• Pentagram

    Hur stor är risken att bli förlamad av mat på semestern?

    Även om du skulle äta på ett mindre nogräknat ställe är det inte säkert att maten är kontaminerad och även om kycklingen du äter faktiskt skulle VARA kontaminerad med relevant bakterie är det bara, typ, en halv promilles chans att du faktiskt får GBS (och inte ens då är det säkert att du faktiskt blir förlamad).

    Matförgiftning med kräkningar och/eller diarré är nog något att vara mer bekymrad för.

    Anyway, de flesta matlagningsställe har inget egenintresse i att kunderna blir sjuka av deras mat och försöker nog i möjligaste mån att tillaga maten rätt, även i länder där den svenska hälsovårdsnämnden har ringa inflytande.

  • Pentagram
    Anonym (m) skrev 2015-09-04 13:37:37 följande:

    Hur mycket är en halv promilles chans? 0,00005?


    1 på 2000, alltså 0,0005. Och då pratar vi inte om risken att drabbas av GBS totalt utan risken att drabbas om du faktiskt först blir infekterad av den relevanta bakterien (campylobacter jejuni).
  • Pentagram

    Kan ju tilläggas att det inte är som så att du äter lite dåligt stekt kyckling och blir paralyserad fem minuter senare utan det händer lite annat innan. Märker du att du får blodig diarré efter ett restaurangbesök, kontakta läkare...

Svar på tråden Hur stor är risken att bli förlamad av mat på semestern?