• Anonym (Födelsedagsbarn)

    Komma tomhänt till fest?

    Jag och min tjejkompis hade gemensam 30årsfest i helgen. Vi bjöd på välkomstdrink, mat, alkoholfri dryck, kaffe och efterrätt, snacks och vickning. Festen var lyckad, vi var glada att många kunde komma och så. Vill påpeka att jag inte hade fest för att få presenter men funderar ändå lite på hur det var med presenter och tänkte att det kan vara ett bra diskussionsämne i detta forum!

    Det var ca 35 pers som kom på festen och ca en tredjedel kom helt tomhänta. Vi hade inte skrivit något om presenter i inbjudan och hade inte förväntat oss några dyra presenter men tänkt att en blomma eller en flaska vin borde de flesta ha med sig om ingen mer uttänkt present. Jag blev förvånad över att så många kom tomhänta. Jag skulle aldrig gå på en fest eller en "finare" middag utan att ha något (även om det var något billigt/enkelt) med mig.

    Vad tror ni? Är det med gåborts-present på väg att dö ut bland oss yngre? (Våra gäster var i 20-30årsåldern). Nu hade vi dessutom fyllt år, då är det väl ännu konstigare att komma utan present eller blomma? Vad tycker ni och hur tänker ni när ni går på middag/fest/födelsedagsfest?

  • Svar på tråden Komma tomhänt till fest?
  • attid89

    Jag är 25 och tar alltid med någonting när det är fest/finare middag (dvs inte bara en kompiskväll med bästa vännerna). Men folk kan bli lite förvånade, upplever jag. Det behöver inte vara något avancerat - en flaska vin, en chokladask, en blomma, någon fika eller löjlig grej. Man kan liksom stanna på tappen och rycka med sig något lätt bara.

  • Anonym (Födelsedagsbarn)

    Vad skönt att ni, de flesta i alla fall, verka hålla med mig. Är inte sur på gästerna men tycker det var märkligt att komma helt tomhänt!

  • Anonym (Födelsedagsbarn)
    Anonym (Man44) skrev 2015-07-07 02:52:20 följande:

    Självklart ska man köpa med sig något när nån fyller år.

    Men man märker här att kvinnorna i tråden (och irl också) tycker att man alltid måste köpa nåt så fort man blir hembjuden till nån. Fine, men det jag vänder mig mot är det här med att många kvinnor gnäller på att dom inte hinner med "livspusslet", tro fan det när man hela tiden fyller tiden med meningslösa saker som att alltid byta vinflaskor med sina vänninor! Vad sägs om att alla sparar den tiden genom att komma överens om att man INTE behöver köpa vin/blommor till sina bästa kompisar! Använd tiden till nåt vettigt istället!

    Nästa inlägg: Varför städa 6 timmar när det går att göra lika bra på 1?


    Fast vad är det som säger att bara kvinnor tänker så?

    Sen kan jag tycka att det kan vara skillnad på vad det är för middag eller fest. Är man bjuden till nära familj eller nära vänner som man ofta bjuder igen till så kanske man inte ger något till varandra varje gång... (även om jag kan känna mig obekväm i att komma tomhänt även då). Men är det större bjudning eller fest så har jag alltid med mig något. När det dessutom är födesedagsfest skulle jag ha en mer "riktig" present även om den inte behöver vara dyr.
  • Anonym (Födelsedagsbarn)
    Anonym (EcoocE) skrev 2015-07-07 10:56:28 följande:

    Svaret står i TS.

    Det handlade om nittiotalister....


    Var faktiskt fler 80talister än 90talister. Men har du någon teori om just 90talister och varför de kommer tomhänta?
  • Anonym (hyfs)

    Alltså vad är det för fel på folk?
    hur svårt är det att slänga med en chokladask när man liks är på ica?

    Jag fyller 25 i år och har då alltid sen jag flyttade hemifrån och räknades som vuxen (17) tagit med mig gå-bort-present, ALLTID, hur stor eller liten middag eller fest, de är hyfs.
    Det är så jag visar för värdparet att jag uppskattar att jag blivit inbjuden att dela kvällen/helgen/veckan/dagen med dem.

    Vi blev bortbjudna till våra vänners föräldrars stuga över midsommar när jag var 18 och trots att de flesta andra gästerna var bra mycket äldre var vi dom enda som hade present, jag köpte en orkidé som jag tyckte var väldigt fin och fick till svar att jag verkligen inte behövt. Men jag svarade bara "Jo, för jag vill att ni ska veta att vi uppskattar att vi får komma" .
    Än idag lägger hon ut bild på blomman varje midsommar.

    Så kort sagt: oförskämt att inte ha med sig något alls!

  • Anonym (singelkillar?)

    Var det singelkillarna som kom tomhänta? I så fall har du nog förklaring där.

  • Anonym (Födelsedagsbarn)
    Anonym (singelkillar?) skrev 2015-07-07 12:41:53 följande:

    Var det singelkillarna som kom tomhänta? I så fall har du nog förklaring där.


    Nej, inte bara. Var nog två eller tre par och några singlar (både killar och tjejer).

    Men hur menar du att det skulle förkara? Är man "ohyfsad" bara för att man är singel och man? Tycker det låter lite fördomsfullt...

    Har funderat på om det hade med ekonomi att göra, att de inte hade råd med present. Men tror inte det. De tomhänta har jobb osv. Dessutom hade de kunnat plockat en bukett med sommarblommor helt gratis bara för att komma med något, om det var pengar som saknades.
Svar på tråden Komma tomhänt till fest?