Inlägg från: Tusselina |Visa alla inlägg
  • Tusselina

    Ätit "fel" fiskar hela sommaren

    När det gäller insjöfisk beror det ju också mycket på från vilken sjö det är och del av landet osv. 
    Det positiva är att de flesta larmen gäller fisk från Östersjön, och det får man väl anta du inte menar. Gällande den är det mycket värre än vad man tidigare trodde, riktigt otrevliga saker som finns lagrat där och som bryts ned mycket långsammare än vad man trodde samt är farligt i mycket mindre mängder än vad som tidigare antagits. Fet fisk därifrån är det nog snarare så att man inte ska äta alls som fertil kvinna. Det är framförallt den här fisken (till till exempel surströmming) som Sverige fick kämpa ganska hårt i EU för att få sälja och ge garantier att det inte finns någon risk den kommer ut i resten av EU obemärkt. Insjöfisk är vanligen inte alls lika illa.

    Om jag inte helt missminner mig är det främst gällande adhd och barnen's framtida fertilitet som har de största riskerna (just det att det slår när generationen efter ska skaffa barn som är stor anledning de tidigare underskattat riskerna). 

    I det här fallet är det knappast inte någon fördel att inte ha så mycket fett i kroppen, det är snarare troligen sämre i kortare perspektiv pga koncentrationsskäl. 

    För TS är det dock ganska meningslöst att oroa sig för saken nu, gjort är ju gjort (och var dessutom insjöfisk och inte östersjöfisk), men det här behöver spridas mer då det är relativt ny kunskap och äldre läroböcker samt vad folk fått lära sig skiljer sig alltså. Det är dessutom här tal om en riktig risk att ta på allvar och inte alls på den ganska låga nivå mycket av det som varnas för är samt att effekterna framförallt är på ens framtida barn samt sitter i så väldigt länge. Vidare en av de viktigaste anledningarna att absolut inte banta när man är gravid (utebliven viktökning om man är övervikt är alltså inte heller bra då det betyder minskning av fettvikt och det är vad man vill undvika). 

    Mycket av det man oroar sig för har man ingen större anledning att oroa sig för då det handlar om små risker alternativt att det behövs mycket stora mängder för att det ska vara signifikant risk (alla minns väl saker som att även morötter ökar risken för cancer om man äter x kilon per dag typ) - men i det här fallet handlar det alltså om ett intag som är mycket mycket mindre än "normalt" som är skadligt för framtida barn (rekommendationen på högsta mängd har alltså ändrats från att vad som tidigare var max per vecka till per år och helst inte alls som kvinna som fortfarande är fertil, en mycket drastisk ändring). Finns även fler ämnen som är problematiska gällande den fisken än vad livsmedelsverket tar upp, de två som tas upp är de som finns mest forskning runt. 

    Det som känns mest obehagligt med det här är att Sveriges undantag motiverats av finansiella och inte hälsomässiga skäl (oftast har vi i Sverige hög säkerhetsmarginal och undantag handlar om att man inte kan säga det är någon signifikant risk även med lite över normalkonsumtion - här har man faktiskt helt öppet konstaterat att ur folkhälsoperspektiv borde vi inte äta den fisken alls, men den påverkan som skulle bli för de som lever på att fiska den gör det "värt det" - ät inte östersjöfisk. Man kan inte ens argumentera med att man mår ju bra, de som riskerar "betala" för det är ens barn och kanske inte märks förrän de vill skaffa barn själva).

    Nu blev det här långt och ganska OT gällande just TS fall då det inte verkar handla om den mest förorenade fisken ens samt lågt intag resten av livet. 

  • Tusselina
    Mijjan skrev 2015-09-01 22:52:51 följande:
    Jag håller med dig... Nu tycker jag inte man ska medvetet utsätta sig eller barnet för risker - för visst medför det kanske vissa risker - men det tänker jag att all besprutad mat och alla kemikalier i hygienartiklar också gör. I de allra flesta fall går det ju ändå bra och friska bebisar kommer ut - även på andra håll i världen där riskerna är ännu större... Jag håller tummarna för dig och hoppas att du får en fin och smart bebis som fått i sig så mycket fisk och i många fall är det ju så att om barnet får någon allvarlig defekt under skapelseprocessen så brukar kroppen själv ta hand om det genom att stöta ut det - men det hoppas jag du slipper
    De riskerna det handlar om här är långt lång mycket högre än de du nämner. De som du nämner kan i princip helt ignoreras i jämförelse. Sedan är det inte den typen av allvarliga defekter som orsakar missfall, de är inte livsduglighetspåverkande och inte så allvarliga på det sättet. Däremot är riskerna ganska höga. Framförallt gällande döttrars framtida fertilitet. 
Svar på tråden Ätit "fel" fiskar hela sommaren