Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Anonym (Snälla tänk) skrev 2015-11-18 20:02:05 följande:

     


    Jag är så dålig på att inte vara en sån där jobbig vego, men känner nästan att jag måste säga ifrån lite. Speciellt vad det gäller argumentet att "det är naturligt att äta kött. Det är fel. Under 90% av människans utveckling har vi ätit växter och insekter. Kött är något vi börjat äta relativt nyligen. 


    Hominider har ätit kött i minst 2,6 miljoner år:
    http://www.nature.com/scitable/knowledge/library/evidence-for-meat-eating-by-early-humans-103874273

    Människan som vi känner henne idag (homo sapiens sapiens) har "bara" funnits i en 200000 år, sisådär så jo, kött har alltid varit en naturlig del av människans (homo sapiens sapiens) diet och vi är anpassade biologiskt därefter.

    Insekter är för övrigt också Animalisk föda, sk Animal Source Food (ASF).
    Anonym (Snälla tänk) skrev 2015-11-18 20:02:05 följande:

    Att äta kött är förövrigt onyttigt. WHO listar kött som cancerframkallande.



    Nä, det gör de inte.
    Anonym (Snälla tänk) skrev 2015-11-18 20:02:05 följande:

    Att äta kött är förövrigt onyttigt. WHO listar kött som cancerframkallande. Precis som i mjölk och smör, så innehåller det en massa kolestrol, vilket ens kropp inte kan ta hand om, därmed hjärt- och kärlsjukdomar. Becel är exempel på nyttigt smör!


    Allt skall ätas med måtta men att äta kött/animalisk föda är både nyttigt och naturligt.
  • Flash Gordon
    Anonym (#####) skrev 2015-11-18 21:20:35 följande:
    Jag tror inte veganism är något som alla klarar av, jag fattar att det känns avlägset och det är inte rätt väg för alla. En del behöver annan kost av hälso- eller medicinska skäl.

    MEN. Stor men. Dagens köttkonsumtion är inte hållbar. Den knäcker miljön. 85 kilo per person och år är genomsnittet i Sverige, en ökning med 40% sen 90-talet. Det är mer än 200 gram kött per dag och person. Det håller inte. Fisk och skaldjur är dessutom inte inräknat.

    Ät kött om det känns nödvändigt. Men minska på det! Välj era tillfällen. Välj bra kött, köp inte den importerade danska grisen. Välj närproducerat, välj småskaligt. Var medveten och blunda inte för den skit som köttproduktion faktiskt i stort innebär.
    Nä, vi äter inte 85 kilo kött om året.
    http://www.mynewsdesk.com/se/svensktkott/news/myt-att-vi-aeter-85-kilo-koett-om-aaret-52814

    Vi äter ca 23 kilo rött kött om året.

    Tillkommer några kilo fågelkött där slaktvikt med ben på fågel ligger på ca 20 kilo per person. Vad det blir översatt till rent kött vet jag inte.


  • Flash Gordon
    Aniiee skrev 2015-11-18 17:24:25 följande:
    Å andra sidan är inte karnivorer särskilt goda att äta. För mycket muskler och bindväv och för lite fett. Segt som satan. Inte för att människor lever som karnivorer längre......
    Alternativet är då att ge sig på växtätarna istället?

    {#emotions_dlg.djavulsk}
  • Flash Gordon
    Anonym (#####) skrev 2015-11-18 21:40:13 följande:
    My bad, jag läste slarvigt. Det var ju lite bättre!! Enligt Jordbruksverket var totalkonsumtionen kött (nöt, fläsk, vilt, fågel) drygt 46 kilo per år 2010, och siffran med 40% ökning stämmer, med fortsatt trend uppåt. jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/01/25/s.../

    Rent hälsomässigt är det ingen överkonsumtion, men miljömässigt är det inte hållbart det heller.
    Ja, köttkonsumtionen ökar.

    Det beror på att vi blir rikare och att kött blir billigare.

    Det första som händer i ett land när inkomsten ökar är att köttkonsumtionen går upp. Fattiga människor i Afrika och Asien är inte vegetarianer av etiska skäl utan för att de inte har råd med kött.

    Vi slänger ned en butiksgrillad kyckling för 49:50 i kundvagnen utan att tänka mer på saken men i Bangladesh kan samma kyckling vara fin nog att inhandla när man vill fira sin fru på sin bröllopsdag.

    Ett av de vanligare sätten för fattiga att få i sig animaliskt protein i den delen av världen är torkad småfisk. Den storlek som ungarna fiskar med håv från bryggan här i Sverige.

    Småfiskarna soltorkas och sedan maler man ned dem i grönsaksgrytan man kokar - för att få möjligheten att äta någon slags kött.
  • Flash Gordon
    Anonym (poisson) skrev 2015-11-19 01:42:10 följande:
    Jag önskar att folk kunde släppa det där med att veganer skulle äta soja som man skövlat regnskog för att odla. Sojaprodukterna som veganer i Sverige äter är inte odlade i regnskogsområden. Anledningen till att det skövlas regnskog för sojaodlingar är för att det krävs sådana enorma arealer för att odla soja som foder till köttdjuren. Sojaodling i sig är inte mer miljöfarligt än någon annan odling, det är när mängden är så stor och måste tas fram så billigt som det blir som det blir. Så, summa summarum: Veganer bidrar inte till skövlingen av regnskog när de äter sojaprodukter. 
    Med all respekt: Det har du inte en aning om.

    Inte ens livsmedelsföretagen själva vet nämligen alltid exakt varifrån deras soja kommer.
  • Flash Gordon
    Anonym (#####) skrev 2015-11-18 23:27:15 följande:
    Ja, jag vet att det ser ut precis så. Det ändrar inte det faktum att jag anser att vi i rika delar av världen bör börja konsumera betydligt mindre kött än vad vi gör idag.
    Bör och bör.

    Vi behöver inte äta mindre kött. Vare sig för miljön eller hälsan.

    Däremot kan vi med fördel äta andra sorters kött än idag.

    Mindre gris och ko och mer fågel, fisk och skaldjur.
  • Flash Gordon
    Mandel skrev 2015-11-19 08:34:54 följande:
    Något som är otroligt viktigt att särskilja är svenskproducerat kött och utländskt.
    Både när det gäller hur man behandlar djuren och djurens miljöpåverkan.
    Allt svenskt är inte bra. Allt utländskt är inte dåligt.

    Det går inte att bara gå på "svenskt kött" och tro man gjort någonting smart.
  • Flash Gordon
    Anonym (Another) skrev 2015-11-19 08:56:26 följande:
    Varför är det intressant? Sedan undrar jag vad som är kosttillskott och vad som hör till den vanliga matplaneringen. Sallad är ofta ett tillskott för mig eftersom det inte är något jag spontant blir sugen på. Nötter kan för mig vara ett medvetet tillskott som jag dock gillar att äta. Är det ett "tillskott" att äta ett algpreparat men inte att tillaga algerna själv, i mat? Allt handlar om hur "lat" man är. De flesta vanliga bristämnena har veganer/vegetarianer så det räcker och blir över av.
    Därför att behövs kosttillskott så faller argumentet att vegansk kost skulle vara någonting "naturligt".
  • Flash Gordon
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Enligt miljösynvinkel är kor som lever fritt farligare för miljön än kor som bor inomhus pga av metan gaser kor avger som är enormt stor del till miljöförstöringen och den globala uppvärmningen.


    Kor producerar inte mer, eller mindre, "avgaser" för att de lever utomhus eller inomhus.

    Det som gör inomhusuppfödning till ett sämre miljöval är all den energi som går åt till kraftfoder, uppvärmning och lyse.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Javisst grottmänniskor åt nog kött.... Men knappast 365 dagar om året... Dom åt det nog endast på vintern, eller om dom fick tag på ett byte. Annars var det mest bär, rötter grönsaker och saker du kunde odla och annat du kunde hitta som var mer tillgängligt och lättfångat och som heller inte ruttna eller vart dåligt. 


    Människan har ätit kött när hon kommit åt det. Om det sedan varit 365 dagar om året eller färre berodde bara på tillgång.

    Att vi började äta kött för 2,6 miljoner år sedan är en av huvudorsakerna till att vi överhuvudtaget utvecklades vidare från ap-stadiet.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Köttindustrin gör saker enkelt. Dom gör grov jobbet, som att döda, flå, rensa. Skulle du själv göra det på dina egna djur eller på din bondgård? Jag skulle aldrig kunna döda ett djur och flå det, rensa på den och sen steka och äta det..  



    Jag tror nog du kan döda djur utan att tänka särskilt mycket på det. Flugor och mygg är också djur.

    Så det är knappast dödandet i sig som är problemet. Snarare är det väl någon slags "gullighetsfaktor" som spelar in. Ju gulligare djur, desto svårare att döda.

    Men det är sant att avlivandet av djuren har flyttat ifrån oss. Det har uppstått ett glapp, en okunskap, i vårt medvetande kring matproduktion. Då frodas lätt felaktigheter om vad denna matproduktion egentligen innebär.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

     


    . Och det känns rätt hel hjärtat.


     



    Ja, det är väl det som det handlar om? Känslor.


  • Flash Gordon
    Anonym (Another) skrev 2015-11-19 09:17:02 följande:
    Nu äter jag inte veganskt, och jag vet inte om alla veganer behöver tillskott eller om man rekommenderar det för säkerhets skull eftersom olika individer har olika bra upptag av olika ämnen. Mitt tips vore, om duvunge bara är inställd på att vara negativ, att du tar detcstegvis och börjar ta bort köttet, sedan känner du på vilken nivå du vill stanna, om du är beredd att dumpa även ägg och mjölkprodukter eller inte.
    Alla som inte äter animaliskt protein behöver kosttillskott. Det är den enkla sanningen. Förr eller senare drabbas man annars av brist på vissa ämnen. Vitamin B12 åtminstone.

    Själv tänker jag nog fortsätta äta en naturlig kost, men tack ändå.
Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag