Inlägg från: mammalovis |Visa alla inlägg
  • mammalovis

    Sommarlov, rutiner och förskolebarn

    Med tanke på att vi har en lillasyster som sover middag, så är våra liv ganska inrutade ändå.

    Hos oss äter vi frukost när båda barnen vaknat alternativt kräver det. Lunch vid ca 12, sedan går lillasyster och sover 1-2 timmar så då är vi hemma om vi är kvar i stan. Sedan är det inte lång stund kvar till middagen ska förberedas och vi äter runt 6. Dessförinnan kan det ju behövas ett mellanmål. Sedan brukar de få se lite på tv innan läggningsrutinerna påbörjas och de är i säng vid 20, ev förskjuts alla rutiner något när vi är lediga, men just nu blir deras humör miserabelt om de läggs för sent.

    I början av sommaren passar vi på att gå till öppna förskolan måndagar och fredagar. I juli är det sagostund utanför biblioteket på onsdagar och teater på lördagar. Sedan försöker vi hitta alla gratisaktiviteter som lockar barnen. Vi brukar åka en dag till Liseberg respektive djurpark samt är några dagar i farföräldrarnas sommarhus och träffar alla kusinerna, då blir det oftare bad varje dag. Sedan är det 3 födelsedagar, då de också träffar kusinerna som bryter av hemmalivet där vi inte kommit igång med kompislek på fritiden då de har långa förskoledagar ändå.

    Som regel blir det att vi går en sväng på stan/handlar mat någon gång per vecka, går till biblioteket en gång i veckan och lånar en massa böcker, ibland skivor eller filmer. Hemma finns det så 4-åringen kan pärla både plattor och halsband, väva, göra garnbollar, play-dohlera, duplo och lego, pussel, spel mm. Vi kan baka, läsa böcker och bara låta henne hänga på sitt rum där barbiedockorna sysselsätter henne länge. Sedan får man väl ha något nytt att erbjuda då och då. Tillsammans leker de bra korta stunder med mycket bråk dessemellan.

    Utomhus finns en trädgård med sandlåda, gunga, rutschkana, cyklar, bollar och diverse spel. I närheten finns några lekplatser att välja på. Sedan går det ju åka och bada om vädret tillåter och båda föräldrarna kan. Vi kan gå och mata änderna, åka till skogen, gå och spela minigolf om vi nu skulle vilja det. Så det finns ju att göra, det handlar ju mer om hur ofta man vill iväg och hur mycket hushållsarbete som också måste göras. Då jag är gravid orkar jag mest på förmiddagarna, annars kunde det gjort på kvällstid istället.

    Varannan helg kommer (halv)storasyster på 10 år och sedan är hon här totalt 4 veckor mer eller mindre sammanhängande en halv till en vecka i taget, då jag mer känner krav på att det ska hända lite.

    Sedan är det ju upp till varje familjs barn hur strukturerad man behöver vara. Kanske behöver de veta att det blir utelek VARJE förmiddag om inget annat sägs. Kanske vill man ha en lässtund efter maten som på förskolan o s v medan andra kan ha det mer spontant.

    Man skulle ju kunna lägga uppdragslappar i en burk och dra några gånger i veckan. Uppdragen kan ju vara pärla ett halsband/pärlplatta, göra egen play-dohlera, baka en kaka, gå till biblioteket. Utomhus kan det vara bygga ett sandslott, spela boccia, fotboll, bygga en koja, åka till skogen, besöka några djur i närheten om det finns.

  • mammalovis

    Det


    Sofia2 skrev 2015-05-24 09:36:36 följande:

    Jag ska passa på att utöka pysselhörnan med fler saker och kanske kan det även inspirera sonen till pysselaktivitet vissa stunder under dagen. Han behöver också träna sin finmotorik och att skriva. Men eftersom han har svårt för det tycker han också  det är tråkigt och väljer det inte själv spontant. Att också träna i att hålla uppmärksamheten på en sak från "början till slut" innan nästa aktivitet påbörjas tror jag är viktigt att uppmuntra i hans ålder. Hur lång tid kan era barn hålla uppmärksamhet vid en aktivitet?


    Jag tror inte du ska tvinga fram skrivandet. Min dotter är nu 4,5 år, men hon började mer vilja skriva i julas då hon fick i uppdrag att skriva på julkorten till mor- och farföräldrar. Däremot kan man ju inspirera barnen genom att ha ett alfabet på väggen, magnetbokstäver, träpussel med bokstäver, visa när man skriver listor, ha ett tangentbord som leksak mm. Länge har hon haft sitt namn som träbokstäver att plocka med på sitt rum. Ritar gör hon fortfarande inte speciellt mycket, utan anlitar hellre kompisarna att rita prinsessor mm åt henne.

    Sedan har vi en korkbräda med spikar, former och hammare, plastmekano, mosaik, stora pluppar till den lilla att sätta i en ram med hål, knappar att trä skosnören i mm. Jag har passat på när jag hittat billiga saker på loppisar eller rea.

    Sedan går det ju ha tyger, färgade papper, silkespapper, färgad wellpapp, klister, paljetter, glitter, lim och sax att pyssla med , liksom toapappersrullar mm.

    Uppmärksamheten beror nog på vad det gäller. Vi fick kämpa med att få ihop ett megablockslego med 129 bitar från 4 år häromdagen, men gäller det att leka på egen hand fixar hon samma tid galant.
Svar på tråden Sommarlov, rutiner och förskolebarn