• Anonym (Födelsedagsbarn)

    Komma tomhänt till fest?

    Jag och min tjejkompis hade gemensam 30årsfest i helgen. Vi bjöd på välkomstdrink, mat, alkoholfri dryck, kaffe och efterrätt, snacks och vickning. Festen var lyckad, vi var glada att många kunde komma och så. Vill påpeka att jag inte hade fest för att få presenter men funderar ändå lite på hur det var med presenter och tänkte att det kan vara ett bra diskussionsämne i detta forum!

    Det var ca 35 pers som kom på festen och ca en tredjedel kom helt tomhänta. Vi hade inte skrivit något om presenter i inbjudan och hade inte förväntat oss några dyra presenter men tänkt att en blomma eller en flaska vin borde de flesta ha med sig om ingen mer uttänkt present. Jag blev förvånad över att så många kom tomhänta. Jag skulle aldrig gå på en fest eller en "finare" middag utan att ha något (även om det var något billigt/enkelt) med mig.

    Vad tror ni? Är det med gåborts-present på väg att dö ut bland oss yngre? (Våra gäster var i 20-30årsåldern). Nu hade vi dessutom fyllt år, då är det väl ännu konstigare att komma utan present eller blomma? Vad tycker ni och hur tänker ni när ni går på middag/fest/födelsedagsfest?

  • Svar på tråden Komma tomhänt till fest?
  • Tecum
    MammasTvåSmå skrev 2015-07-07 13:10:20 följande:

    En nittiotalist här som är jäkligt less på allt skitsnack och heller inte skulle komma tomhänt.


    Fel att anklaga 90-talisterna, de är i många fall mer konventionella än vi 50-talister. Vi var unga på det radikala 70-talet då de flesta normer och konventioner förkastades och har ingen självklar vana att dra med presenter i tid och otid. Och förväntar oss inga heller!!! 
  • Anonym (lea)

    Jag är 25, tar alltid med mig något när jag är bortbjuden på kalas eller middag. Känner ingen i min ålder som inte skulle göra det. Trodde det var självklart att man gjorde det. Som många redan skrivt behöver det ju inte vara något stort eller dyrt. Men något! Tycker det är lite märkligt att inte göra det.

  • Tecum
    dopingkontroll skrev 2015-07-07 19:14:00 följande:

    Är det en födelsedagsfest tycker jag att det hör till med en liten present. Samma sak om det är en fina fest av nåt slag, typ nyår. Däremot tycker jag tvärtemot många andra i tråden att det är krystat och onödigt att dela ut/ta emot presenter i övriga sammanhang. Det det är bara jobbigt och hade helst sluppit det. När man var är singel och hälsade på kompisar var det aldrig presentutdelning. Då kunde man ha kul och umgås utan presenter, men så fort det kom kvinnor med i bilden blev det obligatoriskt. Jag tror det är en tjejgrej.


    Så tänker jag också. Onödigt krångel att byta presenter vid vanliga middagar med sina nära vänner. Bara vid födelsedagar och när man är bjuden till någon första gången.
    Det är en tjejgrej precis som stora bröllop och andra ritualer som kommit tillbaka från förr eller hämtats från USA. Kvinnor är mer för ritualer och konventioner i sociala sammanhang.
  • Anonym (förvånad)

    Alltså, jag är uppriktigt förvånad över hur många som tycker det hör till allmänt hyfs att ha med sig något. Till födelsedagsfest, absolut, då ska man såklart ha med sig present. Men en middagsbjudning, med nära vänner? Jag menar inte att det skulle vara negativt att ta med något, är bara inte van vid detta. Vi har aldrig gjort så i min bekantskapskrets. Innebär det att vi alla är ohyfsade?  

  • Lavish

    Beror ju mycket på tillställningen, men till en sådan fest som du beskriver är det pinsamt att komma tomhänt ja. Om tiden eller plånboken är liten kan väl en chokladask eller en blomma med kort få duga, men att komma helt tomhänt till en så pass uppstyrd och fin födelsedagsfest är lite märkligt att så många gjorde. 

  • Anonym (Tomhänt)

    Jag skulle aldrig komma med present om jag var bjuden på middag. Om det däremot är ett födelsedagskalas kommer jag givetvis med present Jag tror det har att göra med vilka kretsar man umgås i.

  • blondelius

    Jag har inte med mig något om det är en vanlig hemmafest/förfest med poolarna.

    Men om det är middag, födelsedag, eller något speciellt, alltid.
    Jag är tjej, 20år. Men när jag hade både 18 och 20års fest hade ca 2 av 10 personer med sig något. Då bjöds det på bål, tilltugg och lättare mat. Jag tycker det är trevligt att ta med sig något om man är bortbjuden.

  • Meebo

    Fyllde nyligen 28 och har aldrig i hela mitt liv varit med om att folk kommer med gåvor och sånt när man är bortbjuden till någon OM man nu inte har vetat att det var just födelsedag man var bjuden till.

    Tror det handlar mycket om hur ens släkt/familj är.

    Inte ens om jag tänker tillbaka på mina vänner och deras föräldrar kan jag komma på det där "gåvobeteendet" och då pratar jag inte bara om svenskar utan även om vänner och föräldrar från iran, polen, finland, rumänien och tyskland.

    Ingen jag någonsin har känt kan jag komma på har haft med sig gåva till värden/värdinnan eller själv förväntat sig att få något och en hel del av dem var/är överklassfolk med duktigt med pengar.

  • Ego Lovers
    Anonym (EcoocE) skrev 2015-07-07 10:56:28 följande:

    Svaret står i TS.

    Det handlade om nittiotalister....


    Nä det handlar om uppfostran. Vad man har tagit del av som barn och om ens föräldrar har visat hur vissa saker i livet ser ut.
    Kalas och fest ALLTID present
    Första gången man kommer hem till någon ALLTID present. Därefter en bukett blommor, krukväxt, en flaska vin eller choklad. Är man väldigt nära vänner så behöver man inte det sistnämnda vid varje besök.
  • Anonym (tjej 25)

    Skulle inte komma tomhänt. Skäms om jag av någon anledning gör det (ex inte haft tid/inte vetat om det i förväg). Så hemskt det känns alltså. Räcker oftast med något litet, bara man visar att man bryr sig och har tänkt till. Född 1990. Och ordentligt UPPFOSTRAD

Svar på tråden Komma tomhänt till fest?