Inlägg från: turnipnswede |Visa alla inlägg
  • turnipnswede

    Sömnapné

    Hej!

    Min man har det. Jag var väl den som märkte det först då han ofta hade andningsuppehåll i sömnen. Väldigt obehagligt. Han var alltid väldigt trött och orkeslös på dagarna. Sen några år tillbaka har han en cpap (tror jag det heter) som blåser in luft i näsan på honom för att hålla luftvägarna öppna. Vilken skillnad det har blivit! Det tog flera månader för honom att vänja sig vid den men nu kan han inte sova utan den. För mig tog det också lång tid att vänja mig vid ljudet. Svårt att sova med allt väsande och blåsande. Nu märker jag det inte alls. Förutom när han druckit, då har det inte samma effekt och hans luftvägar liksom kollapsar ihop mer. Har du sömnapne måste du definitivt söka hjälp för som du själv säger är det ju mycket påfrestande för kroppen och kan leda till stroke mm.

  • turnipnswede

    Men det är ju faktiskt inte bara några hundra, vi snackar ju om flera tusen beroende på maskin. Sen behöver man ju köpa nya masker, filter etc varje år.

    Och går man ut och bara köper en själv har man ju ingen uppföljning. Min man har ett minneskort i maskinen och en gång om år träffar han en läkare och de analyserar datan på det. Ibland ändrat de inställningarna på maskinen.

  • turnipnswede

    Ja han har övervikt. Mindre nu än när han fick diagnosen. Ironiskt nog gick han ner 10kg väldigt lätt och fort efter att ha kämpat länge. Det var ju en ond cirkel, han var för trött för att göra mycket av "normala" saker som typ ta en promenad. Så då var det ju svårt att gå ner. Sen när han fick sova orkar han mer och kan leva bättre.

    Hjärtklappning är inget symptom min man hade men det kanske är olika. Har du kollat blodtrycket?

    Såg att det finns någon slags tejp som också ska hjälpa mot snarkningar. Sen så är ju inte säkert att det är sömnapne bara för att du snarkar.

Svar på tråden Sömnapné