Inlägg från: mammalovis |Visa alla inlägg
  • mammalovis

    Ingen vila på förskolan för 2,5-åring?

    Ett alternativ en period är väl att du hämtar vid 13 och att ni går den promenad som behövs för att få ert barn att somna. Om barnet sover på förskolan eller på väg hem borde ju kunna spela mindre roll. Somnar det inte då heller har det kanske blivit för gammalt för middagsvila och ni får försöka lägga tidigare på kvällen istället.

    Att somna 21 tycker jag är väl sent för en 2,5-åring. Både 4-åringen och snart 2-åringen läggs vid 8 och går upp strax efter 6.30. Då har de visserligen längre förskoledagar, men äldsta hade samma läggtid när hon fick syskon vid 2,5 år med exakt samma förskoletider som ni har. Hon är ett tröttare barn så hon sov middag fram till 3,5 år. Sedan dess somnar hon på väg hem i vagnen vissa dagar, så hon behöver något mer sömn på veckobasis. Då får hon sova en stund, ibland vaknar hon inte när hon kommer hem, utan läggs för natten. Vi tar henne på toa vid 21 och sedan får hon en macka om hon vill innan hon lägger sig igen och sover till morgonen. Andra kvällar kan hon somna innan eller direkt efter middagen. Oftast handlar det om 1-2 gånger per vecka.

    Ett alternativ är väl att de lägger ert barn ensamt på en madrass i ett annat rum, så det får somna i fred. Samtidigt upplevde jag att det var svårare att få mitt barn att sova på 3-5-årsavdelningen där det var mer verksamhet efter lunch som hon inte ville missa. De försökte i början få henne att sova i vagnen (som de gjort innan), men hon vägrade, så det var bara att som förälder acceptera och ta det som det kom. De dagar hon somnar i vagnen hem blir hon oftast vrålilsk för minsta lilla innan som går henne emot. Anledningen till att vi har vagnen är att hon inte orkar gå 1,5 km hem när hon är trött och jag är gravid och vill inte bära henne när hon tjurar ihop fullständigt. Bra dagar går hon såklart. Lillasyster är mer pigg på att gå.

    Film ser de kanske på en gång per vecka där tösen går också. Jag har inte frågat, men misstänker att det är för att få ihop planeringen eller få ut sina raster. Du får väl fråga hur de resonerar. Läsvila har de efter maten i två grupper medan en pedagog torkar borden.

Svar på tråden Ingen vila på förskolan för 2,5-åring?