Inlägg från: Anonym (Anonym för barnens skull) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anonym för barnens skull)

    Barnens pappa dricker

    Mitt ex har druckit mer eller mindre under hela vårt 16-åriga förhållande. Till och från har han erkänt att han har problem (NJA, erkänt, men nästan. Han är "allergisk" mot alkohol eftersom han kan bli elak av det).

    Hur som, vi skildes för snart ett år sedan, har en god vänskaplig relation, bor nån km ifrån varandra, barnen (son 13 dotter 15) varannan vecka. Och allt är bra.

    Men nu har han börjat dricka igen. I förmiddags skulle jag iväg en sväng, vår dotter ville bli avsläppt hos pappaför hon "hade glömt en tallrik framme igår". Jag var själv där i går kväll för att hämta en väska hon glömt och då var han berusad. Nu då dotra kom dit vid 10.30 så hade han sovit, öppnat ögonen och tittat på henne, men inte reagerat utan bara tittat och sen somnat om. "Han kommer nog inte komma ihåg att jag var där" sa dottern.

    Jag kan inte komma på något vettigare att göra än att stötta barnen, finnas där och lyssna. "Förhöra" dem vill jag inte göra. Och jag har sagt någon gång då de frågat att "pappa mår nog inte riktigt bra och då tycker han att det är bra att drick. Det tycker inte jag men det är hans val" ungefär.

    Att säga till honom har inte funkat på 16 år så det tänker jag inte ens tänka tanken att försöka. Behöver kanske mest prata och ventilera, vad ska jag tänka på för barnens skull? Det är liksom dem jag bryr mig om.

  • Svar på tråden Barnens pappa dricker
  • Anonym (Anonym för barnens skull)
    Anonym (Allergi?) skrev 2015-07-04 15:32:51 följande:

    Allergisk mot alkohol, det var en ny undanflykt


    Men eller hur :/ Och det är inte rättvist heller att han inte kan hantera alkohol så varför ska inte han få kunna dricka då alla andra kan?

    Gah jag är så ledsen och förtvivlad! Har skickat ett mess till min svägerska och vett att hon och exats bror kan försöka "sysselsätta" honom lite med alkoholfri gemenskap då de har tid och orkar. Men de har två småbarn oxå.
  • Anonym (Anonym för barnens skull)
    Anonym (Prosit) skrev 2015-07-07 11:54:29 följande:

    Jag vill inte säga att mitt sätt att hantera situationen är den rätta men jag hade hanterat det så här:

    -barnen hade inte fått vara hos Den andre föräldern när hen är påverkad, inte ens tala i telefon. Bättre att säg att hen får ringa igen när hen är nykter.

    -fokusera på det som får mig och barnen att må bra, jag kan inte göra ett dyft för att få den andre att bli nykter. Skall inte försöka påverka eller ringa systern.

    -skall finnas till hands när den andre är nykter, inte bakfull för då är det så mycket skuld och skam.

    -förklara för barnen att den andre föräldern älskar dem men att "allergin" gör att de förändras när de dricker. Barnen har rätt till att känna sig älskade av båda föräldrarna men ett aktivt missbruk gör att de prioriterar sjukt.

    Enzym eller inte, allergi eller inte, totalt ointressant. Det viktiga är att barnen vet att de är älskade och att förstår att sjukdomen/allergin gör att den andre föräldern inte alltid kan visa det. Det är aldrig barnens fel och om de inte får ett förhållningssätt så är det stor risk att de börjar tro att de bidrar till vansinnet. De skulle ha varit snällare, mer hjälpsamma och så vidare. Barn till missbrukare blir snabbt gamla och tar ansvar för saker de inte skulle behöva. Detta är


    Tyvärr kan jag ju inte hindra barnen från att vara där "hans" veckor. Och de är så pass stora (13 och 15) att de kan göra egna val. Han dricker oftast mindre då de är hemma, och mer då de är borta.

    Vi fokuserar på det som är bra. Då det kommer upp det här med alkoholen så försöker jag förklara så gott jag kan. Allergi - nä. Det känns bara som en undanflykt för mig. Inget jag tänker använda mig av det är hans sätt. Missbruk är missbruk för mig. Har arbetat med män som dömts för våld i nära relation och är emot ALLT som inte är sanningen.

    Har nu "skvallrat" för hans familj. Har bett dem försöka underhålla honom lite då de orkar nu under semestern. Mer kan jag inte göra känner jag. Förutom att pränta in i barnen att vi älskar dem.

    Tack!!
Svar på tråden Barnens pappa dricker