Inlägg från: Anonym (kråkan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (kråkan)

    Köpa ytterligaren en lägenhet?

    Kolla med föreningen , ofta får man bara hyra ut i ett år och ska ofta ha skäl. Tänk också på att det verkar komma ett amorteringskrav de närmaste åren, så att ni fixar det. Annars kan det säkert vara en bra affär och faktum är att andrahandsuthyrning skapar hyreslägenheter till studenter som inte kan få lån och de som bara vill bo en kortare period i en stad.

    Jag hade däremot inte belånat upp till 85 % ,om jag inte hade mera cash så hade jag avstått om jag var ni. Att ta risken att förlora ingår i möjligheten till vinst men att förlora ett antal hundratusen är bättre än att hamna med en skuld på samma belopp. Att investera i bostadsrätt är bättre om man har nån halv eller hel miljon över och är säker på att man inte behöver få loss pengarna snabbt.

  • Anonym (kråkan)

    @hur : jag har köpt br till studerande barn. Brf krävde att hen var 10% delägare och så mycket hade hen ihopsparat. Vi föräldrar står som ägare till 90%.. Barnet betalar hyran och räntan. Man måste vara ägare till en viss % ofta 10 ibland 50 för att få bo i brf men vem som betalat är inte samma sak som att äga. Man kan göra som du säger och skriva hela lght på barnet fast man själv stått för all cash och hela lånet men jag skulle inte göra så och jag har blivit varnad av folk som arbetar på bank att göra så. Inte bra att stå för ett lån om man inte äger det som är pantsatt för lånet.

  • Anonym (kråkan)

    Jo brf har dels uppgifter om ägare och dels om lån med lägenheten som säkerhet. Mäklare är skyldiga att kolla sådant. Och banken som lånar ut pengar vill förstås veta. Och en andrahands hyresgäst. Men jag vet inte om "vem som helst" kan få ut uppgifterna.

  • Anonym (kråkan)

    Ja ja men man brukar ju säga "köpa lägenhet " i vardagsspråk och de flesta fattar ju vad man menar.

  • Anonym (kråkan)

    Lilje skrev 2015-08-06 11:29:30 följande:[/quote-nick]Det är ju rätt fult att låta dottern stå för räntan medan ni betalar ner lånet räntefritt. Hon betalar sin hyra plus eran extrakostnad som hon inte får någonting igen för.[/quote]

    Men vad? Den faktiska kostnaden är hyra plus ränta på lånet minus ränteavdrag plus utebliven ränta på kontantinsatsen. En ungdom som studerar eller jobbar timmar får inte eget banklån och inget förstahandskontrakt. Om föräldrarna har möjlighet att hjälpa till på detta vis så kan hen bo betydligt billigare än att hyra i andra hand och dessutom slippa otryggheten med korta kontrakt. Vad är det som är fult ? Menar du att föräldern borde stå för räntan också ?

  • Anonym (kråkan)

    Men Lilje , föräldrarna har ju tagit lånet för att köpa en bostad där barnet ska bo, inte för skojs skull. Ja det är klart jag skulle betala räntor på ett lån som min man stod på om han tog länet för att köpa något som jag behövde och skulle använda även

    om jag har svårt att tänka ut hur det skulle bli så eftersom jag kan ta eget lån.. Kanske om jag skulle börja studera på annan ort ?.Vi har gemensam ekonomi så det är inte riktigt jämförbart tycker jag. Jag tycker däremot att det skulle vara fel att subventionera sitt vuxna barns halva boendekostnad så att hen får en falsk uppfattning om vad det kostar att bo., om inte barnet har någon slags problem.

  • Anonym (kråkan)

    ]Lilje skrev 2015-08-08 13:20:29 följande:[/quote]Om dom på riktigt ville hjälpa barnet in på lägenhetsmarknaden kunde dom istället blivit borgenärer för ett lån i barnets namn. Då blir barnet ägare istället för att hyra av sina föräldrar i evighet. /quote

    Mja det är nog inte många som tänker evighet , snarare ett par år tills barnet pluggat klart , får jobb och kan ta över lånet eller flyttar till annan ort. Dessutom används inte borgenärer längre till bostadsköp enl vår bankman , det är lägenheten och låntagarens lön som gäller som säkerhet. Jag skulle aldrig gå i borgen för en dryg miljon utan att äga säkerheten, för övrigt.

    Någon undrade varför man inte får hyra ut en br hur länge som helst , det är väl för att om huset blir för fullt av andrahands boende så vill ingen vara med i styrelsen , ingen vill vara med och städa trädgården på hösten o dyl och ingen ägare bryr sej om ifall man underhåller på lång sikt.

  • Anonym (kråkan)

    Anonym (Annat!) skrev 2015-08-08 20:34:07 följande:[LÄR DIG svenska. Det heter inte BORGENÄR, det heter BORGENSMAN!!!!

    BORGENÄR = den som ger lånet

    BORGENSMAN = den som går i borgen.

    GELDENÄR = den som tar lånet[/quote]

    Oj, stora bokstäver och fyra utropstecken. Tur att jag inte blev borgensman då ,när jag inte vet vad det heter.

  • Anonym (kråkan)

    Så ovanligt är det väl iofs inte att äga flera (=minst två ) lägenheter. Fler som tänker som Ts , folk som hjälper två barn , folk som har kvar farmors lägenhet tills barnen behöver den , folk som har en övernattningsslägenhet på annan ort osv. Behöver inte vara svinrika, bara tillräckligt gamla för att ha köpt den första bostaden billigt och betalat ner / av dom lånen och bo på en ort där banken gillar att låna ut pengar till brf.

Svar på tråden Köpa ytterligaren en lägenhet?