• Anonym (ledsen dotter)

    Oense om flytt/ledsen dotter

    Undrar om någon vet......jag har en dotter som bor varannan vecka med hos mig/pappa. Nu kommer jag och min partner flytta med våra gemensamma barn till ny ort pga att mer än halvera pendlingstiden för oss till våra jobb. Min dotter med mitt ex vill nu flytta med oss (hon är snart 10 år), hon är beredd  att byta skola. Hon är väldigt fäst vid sina småsyskon här och hennes önskan är att få följa med oss i flytten.

    Nu ställer sig hennes pappa på tvären till detta och förbjuder henne att flytta med oss. Han varken respekterar eller lyssnar på hennes önskan eller vilja. Han försöker övertala henne till att ändra sig. Vi har samarbetssamtal, men vi kommer ingen vart med dessa. Han menar att då flickan är skriven hos honom, går i skolan där han bor och har vänner där så har han laglig rätt att behålla henne hos honom. Han ger sig inte en tum och säger uttryckligen att han är beredd att riskera sin relation till henne, för det är hans övertygelse att hon kommer må bättre att stanna hos honom i längden.

    Hade det vart vår dotters önskan så hade jag respekterat det, men hon vill bo med mig och träffa pappa helger/lov etc. Hon är mycket ledsen över detta.

    Han har ringt vår nya kommun och härjat med socialen där, ringt nya kommunens skolor och förbjudit henne att bli inskriven utan han tillåtelse. Han  har kontaktat både lärare och rektor på nya skolan. Socialen i kommunen vi flyttar från (där han fortfarande bor), pratar med folk i byn att hålla koll på henne. Han har tidigare gått upp i tr och stämt mig på både vårdnad och boende om henne, men detta gick inte igenom utan allt fortsatte som vanligt med vv som tidigare (och som det vart sedan skilsmässan). Han har även tidigare gjort orosanmälan mot mig men det lades ner av socialen då dom bedömde mig som en god mor till vår dotter och att hon var trygg hos mig.

    Jag förstår ju att det ger mig minus poäng eftersom jag är den som flyttar, men är det någon som vet om pappan har laglig rätt att behålla henne hos sig eller kan jag helt enkelt ta med henne med när vi flyttar? Och om jag tar henne med mot pappans vilje vad kan hända då? Polisen lär ju inte göra något, socialen blir väl inkopplade och gör en utredning men då kommer ju min dotter äntligen få komma till tals själv. Problemet med detta är väl skolan, men det måste ju gå att lösa på något sätt.

    Någon här inne som vart i samma sits?

    Ska tillägga att vi har gemensam vårdnad. Kom ihåg att vår dotter snart är 10 år (dessutom en mogen 10-åring med båda fötterna på jorden)

  • Svar på tråden Oense om flytt/ledsen dotter
  • Anonym (ledsen dotter)

    Hade det vart min dotters önskan att bo hos sin pappa hade jag respekterat det och låtit henne bo där. Nu är det inte så, utan hon vill bo hos oss.
    Denna önskan är ingen nyhet utan vart även när hon bott vv.

    Skolan och rektor är insatta i det hela. Och jag inser självklart att det kan tyckas väldigt själviskt och egoistiskt av mig att flytta. Samtidigt har det vart 7 års evig kamp med pappan om än det ena än det andra och jag har idag ytterligare barn att ta hänsyn till.

    Igen, jag hade låtit min dotter bo hos sin pappa om hon velat det men nu är inte fallet så.

  • Anonym (ledsen dotter)
    Sandra8978 skrev 2015-10-10 10:39:00 följande:
    Vad ger dig rätten att döma TS lämplighet som förälder?
    Självklart har hon vägt in sitt barns bästa i ekvationen.

    Föräldrar som du, som tror att det bästa som finns är att göra sig själv till martyr.
    Tack Sandra för ditt inlägg.
    Du får har förståelse för du har vart/är i samma sits med ett aggressivt och obstinat ex. Som jag skrev hade det vart vår dotters önskan att stanna, då hade hon fått stanna hos pappa  men nu vill hon följa med.
    Minska pendlingen är bara en anledning till flytt. Exet har alla antenner ute och är på mig hela tiden med det han tycker jag gör fel. Jag/vi har helt enkelt blivit tvungna att fatta detta beslut att flytta för att skapa distans. Klart jag fattar att det kan ses väldigt väldigt egoistiskt av mig, och att det är jag som skapat denna situation och det har jag. Men inte utan en giltig anledning. Det ÄR sorgligt men ibland ställs man för väldigt svåra val i livet.

    Ska kontakta familjerätten i veckan och se vad dom säger. Dom är väl insatta i vår historia, vilket tjejerna som håller i samarbetssamtalen inte är.
    Pratade med en socialsekreterare i veckan, hon som har haft hand om en av de orosanmälningar han gjort mot mig. Hon sa att hon visste om ett liknande fall där mamman tog barnet och flyttade mot faderns vilja och vidare fick rätt att skriva in barnet i ny skola utan pappans underskrift.

    Klart det skulle fungera med vh för mig! men med en väldigt olycklig dotter.
    Verkligen ingen lätt sits. Har under sju år hållt ut, och gjort det för dotterns skull. Jag och min partner har anpassat oss efter exet och hans villkor under dessa år, men nu måste saker förändras. För oss och för våra egna barn.

    Hade bara vart intressant att höra om någon här inne vart i samma sits och utfallet.


  • Anonym (ledsen dotter)
    Anonym (förbluffad.) skrev 2015-10-10 14:08:11 följande:
    Som sagt, förståelse är inte din starka sida. 

    Det som betyder något är att man sätter sina barns bästa i första rummet, att man inte offrar sitt ena barn till förmån för mer tid för de andra eller till förmån för att man får mindre pendlingstid. Det är DET du borde lärt dig av tråden.
    Det är inte ena barn för det andra.....det är tre! andra barn. Min dotter har alltså tre bonussyskon hos mig.
  • Anonym (ledsen dotter)
    My Little Man skrev 2015-10-10 15:58:26 följande:

    Jag vet inte helt... Spontant tycker jag det låter egoistiskt. Orättvist att sätta ditt ENDA barn i en situation där hon tvingas välja mellan er.

    För en sak du inte skrev från början ts, är att de andra barnen i själva verket är din nya mans barn. Du har bara ett barn va jag förstår? Och få tycker jag definitivt att relationen till en biologisk närvarande pappa går långt före relationen till bonussyskonen (som faktiskt plötsligt kan försvinna även fast du självklart är 110% säker på att det aldrig kommer hända!). Din dotter må vara mogen alltså, men inte så mogen att hon klart kan se konsekvenserna av detta beslut. De kan verka som ett enkelt och upplagt val för henne nu, men hon kan inte veta hur det blir längre fram. Hur det kan komma att påverka en värdefull relation med pappan. Hur länge har du och din man varit ihop förresten?

    Om de andra tre barnen vore dina även de, vore det lättare för mig att förstå att du sätter deras behov så högt. Klart ni är en familj, men du har bara ett barn. I övrigt tycker jag det är viktigt att tänka på alla i familjen. Ett varm får inte avgöra allt. Men jag ser inte riktigt dina/era skäl för att flytta?

    Du säger ju att det inte bara är avståndet till jobbet som ligger till grund för flytten men vilka är de andra? Du säger ni behöver komma bort? Hur så? Behöver du en fysisk distans därför att ditt ex står på dörren va och varannan dag? Jag tänker att man måste kunna distansera sig från sitt ex utan att göra det fysiskt. För det är väl inte fysiskt han plågar er? Han sätter käppar i hjulen? Men det kan han göra ändå!

    Sen undrar jag, den plats ni bor på, är det ditt ex' hemstad? Har han sin familj där?

    Ne du måste nog presentera hela situationen för oss ts om ci ska kunna förstå.


    Du har missuppfattat, de andra tre ÄR mina även dom. Men de är betydligt yngre än 10 år.

  • Anonym (ledsen dotter)
    whitestar skrev 2015-10-10 21:41:43 följande:

    Hatar min telefon just nu

    Men nu har hon ny familj och mer viljor att ta hänsyn till! Och det är bestämt med flytten så det är irrelevant i det här skedet. Ts frågeställning är hur hon ska göra med dottern nu när det är bestämt med flytt!!


    Jag har som du skriver fler barn plus min man att ta hänsyn till, inte bara min älskade dotter. Hade min dotter önskat bo hos pappa, fint...men nu önskar hon något annat. Hade jag varit själv och det funkat hyfsat med exet hade jag aldrig valt att flytta, men nu har jag och min man fattat det beslut även om det var ett mycket svårt sånt.

    Tack ni som kommit med svar och som faktiskt kan tänka lite mer nyanserat och inte så svart/vitt.

    Detta blir mitt sista inlägg.


Svar på tråden Oense om flytt/ledsen dotter