• Anonym (Hjälp mig)

    Sambons usla matvanor förstör mellan oss :-(

    Min sambo och jag har helt olika matvanor. Jag är väldigt mån om min kost och att röra på mig, så jag är i riktigt god form. Medan han, i sin tur, häver i sig stora mängder pizza, choklad och annat i skräpmatsväg. Jag har alltid ätit mkt grönsaker och fisk, men han avskyr allt frukt och grönt och plockar bort sånt om det ligger på tallriken. Han hävdar också att han har en basal ämnesomsättning på 2700 kcal per dag fast jag räknat ut att den är lägre än så baserat på hans vikt och längd. Att få honom att äta mindre måltider kommer alltså inte på frågan. Han har en ordentlig mage och ett BMI på övervikt (dock inom det lägre spannet).

    Eftersom kosten är så dålig och han vill äta det han äter idag så försökte jag angripa problemet på ett annat sätt, nämligen att ta med honom på min träning (jag tränar dagligen, även om det ibland bara är en promenad). Detta resulterar dock bara i att han äter ännu mer för att "kompensera för det han förbrukat".

    Jag har sagt åt honom att jag tycker att detta är ett (växande) problem, i synnerhet när han är så ung som han är (jag är ganska mycket äldre). I hans ålder borde han fortfarande vara smal. Men matvanorna är som sagt under all kritik. För mig är det viktigt med en hälsosam livsstil både hos mig själv och min partner. När vi blev tillsammans pratade han mycket om att han tyckte att det var viktigt för honom att hans flickvän höll sig i god form, åt bra och var smal/snygg. Han berömmer mig ofta för att jag har en "ungdomligt snygg kropp" och att han är stolt över hur jag ser ut. Men han verkar inbilla sig att kvinnor inte tycker att detta är lika viktigt när det gäller deras män...

    Jag vet ärligt talat inte hur jag ska få honom att inse att han behöver gå ner i vikt och börja äta en hälsosam kost. Jag har försökt på de flesta sätt, antingen genom kommunikation, att motivera, köper själv aldrig hem sånt som är onyttigt, jag lagar nyttig mat åt oss båda (som han tyvärr inte äter för att den är "tråkig" eller "inte god"). Hans smaklökar är som ett barns, som vägrar äta något som innehåller grönsaker, frukt, bär eller liknande. Det är bara pizza, hamburgare och kababtallrik som gäller. Han gillar inte ens vanlig potatis som är kokt eller pasta, det ska bara vara bröd eller friterat samt stora mängder kött och en massa fet dressing. Jag diskuterade detta med hans mamma, och hon säger att han alltid har varit sån och att det helt enkelt inte går att lära honom att äta annat. Hon har kapitulerat och ger honom det han vill ha.

    Finns det någon annan här som haft samma problem med sin partner men lyckats råda bot på det? Hur gick ni tillväga? Jag vill inte ge upp en i övrigt bra relation. Utseendet är givetvis inte allt, men attraktionen är viktig och dessutom är jag rädd att han bäddar för sjukdomar när han kommit upp en bit i ålder (han är nu 25).

  • Svar på tråden Sambons usla matvanor förstör mellan oss :-(
  • Mormorsrutan3
    Anonym (Fia) skrev 2015-07-05 22:08:42 följande:
    Men exakt, tryck ned fläskgrabben så hårt du kan. Sen när du är klar med honom föreslår jag att du väljer en man med begåvningshandikapp så att du kan tala om för honom dagligen vilket misslyckat pucko han är, eller varför inte en rullstolsburen kille som du kan påpeka för hur sexigt och manligt det är med män som kan gå. Let them know they'll never need enemies, liksom.
    Fast det är en väldigt stor skillnad mellan att hacka på saker som människor inte kan rå för (t.ex. CP-skada, DS, ryggmärgsbråck) och sådant som de själva kan påverka (t.ex. övervikt).
  • Butterscotch
    Mormorsrutan3 skrev 2015-07-06 15:05:57 följande:

    Denne man har också med tiden blivit tämligen fet. Han har även nu en flickvän som är lika fet som han, och det är en ganska god gissning att de inte ägnar sina helger åt att göra hemgjord Hollandaise...


    Det låter som om det kanske är precis det de gör hollandaisesås är ingen smalmat precis...
  • Mormorsrutan3
    Butterscotch skrev 2015-07-06 15:58:40 följande:
    Det låter som om det kanske är precis det de gör hollandaisesås är ingen smalmat precis...
    Nä, men det är ändå en känd erfarenhet att det inte är i de familjer där det LAGAS mat som personerna blir feta. Det är småätandet, snasket, snackset och snabbmaten som är boven.
  • Butterscotch
    Mormorsrutan3 skrev 2015-07-06 16:07:41 följande:

    Nä, men det är ändå en känd erfarenhet att det inte är i de familjer där det LAGAS mat som personerna blir feta. Det är småätandet, snasket, snackset och snabbmaten som är boven.


    Ok, de kanske inte LAGAR hollandaisesås dagarna i ändå, bara ÄTER väldigt stora mängder (tillsammans med annat kaloririkt)
  • Anonym (Farfarsluckan)

    Du respekterar inte att han inte vill dricka vin eftersom han inte tycker det är gott?! Jösses.


    Mormorsrutan3 skrev 2015-07-06 15:05:57 följande:

    Usch ja, jag har också varit tillsammans med en sådan. Det tråkigaste var att ingenting uppskattades. Jag har ett stort matlagningsintresse, och jag gillar att laga riktig mat från råvaror. På helgerna gör jag gärna en trerätters middag från grunden, kombinerat med viner, och jag älskar att laga mat tillsammans med någon, och prata samtidigt som man hackar, rör och smakar av. 

    Men han uppskattade aldrig finesserna. Han blev lika glad - gladare - av korv och potatismos, eller spagetti och köttfärssås, eller pannkakor med sylt...

    Vin ville han inte heller dricka, vilket jag hade respekterat fullt ut om det hade varit av t.ex. religiösa eller moraliska skäl. Men inte då, han tyckte att det "smakar surt". Det skulle vara läskeblask eller chokladmjölk: "sött och gott".

    Denne man har också med tiden blivit tämligen fet, som det sades om Gustav II Adolf. Han har även nu en flickvän som är lika fet som han, och det är en ganska god gissning att de inte ägnar sina helger åt att pockera ägg eller göra hemgjord Hollandaise...


  • Mormorsrutan3
    Anonym (Farfarsluckan) skrev 2015-07-06 17:17:00 följande:

    Du respekterar inte att han inte vill dricka vin eftersom han inte tycker det är gott?! Jösses.


    ...tycker du själv att det låter moget..?

    Han drack för övrigt inte kaffe heller. Inte av hälso- eller asketiska skäl, utan för att det "smakar beskt"... Obestämd
  • Anonym (Chevre)
    Anonym (Farfarsluckan) skrev 2015-07-06 17:17:00 följande:

    Du respekterar inte att han inte vill dricka vin eftersom han inte tycker det är gott?! Jösses.


    Ofta är det väl så att de som har en "barnslig" smak när det gäller mat, alltså mest gillar köttbullar, korv och snabbmat, verkar ha outvecklade smaklökar, de gillar bara fett och sött. Mer avancerade smaker med många nyanser som till exempel vin ogillas av dessa personer, det är inte frågan om att inte respektera, men om man själv njuter av dofter, smaker och nyanser är det svårt att förlika sig med folk som bara vill ha Big Mac och cola.

    Ts sambo verkar ha denna enklare uppsättning smaklökar, tyvärr är det nog svårt att göra någonting åt.
  • Anonym (Inte lätt!)

    TS jag tycker du ska ställa frågan till dig själv om du vill leva tillsammans med en man som kommer vara gravt överviktig inom en snar framtid?

    Är han en bra förebild för era kommande barn?

    Tror det är svårt för dig att göra så mycket om han inte inser själv att han måste göra något åt sina ohälsosamma matvanor.

  • Aniiee
    Mormorsrutan3 skrev 2015-07-06 17:20:25 följande:
    ...tycker du själv att det låter moget..?

    Han drack för övrigt inte kaffe heller. Inte av hälso- eller asketiska skäl, utan för att det "smakar beskt"... Obestämd
    Jag dricker varken vin eller kaffe. Det är inte gott. Däremot äter jag gärna björnstek, eller kantarellspätta eller basilikasorbet. Till och med nu när jag är svårt sjuk står jag hellre i köket och lagar gratäng på krabba i sitt egna skal än ligger i sängen - inte för att jag orkar så mycket så länge....

    Min poäng: Alla måste inte gilla allt. Jag är inte mindre vuxen eller har sämre mathållning för att jag inte dricker vin eller kaffe. Jag bara dricker inte vin och kaffe.

    Nu ska jag gå och värma upp rester från igår. Jag lyxade till det lite i min ensamhet med en gös. Kokt i citron och dragon och hemodlad chili. Med en underbart god petit-choux bakelse med egengjord hallonsylt till efterrätt.

    Men jag tycker FORTFARANDE inte om varesig vin eller kaffe Solig
    I can't imagine a man really enjoying a book and reading it only once. - C.S. Lewis
Svar på tråden Sambons usla matvanor förstör mellan oss :-(