Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Sveriges tidigast födda bebis

    Anonym (22+2) skrev 2015-05-26 09:42:47 följande:

    Jag vet att det föddes en pojke i vecka 22+2 nu i år, men jag vet inte hur det går för honom. Sista blogginlägget som skrevs var 30 mars så det var ju ett tag sedan. Även om ett barn överlever i denna tidiga ålder, får de ju ändå bestående men för livet.


    En kollega fick ett barn i v 23 och än så länge så är det barnet helt OK, dvs inga men som märks ännu i varje fall (de kollas upp rätt ordentligt). Visst är det vanligare, men de flesta barn klara sig bra.
    Nu vet man inte hur det går för de barnen som är så tidigt födda än som vuxna, eftersom man inte kunnat rädda barn så tidigt förut.
    Men en väninna till mig har två prematurbarn, det ena är vuxen nu och är fullt frisk, tror det var 10-12 veckor för tidigt eller så.
  • sextiotalist
    Anonym (Helen) skrev 2015-05-27 18:30:29 följande:

    Så man får göra abort i v 21+6 dagar och en bebis kan överleva i vecka 22?Klokt va?


    Jag skulle tippa på att de riktigt sena aborterna är foster som är så svårt skadade att de inte skulle överleva en förlossning eller en längre stund efteråt. Det är socialstyrelsen som ger tillåtelse för aborter efter v 18.
  • sextiotalist
    Anonym (Hönsmamman) skrev 2015-05-27 19:00:05 följande:

    Under mina graviditeter har vi haft som plan att åka till Uppsala fast det är fyra timmars väg dit, om värkar skulle komma kring v 22.

     De har bästa överlevnadschanserna och jobbar med barn som andra sjukhus inte skulle hjälpa.

     Ibland överlappas gränserna. Det här barnet är ungefär på samma tid som Liv, men fick ligga och kvävas till döds istället.

    kuriren.nu/nknyheter/lakare-anmaler-sjukhuset-for-abort-8256480.aspx


    Nu kan jag inte nå artikeln, men vad jag minns från den debatten så var det ett barn med svåra fosterskador som troligen inte hade överlevt även vid en fullgången graviditet. Däremot gick det tydligen fel vid aborten.

    En gång till. Det är ytterst få aborter efter v 22 och alla är beslutade av socialstyrelsen
Svar på tråden Sveriges tidigast födda bebis