• Anonym (M34)

    Svårt att släppa saker?! Hur gör ni?

    Jag har de senaste åren fått problem till den grad att det påverkar mitt sätt att leva och vara. Det påverkar mitt liv. 

    Det är det att jag har svårt att släppa saker. T.ex. om du utan att tänka dig för har dragit en vit lögn, eller du i all hast sa något som du borde lagt upp på annorlunda sätt, du har tagit fel beslut tidigare och nu ångrar, eller något liknande som påverkar en annan människa. 

    Då känner jag en stark ångest, jag vill liksom säga förlåt till den personen fast det ibland inte finns något att säga förlåt för eller bara verkar konstigt. Även när du själv gör så gott du kan men är rädd för att någon annan ska ha uppfattat dig som dum eller att du gjort något fel. Då kan samma ångest komma. 

    Det fastnar i mitt huvud, jag har jättesvårt att gå vidare utan att älta samma sak om och om igen. Tänker runt i cirklar tills jag har tjatat klart den lilla detaljen eller det som skedde i huvudet. Vrider och vänder för att hitta något sätt för mig att känna mig lugnare över det inträffade. Söker tröst hos folk som jag berättar det för. De tycker oftast jag överdriver om saker som är bagateller. 

    Men det fastnar i mitt huvud och jagar mig. Jag klarar inte släppa dem. 

    Någon som kan känna igen sig och hur ska jag ta mig ur??

  • Svar på tråden Svårt att släppa saker?! Hur gör ni?
  • Anonym (M34)
    Anonym (//\\) skrev 2015-08-31 10:38:54 följande:

    Skönt att jag inte är ensam. Har jätte dåligt självförtroende och är livrädd för att göra bort mig eller att folk ska missuppfatta mig. Om jag har suttit och pratat med med någon så kan jag efteråt överanalysera det jag har sagt och få ångest över det om jag tycker att jag sa något knasigt... 


    Exakt. 

    Finns det någon som har bra tips för det här?
  • Anonym (M34)
    Anonym (Lilly) skrev 2015-08-31 16:21:58 följande:

    Ett par vänner till mig har berättat om väldigt liknande situationer. Främst den ena, som har GAD (generaliserat ångestsyndrom), brukar älta t ex konversationer och sånt i efterhand. Den andra vännen har perioder med kraftig depression och ångest, och just i neråtperioder så brukar det här ältandet också bli värre.

    Jag menar inte att du nödvändigtvis lider av psykisk ohälsa, men det kan vara ett symptom. Sen finns det säkert olika grader. Lite ältande kan förmodligen vara normalt, men när det börjar bli för mycket och gå överstyr så kan det vara värt att kolla upp det.


    Okej, ska erkänna att jag har både en släng av OCD och en period haft mycket ångest och det går hand i hand. Kanske även GAD. 

    Denna kombination är inget bra för det kan vara så att det är orsaken till att man fastnar på saker. Har diskuterat med psykologer men det verkar svårt, de verkar har svårt att förstå hur man kan fastna på saker.
Svar på tråden Svårt att släppa saker?! Hur gör ni?