• Cipro

    Sömnapné

    Största riskfaktorn för sömnapné är precis som du nämner övervikt. Det är med andra ord en viktig faktor att arbeta med. 

    Sömnapnésyndrom, eller OSAS som det också kallas är lite av en dold samhällssjukdom som många lider av. Sjukdomen i sig är en stark riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, vilket tillsammans med övervikt är en dålig kombination. Jag föreslår definitivt att du beställer tid på din vårdcentral och ber om en remiss till den mottagning som sköter sömnutredningar, vanligen en lungklinik. Generellt är det långa väntetider, så sök VC snarast möjligt. 

    Sömnapnéskena kan vara ett första alternativ att prova, eftersom det går att köpa på apotek utan recept. Det kan också vara klokt att fråga din partner om den tycker att du har andningsuppehåll när du sover, vilket är en viktig del av sjukdomen (dvs inte endast snarkningar). Efter utredning behandlas de flesta med så kallad CPAP, som hjälper till att hålla luftvägarna öppna under natten och därmed minska både risken för komplikationer och risken för snarkningar. 

    1177 brukar ha bra och tillförlitlig information. Läs mer om OSAS här:
    www.1177.se/Orebrolan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Somnapne/

    Vänligen,

Svar på tråden Sömnapné