• saspet

    POF - för tidigt klimakterie

    Hej!

    Jag hoppar gärna in i denna tråd! Jag är 25 år och blev diagnostiserad med för tidigt klimakterium för en månad sedan. 

    Jag har testat ett stimuleringsförsök med menopur 450, men det fick avbrytas då det bara hittades en äggblåsa på varje sida, och som var för små för att plocka ut.

    Jag håller fortfarande på och utreds av endoktrin. Man ska undersöka om det kan vara så att min kropp bildat antikroppar mot min äggstock och därmed få en förklaring till min diagnos. 

  • saspet
    onewish skrev 2016-03-08 23:51:11 följande:

    Hej skriver här också skrev en egen tråd men stod att ni har en här:

    Hej! Vet inte var jag ska vända mig.. Jag och min sambo försökte få barn i 6 mån när jag kände på mig att det är något fel på mig. Svettningar, vallningar, kronisk trötthet och ingen livslust längre. Har sedan tonåren mot dåligt psykiskt i perioder. Gjorde en fertilitetsutredning som visade att jag har kommit i klimakteriet för tidigt dvs premature ovarian failure eller premature ovarian insufficiency som det heter. Blev förkrossad och är fortfarande helt förstörd över detta..gyn sa att jag aldrig kommer att få egna barn. Min mans spermier är bra men mina ägg kan aldrig fungera igen.. Jag är 27 år gammal! Jag förstår inte hur jag som är så ung kan redan ha hamnat i klimakteriet? Jag älskar barn och har alltid velat ha många barn. Varför just jag? Jag känner en frustration och stor sorg över detta. Har blivit remitterad till Huddinge men varje dag som går har jag panik, finns det något kvar att rädda eller är min enda utväg äggdonation eller adoption? Det är fantastiskt att det finns de två möjligheterna men jag har i dagsläget så himla svårt att ens tänka på det då jag känner mig oerhört okvinnlig och identitetslös. Jag känner mig inte längre som en kvinna.. Finns det någon därute som har det/ har haft det som jag? Känner mig ensammast i världen och ingen förstår mig.. :'( har kontaktat Sophiahemmet och dom ska göra en spolning på måndag för att se om dom ser något. Sist såg dom inga äggstockar alls..snälla hjälp mig hur ska jag psykiskt orka ta mig igenom detta. Äter provera och estradot plåster 100 mg. Kan man bli gravid ändå?


    Hej! Jag fick precis samma besked i oktober förra året. Jag är 25 år och hade knappt hunnit börja tänka på barn, och nu kan jag inte få egna barn och det är allt jag kan tänka på. Jag vet inte om jag kan ge dig några råd egentligen, jag är själv fortfarande i en bearbetningsfas.. Jag ska träffa en läkare om några veckor för att diskutera hormontabletter då det finns risk för försvagat skelett m.m. om man hamnar i för tidigt klimakterie.

    Jag känner igen mig i att du skriver att du känner dig förkrossad, okvinnlig och identitetslös. Precis så känner jag med. Jag tror att anledningen till att jag inte brutit ihop totalt är att jag försöker att inte tänka på det hela tiden (lättare sagt än gjort, speciellt med vallningar). Jag försöker fokusera på andra saker i livet, som skola, karriär, vänner. Men ju äldre man blir desto mer börjar alla samtal med ens vänner att handla om barn känns det som, och då får jag en enorm sorg i hjärtat.
  • saspet
    alfonspalfons skrev 2016-02-25 11:41:42 följande:

    Hej alla! Jag ser att det är ett tag sedan ni skrev i tråden men hoppar in ändå... Jag blev diagnostiserad med POF när jag var 34 år (har precis fyllt 40 nu) och har under dessa 6 år gjort 2 ÄD-försök. Vi hade en otrolig tur och båda lyckades direkt! Så idag har vi en dotter på 4 och en son på snart 2. Det jag undrar är hur och om ni har fått till er att ni behöver ta östrogentillskott? Jag känner mig så himla dubbel till det... Gillar inte att proppa kroppen full med hormoner samtidigt kanske det är precis vad som behövs. Har eg inga särskilda symptom...men har bara haft mens 2-3 ggr de senaste året. Vad har läkare sagt till er?


    Hej! Jag har inget svar att ge dig just nu, men jag ska träffa min läkare om 2 veckor för att diskutera medicinering, så jag kan återkomma till dig efter det med vad jag fått för info :) 
  • saspet
    onewish skrev 2016-03-21 20:36:04 följande:

    Saspet: jag lider med dig. Så oerhört tragiskt. Jag önskar ingen samma som jag men känns trots det skönt att inte vara ensam om detta på något sätt ändå.. Jag försöker också tänka på annat. Jobbar 100% och så men titt som tätt så påminns jag om det vare sig jag vill eller inte. Många av mina vänner är gravida och har barn vilket gör det ännu svårare. Jag jobbar dessutom med barn också men det är något jag vill då jag älskar att vara runt barn. Ibland blir det dock för mycket och då behöver jag en paus en stund. Det är så svårt att hantera alla känslor en stor livskris och sorg. Hoppas du får bra hjälp från läkarna iallafall!


    Tack så mycket för ditt fina svar <3 Det är precis som du säger, man skulle inte ens önska sin värsta fiende detta, men samtidigt är det skönt att man inte är ensam.

    Hur går det för dig? Hur mår du?
  • saspet

    Hej!

    Nu har jag träffat min läkare angående östrogentillskott. Enligt henne så behöver de som kommit in i ett förtidigt klimakteriet tillskott av östrogen då vi har brist av det. Östrogenet har en positiv effekt på bla. skelettet, hjärt-kärlsjukdomar m.m. Jag frågade även henne om det innebär ökad risk för bröstcancer vilket det INTE gör enligt henne då vi endast tar tillskott för att vi har brist på det.

    Jag fick femasekvens utskrivet. Vad tar ni andra och vad säger era läkare?

  • saspet

    Hej!

    Nu har jag ätit östrogentillskott i en månad (tar femasekvens). Jag kan direkt säga att värmevallningarna minskat avsevärt mycket och jag är inte alls lika torr där nere. Så det är absolut positivt. Då jag nyligen avslutade en karta så fick jag en blödning som höll på i ca 3-4 dagar. Det var väldigt blandade känslor kring detta ska jag säga. Å ena sidan så var det självklart skönt att tabletterna fungerade, men å andra sidan så fick jag en stor jäkla påminnelse om att jag inte längre har mens och ägglossning, att jag inte kan få barn. Där och då var jag så arg på livet och på alla som inte uppskattar sin mens.

    Jag har läst att vissa som diagnosticerats med POF får tillbaka sin ägglossning, en del regelbundet och en del då och då. Hur upplever ni att det varit för er? Som dom säger, hoppet är det sista som överger en.

  • saspet

    Hej!

    Hur har det gått för er alla? Jag ser att det var ett bra tag sen vi skrev här.

    Jag och min sambo var idag på sjukhuset där jag träffade läkare och psykolog. Syftet med mötet var att diskutera äggdonation och dom ska även ställa upp oss i kö nu. Tidigare när jag fick beskedet så var vi inte alls redo för barn men nu är vi både 27 år, har jobb och känner att det vore väldigt mysigt. Längtar tills vi får beskedet att vi står i kö, då är det igång!

Svar på tråden POF - för tidigt klimakterie