Inlägg från: EnGladPingvin |Visa alla inlägg
  • EnGladPingvin

    Våga släppa ut katt eller ej?

    Jag skulle säga att det är en bedömning utifrån hur du bor. Vi har utekatter, två stycken, och bor i ett villaområde med ingen större väg i närheten. De hittar hem. Mina föräldrar tog hand om en vilsen katt, höll den inne i två veckor, och den hittar hem. Katter som är präglade på hemmet hittar hem.

    Det handlar en hel del om filosofi också. Det finns helt klart risker med att släppa ut katten. Den kan bli påkörd, skadad m.m. Det måste man vara beredd på och man blir orolig när den inte kommer hem. Samtidigt är det för mig viktigt att katten mår bra och får leva ut sina naturliga instinkter. Där tänker jag nog som din granne. Det är jag som oroar mig när katten inte kommer hem, men jag ser på våra katter hur otroligt bra de mår när de får gå ut, smyga bland ormbunkarna, jaga möss och leva ut sina instinkter. De lider när de är instängda. Därför tar vi risken att släppa ut dem. För de mår bra av det. Jag hade dock aldrig skaffat katt om jag bodde i lägenhet och våra katter har alltid möjlighet att komma in. De är inte heller ute på natten eller om vi är bortresta.

  • EnGladPingvin

    Bryr man sig om katten är det klart man känner oro. Jag resonerar så att den oron finns hos mig, det är mina känslor. Liksom sorgen om något händer. Det som är viktigt för mig är dock att katten mår bra. Våra katter har mått bra av att gå ut och det har de gjort i flera år (och kommer förhoppningsvis fortsätta göra det). Blir de mot förmodan påkörda har de haft många års välmående innan det.

    Sen finns det vidriga galningar som skadar djur, men jag vägrar anpassa mitt liv efter dem. Precis som jag vägrar anpassa mig efter andra galningar som finns, t.ex. våldtäktsmän, de som dödar kvinnor i motionsspår, de som kidnappar och dödar, mobbare m.m. Om jag skulle anpassa mig efter dessa galningar hade varken jag, min familj eller mina husdjur fått lämna hemmet.

  • EnGladPingvin

    Jag kan förstå att man störs av okastrerade katter som revirmarkerar, skriker i löptider och bråkar. Jag förutsätter dock att TS katt är kastrerad och id-märkt, vilket alla utekatter bör vara.

    De som inte gillar katter har oftast bara en lösning och det är att stänga in katten. Orkar inte tjafsa med sådana människor.

Svar på tråden Våga släppa ut katt eller ej?