Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Varför beskylls Vänsterpartiet för att vara kommunistiskt?

    Väldigt många medlemmar gick med i partiet när det var uttalat kommunistiskt, t.ex. nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt. Gick han med i ett kommunistiskt parti trots att han inte var kommunist?

    Sedan är deras retorik ofta marxistisk, t.ex. analysen om klassamhället som kanske var relevant på 1840-talet men inte idag. Kapitalismen ses som ond och miljöproblemen ses som "...inte främst en fråga om osäkra eller oavsedda konsekvenser av produktionen, utan om att produktionen är orienterad gentemot vinstmaximering oavsett dess sociala och ekologiska konsekvenser.", en skrivelse som totalt ignorerar den katastrofala miljöförstöringen i kommunistiska länder.

    Partiprogrammet tar mycket tidigt upp en lång utläggning om "klassamhället", en analys som inte på något vis skiljer partiet från uttalat kommunistiska partier. Det finns mycket annat att nämna i sammanhanget men läser man partiprogrammet förstår man varför de fortfarande kan kallas kommunister.

    (v) har ju inte utsatts för något medialt tryck att ta avstånd från kommunismen heller. (sd) har pressats hårt till att ta avstånd från sina rasistiska rötter och har kommit en bra bit på den vägen också (kanske därför partiet har vuxit så, en klart oavsiktilig sidoeffekt i så fall) men (v) har inte granskats på samma sätt. Det är ologiskt och orimligt. De bägge partierna borde ha behandlats på samma sätt från ca 1990 och framåt.

  • Mentat
    Anonym (Anonym.) skrev 2015-06-02 09:30:20 följande:
    Nej, men han tog senare avstånd ifrån kommunismen likt övriga partiet. Precis som t ex Fredrik Reinfeldt tog avstånd ifrån Moderaternas nazistiska rötter.

    Lars Werner tog dock redan på 1980-talet avstånd ifrån denna miljöförstöring i öst du talar om.

    Att prata om klassamhället är väl inte kommunistiskt? Vore väl en rätt inskränkt yttrandefrihet vi skulle ha om det ansågs fel att prata om det.

    Socialister kan man gärna kalla dem, men inte hyllar V av 2015 års snitt folkmord. Nej då.

    De har behandlats lika. Jag har sett en hel uppsjö kommunistiska politiker som blivit pressade angående folkmord i världen och liknande. Men att de skulle behöva ta avstånd ifrån socialismen - som hela deras politik sägs ta sin grund i - vore befängt. Det vore ju som att be Moderaterna ta avstånd ifrån kapitalismen.

    Det mest kända exemplet är ju att ett helt Uppdrag granskning - program veks åt att ta reda på Vänsterpartiets förflutna. Där bl a den dåvarande V - ledaren blev så pressad att han blev förbannad.

    Så det var inte många rätt du hade. Jag är för övrigt inte själv vänsterpartist kanske jag skall betona.
    Det är möjligt att Sjöstedt har tagit avstånd från kommunismen. Åkesson har väl tagit avstånd från rasismen så då är väl saken klar då, (sd) är inte rasister? Eller hur var det nu?

    Att tala om klassamhället är kanske inte kommunistiskt i sig men det har sitt ursprung i Marx samhällsanalys så det är då inte långt ifrån. (s) kan kallas socialistiskt men (v) står till vänster om dem.

    Givetvis behandlas inte (v) och (sd) lika. (v) betraktas som en rumsren samarbetspartner i riksdagen medan ingen vill ta i (sd) med tång. Antingen borde bägge vara paria eller bägge acceptabla att samarbeta med om man skulle behandla dem lika. Uppdrag Granskning kommer jag också ihåg, det är väl det enda tillfället någon försökte granska dem över huvud taget, en mycket snäll granskning som inte ens tog upp att partiprogrammet är uttalat ickedemokratiskt.

    I vilket fall so mhelst, vare sig du hållr med om det eller inte så frågade du i TS efter varför (v) kan kallas kommunistiskt. Jag har gett några svar och din totala ovilja att ta till dig något av det antyder starkt att du egentligen inte var intresserad av några svar. Det var kanske en retorisk fråga? Inte särskilt lyckad i så fall.
  • Mentat
    Anonym (Anonym.) skrev 2015-06-02 17:17:22 följande:
    Ja, han sade i ett program våren 2014 att han ansåg att det vara ett gigantiskt misstag av Vänsterpartiet att flirta med Sovjetunionen. Jag har inte kallat SD för rasister.

    V är enligt egen utsago socialistiskt, finns ingenting i deras politik som syftar till att skapa en folkmordsregim i Sverige, likt den i Sovjetunionen.

    Klart V är rumsrent. När hörde du stalinvänner som arbetar inom V yttra sympati för folkmordsregimer sist? Företrädare för SD, om än på lokal, nivå uppmärksammas ofta för rasistiska uttalanden.

    Har du förresten någon källa på att V skulle vara uttryckligen "antidemokratiska"?

    Jo, visst tar jag till mig svar. Men när en person med så starka högersympatier som du, mest ägnar dig åt propaganda, som du inte ens orkar belägga med fakta, ja, då blir det svårt att debattera.
    Jag har inga problem med att belägga mina påståenden. Hittills har du fått ett antal citat ur partiprogrammet. Du kan få ett till:
    "Den politiska demokratin erövrades av arbetarrörelsen. Det finns ingen annan social kraft som i längden kan anförtros dess försvar. Den så kallade borgerliga demokratin är alltför värdefull för att överlåtas till borgerligheten" (www.vansterpartiet.se/material/partiprogram )

    Att man använder ordet "demokrati" inebär inte att partiet är demokratiskt, särskilt inte när man inte vill acceptera att lämna över makten till sina motståndare om så skulle krävas. Om nu Sjöstedt har sagt att det var ett stort misstag av (v) att flirta med Sovjetunionen, något du för övrigt inte har belagt med några fakta, så kan det bero på två saker: Antingen att han finner kommunismen avskyvärd so mideologi eller att han försöker urskulda den med att Sovjet inte införde den på "rätt" sätt. Det är två väldigt olika situationer. Sympatier för Kuba brukar inte vara svåra att hitta.

    Jag har inte hört någon uttala sympatier för Pol Pot på sistone, men (sd) brukar inte heller uttrycka sin sympati för Hitler. Du jämför äpplen och päron. Om vi skall påpeka att (sd):are, särskilt på lokal nivå, ofta uttalar sig raistiskt måste det givetvis jämföras med om (v)-företrädare uttalar sig kommunistiskt. Det vill jag påstå att de gör, jag har hört dem tala om klassamhället och använda det gamla slagordet "klass mot klass", "klasskampen" och liknande begrepp tagna direkt ur Marx' manifest.
  • Mentat
    Dixie skrev 2015-06-03 11:17:03 följande:
    Man kan väl tror på den kommunistiska tanken utan att hylla Sovjet!?

    Ditt påstående att V inte är kommunistiskt FÖR ATT DET INTE SKRIVER IN SOVJET I SITT PARTIPROGRAM - det är ett mycket underligt resonemang. 
    Eller så är det ett sätt att försöka urskulda och förminska kopplingarna mellan (v) och kommunismen. TS har ju inte direkt visat några tecken på att vilja ta till sig av de kopplingar som finns och som påpekats i tråden.
  • Mentat
    Anonym (Anonym.) skrev 2015-06-03 13:21:58 följande:
    Jag är inte kommunist - var så säker. Men för er högerpersoner är ju allt till vänster om mitten kommunism, om man får tro er logik.

    Ni glömmer ofta att det är på senare år marknadsideal fått inflytande. Före 1980-talet var inte situationen så, men ni låter som om marknadsideal alltid har rått. Det är felaktigt.
    Visst inte. Ingen, vad jag har sett, beskyller (s) för att vara kommunister. Tvärtom har (s) en tradition av att hålla rent åt vänster och att stå för demokratin även om den traditionen har urholkats i takt med att (v) försöker röra sig bort från kommunismen.

    Marknadsekonomin är totalt överlägsen planekonomin, något socialister har svårt att smälta. Den som tvivlar på det kan bara se på exemplet Kina som inte ändrade på något annat än det ekonomiska systemet (1978) och sedan dess har gått från stora svältkatastrofer till ekonomisk supermakt.

    Den enda tid i Sverige då marknadsekonomin bespottades var väl 70-talet, den tid då den ekonomiska uppgången bröts. Vi var världsledande så länge man studerade utvecklingen till 1970, sedan tog det stopp. Folk har fått det bättre igen sedan tidiga 90-talet, då industriavtalet började sätta normen för löneutvecklingen.
  • Mentat
    Anonym (Anonym.) skrev 2015-06-04 09:08:12 följande:
    Det var ju socialismen i Sverige på 1960 och 1970-talen som gjorde oss till världens då rikaste land, bl a med folkhemmet, bostadsbyggandet, utbyggnaden av den sociala tryggheten. Marknadsekonomin i Sverige infördes på 1980-talet och sedan dess har det gått relativt dåligt. Bl a finns det forskning som visar att Sverige numera har relativt stora inkomstskillnader jämfört med 1981 då vi hade minst inkomstskillnader i Sveriges historia.

    Själv skulle jag vilja se en blandning av (bra) marknadsekonomi parat med statlig reglering och statligt ägande.
    *asg*! Jodu, om du tror att marknadsekonomin infördes på 80-talet i Sverige har du missat rätt mycket!

    Det svenska ekonomiska undret grundlades snarare av Johan Gripenstedt, genom långtgående ekonomiska reformer på 1860-talet. Tyvärr är han rätt okänd numera.
Svar på tråden Varför beskylls Vänsterpartiet för att vara kommunistiskt?