Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    (S) vill ha helt delad FP - kommer det genomföras tror ni?

    Läste i tidningen idag att sossarna på sin kongress röstat igenom att de ska ha som mål att införa en helt delad föräldraförsäkring så att vardera förälder får exakt hälften av dagarna. Ett första steg skulle vara en tredelning med en del till vardera förälder och en del man kan föra över mellan sig.

    Kan de genomföra detta utan att få majoritet för det i riksdagen? Tror ni att de kommer få majoritet för det inom de närmsta åren?

    I teorin låter det bra men för vår familj kommer det inte bli bra om det genomförs. Jag är gravid med första barnet nu och har ett fast heltidsjobb. Min man är forskare och har ingen SGI eftersom han endast får inkomst via stipendier och dessa betalar man ingen skatt på, därav ingen SGI. Så är verkligheten för många forskare innan man får en fast tjänst (vilket kan ta LÅNG tid). Det vore därför svårt för oss att han skulle vara föräldraledig någon längre tid med endast garantibeloppet, så för oss vore det inte positivt om jag endast får dagar motsvarande åtta månader. Sossarna lägger sitt förslag utan hänsyn till att alla föräldrar faktiskt inte har någon SGI. Jag hoppas att detta inte genomförs.

  • Svar på tråden (S) vill ha helt delad FP - kommer det genomföras tror ni?
  • Seven Costanza
    Drottningen70 skrev 2015-05-31 12:54:15 följande:

    Japp jag tror det kommer att genomföras, men de kommer att få ändra på det igen när de inser att kommunerna står med massa ungar som antingen behöver börja på dagis vid 9 månaders ålder eller att mammorna behöver socialbidrag för att kunna försörja sig då hennes dagar är slut men massa obrydda farsor skiter i att ta ut sina dagar. Tyvärr.


    Ja det är ju en annan aspekt av detta. Min man vill dock gärna vara föräldraledig och jag har alltid fnyst lite åt dem som anser att just mannen inte kaaaan vara föräldraledig, men det skulle bli knapert för oss om han skulle vara föräldraledig i åtta månader med endast 5000 per månad (jag har en medellön på ca 20000 netto). Vi hade nog kunnat spara i förväg för att täcka upp, men det tror jag inte att alla där den ena parten inte har SGI har möjlighet till.
  • Seven Costanza
    Anonym (Bra) skrev 2015-05-31 13:29:00 följande:

    Så många som blandar ihop rätten att vara hemma  och rätten att få betald ledighet.

    Det ska inte göras några inskränkningar i rätten att vara f-ledig, det som ska ändras är antalet dagar vardera förälder får med betalning.

    Hade folk varit lika noga med att spara pengar till f-ledigheten som de är när de ska köpa hus, så blir det inga problem.


    Jag själv har full koll på att det gäller föräldraförsäkringen och tycker ändå att det är dåligt. Vi håller fortfarande på att spara till hus så vi KAN ju ta av de pengarna till föräldraledighet men jag tror faktiskt inte att alla kan det. Alla kan inte spara till hus heller.
  • Seven Costanza
    Anonym (Bra) skrev 2015-05-31 13:45:31 följande:

    Fast om båda har låga löner, så spelar det ingen roll vem som är hemma.


    Jo, om den ena inte har någon SGI. I min familj kommer det vara det som är problemet. Vi kommer förlora väldigt mycket ekonomiskt om valfriheten blir sämre i uttaget av dagar.
  • Seven Costanza
    Anonym (Bra) skrev 2015-05-31 13:53:55 följande:

    Då får man ju prioritera. Fast det är kanske inte värt det?

    Om allt hänger på en månad, så måste man ha jävligt dålig ekonomi, och då är det kanske inte läge för att skaffa barn.


    Läs TS. Mitt missnöje handlar inte om en extra månad vigd till vardera förälder utan om att S vill dela föräldraförsäkringen helt dvs åtta månader till vardera förälder. Åtta månader är ganska mycket längre för en förälder att endast ha 5000kr per månad i inkomst.
  • Seven Costanza
    Anonym (Bra) skrev 2015-05-31 14:11:08 följande:

    Fast det kommer ju aldrig att bli så, att det går från dagens system till helt delad.

    Det kommer att bli som innan, att det införs succesivt, så folk hinner vänja sig.


    Okej, det är möjligt, men politikerna ändrade ju helt plötsligt t ex att man bara får spara 96 dagar efter fyraårsdagen trots att allmänheten var emot det. Så jag anser nog att risken finns att de förändrar ganska markant.
  • Seven Costanza
    Anonym (frödlund) skrev 2015-06-01 06:20:15 följande:

    Konstigt att i ena sekunden så pratas det om jämställdhet och kvinnofällor. Samt en massa om att kvinnor förlorar pension och bla bla. Kvoteringar och kvinnolöner..

    Sen kommer förslaget om 50/50.. Då blir det en massa annat snack.

    Vet ens kvinnor vad de vill egentligen.?

    På tiden att de delar detta 50/50... Ska vi ha jämställdhet eller inte i detta landet. Eller bara när det passar efter en "livmoders" behag och nycker?


    Jag hade GÄRNA delat 50/50 med min man men eftersom han inte har någon SGI och inte kommer få det på de närmsta fyra åren heller, så skulle vi gå back väldigt mycket om han skulle vara hemma åtta månader med 5000kr per månad. Jag ser inte jättemycket fram emot att dra det tyngsta lasset så vi kanske bestämmer oss för att han är hemma en tid ändå fastän vi förlorar så mycket på det, men jag anser att sossarna inte tänkt till ordentligt utan verkar utgå ifrån att alla har en SGI och därför kan dela lika hur enkelt som helst.
  • Seven Costanza
    Anonym (Johanna) skrev 2015-06-01 09:30:30 följande:

    Men.. jämställdhet är väl ändå inte att bara dela saker och ting lika rakt av? Jag anser att valfrihet är lika viktigt som jämställdhet och att föräldrar borde kunna dela upp sin FP enligt vad som passar sin familj bäst. 

    Man resonerar väl olika dock..


    Håller med.
  • Seven Costanza
    Anonym (Nema) skrev 2015-06-01 11:16:53 följande:

    Så när mannen har lågt SGI kan han inte vara hemma för att man förlorar ekoniomiskt, och när mannen har hög inkomst kan han inte vara hemma för att man förlorar ekonomiskt.

    Det där med ekonomin är ett svepskäl för 90% av alla familjer.


    Skillnaden är ju att när mannen har en hög SGI har han ju också en hög lön och familjen kan troligen spara i förväg för att täcka upp under hans föräldraledighet alternativt att familjen. får leva lite snålare men ändå klara sig bra eftersom han ändå får ut en okej inkomst på högsta fp:n, och det borde gå, särskilt om den andra föräldern (oftast mamman) också har ett jobb (som inbringar mer än lägsta fp på 5000kr). I vårt fall har min man en medelinkomst och ingen SGI och även jag har en medellön alltså blir det väldigt kännbart för oss om han skulle vara hemma utan SGI: ca 20000 minus per månad. Det är minus 160000 om han skulle vara hemma åtta månader. Är 160 TUSEN ett svepskäl för dig så har du det väldigt gott ställt, grattis!
  • Seven Costanza
    yodi skrev 2015-06-01 17:23:27 följande:

    enkelt, dom fall där föräldrarna inte bor ihop och mamman då inte kommer skriva på om delad vårdnad pga föräldradagarna för att hon misstänker att pappan inte kommer att vilja vara fl med barnet när det är så litet och då står hon där med ett barn som är för litet för dagis, inga mamma dagar kvar och ingen inkomst och ingen barnomsorg när hon ska jobba.


    Kommer säkert bli så för en del som bor ihop också. Alla ogifta kvinnor har ju rätt till ensam vårdnad så de som har "turen" att vara ogifta och inte kan/vill dela på fp:n på det sätt som sossarna vill, kommer nog om detta genomförs inte skriva på för gemensam vårdnad förrän efter föräldraledigheten. Något jag själv som är gift inte har möjlighet att göra för att komma runt problemet med att min man inte har någon SGI. Surt sa räven.
Svar på tråden (S) vill ha helt delad FP - kommer det genomföras tror ni?