka dricka dricka massor av vatten - tvärtemot vad vi fick till oss ibörjan - 

  • Anonym (*)
    Anonym (8åringen) skrev 2015-05-28 20:00:19 följande:

    Har en 8årig tjej med samma bekymmer. 

     

    Nu har vi fått det konstaterat att hon lider av förstoppning och det är det som är grundproblemet vilket har gjort att hon sängväter. 

     

    NEJ hon har inte visat några som helst symptom på förstoppning utan det var vid läkarundersökning för urinläckaget detta märkets på. Hon hade även pg av detta fått bakterier i urinet. men ej uvi.

     

    Så nu äter hon medicin, men det blir inte bra ändå så vi försöker lägga om hela våran kost och.... dricka dricka dricka massor av vatten - tvärtemot vad vi fick till oss ibörjan - 


    Lurigt. Skönt kanske att få något konkret svar på orsaken ändå. Vi har fått läkartid....i augusti.
  • Anonym (Enures)

    Hej!

    Är inte själv i din situation TS, men jag läste en gång en kurs där läraren hade en del i svenska enuresakademin. Jag kan tyvärr inte komma med några erfarenheter eller tips men här är länken till deras hemsida i alla fall. Du vet säkert det mesta som står där efter mycket googlande kan jag tänka men det skadar inte i alla fall.

    www.svenskaenures.se/index.php

    Hoppas det löser sig för er snart!
     

  • Anonym (kissisängen)

    Tack för tips (enures) information kan man ju aldrig få för mycket av. Du som har en dotter - visst är det väl vanligare att killar har de här problemen? Men skönt att det "bara" var förstoppning, då går det ju att reda ut! På söndag ska vi börja med larmet, men hur vi ska orka detta vet jag inte? Han kommer inte att kunna sköta detta själv utan jag får sova med honom och gå upp dessa 2 gånger per natt när det tjuter. Både G och jag kommer att vara helt slut på morgnarna - kanske får bli ett par vab-dagar... Sköterskan vi träffade nu sist (olika varje gång tyvärr) tyckte att vi provat Laktulosen alltför kort period så vi kör Laktulos ihop med larmet, men tar en paus från medicineringen eftersom det ändå inte hjälper Rynkar på näsan
    Larmsensorn fick vi köpa själva för 500 fast vi kunde låna själva larmet. hoppas hoppas hoppas att detta ska funka nu!!!

  • Anonym (kissisängen)

    Ojdå! Det skulle inte var en sur gubbe högst upp, hur hamnade den där?? Snarare är jag väl försiktigt positiv Skrattande

  • Anonym (8åringen)

     


    Som jag förstått är det vanligare att killar har problemet, men det förekommer såklart vid tjejer med. Vi har fått varit på flödesmätning, ultraljud av urinblåsan osv. 


    Tydligen är det vanligare än vad man trodde förut att det beror på förstoppning. 


    Har era läkare känt på magen och kollat så det inte är förstoppning på era barn? 


    Vi har kämpat i två månader på att lösa denna förstoppning nu, men det reder sig inte. Utan hon har permanent förstoppning typ. Kosten måste läggas om. 

  • Susanne1975
    Anonym (kissisängen) skrev 2015-05-26 11:31:37 följande:

    Då var det dags att testa larmet Idag ringde de från Barnmedicin och i eftermiddag ska sonen och jag åka och hämta det. Så nu håller jag alla tummar för att detta ska lyckas! Det kommer att bli några jobbiga nätter för oss båda men kanske ska vi få rätsida på detta innan han börjar första klass i augusti


    Min nu 18-åriga son hade det bekymret när han var ungefär i ditt barns ålder. Han fick larmmatta och någon nässpray som jag inte minns vad den hette. Han blev hjälpt av larmet och slutade kissa på sig nattetid. Vad jag förstår finns det en ärftlig faktor vad gäller barn som är sängvätare upp i skolåldern. Hoppas att det löser sig för ditt barn!
Svar på tråden Söker föräldrar till sängvätare i skolåldern för tips