Inlägg från: Världsmedborgare |Visa alla inlägg
  • Världsmedborgare

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    nattuv skrev 2016-01-27 12:52:26 följande:
    Utom för de som står längst från arbetsmarknaden vilket är en allt större del av de arbetslösa. Men det var å andra sidan inte oväntat utan följer bara de trender som setts i andra länder med en grupp permanent arbetslösa som aldrig tar sig in på arbetsmarknaden och en grupp som tagit sig in och som det är konkurrens om.

    " De grupper som har svårast att få arbete blir allt fler och utgör nu en allt större andel av de arbetslösa."
    ( www.svt.se/nyheter/inrikes/arbetsformedlingen... )

    Samt

    "Men under ytan stärks obalanserna. För även om arbetslösheten är på väg ned så ökar klyftorna kraftigt. Nästa år kommer, enligt Arbetsförmedlingen, tre av fyra arbetslösa att komma från de riskgrupper som har svårast att få jobb.

    Det beror framför allt på det stora tillskottet av flyktingar som kommit till Sverige och som när de får uppehållstillstånd kommer ut på arbetsmarknaden om något år. Det är då effekterna kan bli mycket stora för samhällsekonomin: Konjunkturinstitutet är rädda för att ekonomin tvärbromsar från slutet av 2017."
    ( www.svt.se/nyheter/ekonomi/analys-arbetsloshe... )
    Inget nytt med det där, och ett flertal åtgärder är på G då berörda myndigheter är mer än väl medvetna om problemet.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Nummret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Världsmedborgare
    asdasdawqeqweqweasd skrev 2016-01-27 19:21:22 följande:
    Ja, DN är ju berömda för att korrekt återge invandringens påverkan på den svenska ekonomin
    Förklara dig, vad har DN för inflytande över SCB eller KI, och hur ska DI göra för att mer korrekt återge vad andra har tagit fram för uppgifter, mer än att bara återge dessa uppgifter?
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Nummret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Världsmedborgare
    Digestive skrev 2016-02-28 10:24:45 följande:
    Goda nyheter! Hoppas prognoserna stämmer. Det borde iallafall vända nu när regeringen kör fullt ut med sin budget.
    Ett tag lär det stämma, även under en lite längre tid om inte händelser i omvärlden ställer till det, vilket Sverige är känsligt för.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Världsmedborgare
    nattuv skrev 2016-02-28 19:14:14 följande:
    En intressant krönika om Sveriges ekonomi av Anna Dahlberg, Expressen, "Därför bör du vara orolig över ekonomin".

    Citat:
    "Det är riktigt att vi har det väldigt mycket bättre ställt i dag än för 20 år sedan och att solen för närvarande lyser över svensk ekonomi. Men det är inte det som diskussionen gäller, utan om utvecklingen är hållbar på sikt.
    ---

    Vad är då slutsatsen av detta? Jo, att även om svensk ekonomi i grunden är stark kommer det att bli tufft att finansiera välfärden framöver. Kombinationen av en äldrepuckel och ett växande utanförskap gör att allt färre måste försörja allt fler. Ekvationen går inte ihop.
    ---
    Det är det långa perspektivet som är det verkliga provet. Att det går bra för närvarande kan alla konstatera, vilket heller inte är så konstigt med tanke på att den inhemska ekonomin blåses upp med minusränta och biståndspengar."
    ( www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/darfor-.../ )


    Inget nytt, men understryker hur viktigt det är att vi håller uppe invandringen av folk i arbetsför och köpvillig ålder.
    Det och bostadsbyggandet är vad Sveriger måste lägga alla kraft och pengar på.., resten är sekundärt och löser sig av sig självt, om inte omvärldens händelser i framtiden sätter käppar i den svenska ekonomin.
    Vilket givetvis kan hända, och det kan vi inte kan göra så mycket åt, med vår nuvarande och snedvridna demografi.
    För att parera för sån´t, så behövs en föryngring av svenskafolket, och det kan vi bara lösa med invandring.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Världsmedborgare
    Moderno skrev 2016-02-29 13:12:03 följande:
    Är det exporten eller ökningen av den inhemska konsumtionen till följd av ökningen av antalet personer i "köpvillig ålder", som är den främsta anledningen till framgången? Ni verkar ha olika uppfattningar.

    Själv har jag inte sett någon undersökning av sambandet mellan ålder och konsumtion. Men jag kanske behöver vidga mina vyer (är det i så fall ENBART ålder som är relevant, eller kan det ha att göra med köpkraft också?)
    Inte alls, båda bidrar men på olika sätt,dock är det långt mer förvånande att exporten går så bra, för den inhemska konsumtionen ökar alltid ju fler som handlar i Sverige.
    Och jag tror inte heller vi bara ska "skylla" den på invandringen, då turistandet i Sverige har ökat kraftigt och givetvis bidrar den till att konsumtionen ökar generellt i Sverige.

    Vi ska vara försiktiga med att alltid, oavsett vad, använda invandringen som en orsak, så enkelt är det aldrig med ekonomi att det bara är en enskilld sak som spelar in.

    Men vi kan ju reta de invandrarfientliga lite, och säga: att tack vare vår svenska inställning till de som tvingas fly, så belönas Sverige/svenska företag med en ökad export, som ett tack för hjälpen från många vänligt sinnade länder.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Världsmedborgare
    Dorian Ertymexx skrev 2016-04-10 12:15:22 följande:
    Alltså, jag tror många inte riktigt förstår det där med att ta lån i högre ekonomiska kretsar. Att ta lån när det är låg ränta ses som en vinst. Precis som att ha besparingar under devalvering ses som förlust. Det är inte så enkelt som i en vanlig hushållsekonomi, där lån (oftast) tas vid brist på pengar.
    Precis, lån i sig är inget av ondo, det finns många som "lånar" till sina vinster, men då säger man förstås inte lån, utan att man investerar.
    Faktum är att just möjligheten att låna, är den främsta möjligheten att skapa en vinst och ett framgångsrikt företagande.
    Mycket få har eget kapital att investera med, och ännu färre vill använda det kapitalet för långsiktiga investeringar.
    Kontanter/eget tillgängligt kapital, det behövs för löpande utgifter och ska inte nallas av för långsiktiga investeringar.
    Då riskerar man att tvingas in i det "onda låntagandet", alltså det som har höga räntor och som ofta leder till en lånekarusell, med fler och fler "onda lån" som resultat.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Världsmedborgare
    Gung Ho skrev 2016-04-10 16:55:36 följande:
    Ngn påpekade en gång följande i en artikel ang det 'lönsamma' med att ta emot flyktingar. "Om nu så är fallet, att flyktingar är en stor framtida vinst, varför står då inte alla länder i kö och slåss om att få så många flyktingar som möjligt?" Vi skall självklart hjälpa människor i nöd, tillfälligt eller permanent beroende på situation. Men att enögt försöka förvränga verkligheten är ytterst ohederligt. Det gäller både SD och diverse andra på motsatta kanten..
    Det finns många svar på varför vissa länder motsätter sig invandring, det politiskt motiverade är väl den främsta anledningen, alltså att man är rädd för att mista sin makt, vilket bottnar i att man har varit urusel att förklara varför en invandring behövs.

    Ta Polen t.ex, det land i Europa som är i skriande behov av invandring, dom har lyckats skrämma upp sina medborgare för allt vad som har med invandring att göra.
    Klart som fan dom inte då kan börja ta emot flyktingar, dom har ju själva saboterat den möjligheten, och tvingas nu förlita sig på EU:s välvilja, själva har dom inte längre nån möjlighet att klara sig, och den försämras dag från dag, då Polen knappt längre med egen inhemsk arbetskraft kan hålla landet igång, för att inte tala om den svaga inhemska ekonomin.
    Så kommer det invandrare/flyktingar till EU, minskar Polens försörjningsmöjligheter, detsamma gäller även Ungern, dom har ju 100.000-tals arbetare i bl.a Tyskland som kommer att tvingas konkurrera mot den invandrarna/flyktingarna om arbete.

    Oviljan mot ett flyktingmottagande i EU, är alltså långt mer än bara en ovilja mot att ta emot invandrare/flyktingar till det egna landet, utan dom ser sitt russinplockande hotat, från den gemensamma EU-kakan...
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • Världsmedborgare
    Moderno skrev 2016-04-14 17:53:07 följande:
    Är det inte märkligt, dock, att man ska låna för att investera i tider av ekonomisk uppgång? Keynes (som jag förknippar med socialdemokrati) förespråkade väl en expansiv ekonomisk politik i tider av nedgång och det omvända när ekonomin går bra.

    - Är det kris eller inte?

    (Sedan är det inte bra att minska den styrka som ligger i att ha en låg statsskuld om Sverige i framtiden drabbas av sviktande världsmarknader. Hushållens skuldsättning är ju redan alarmerande hög och utrymmet borde därför användas som säkerhetsmarginal vid en längre lågkonjunktur i framtiden).
    Både ja och nej, vad gäller att låna.
    Ett bra lån för en utgift som ligger långt utanför det vanliga, tycker jag det är bättra att låna till, då det inte påverkar det dagliga och löpande.
    Ska vi hålla på att plocka från våra inkomster för oförutsedda utgifter så blir det snabbt omöjligt att göra en budget.
    Så även om det inte är bra att låna under goda tider, så är det bättre att göra det för det oförutsedda utgifter.
    Detta just för att budgeten ska kunna hållas så att alla berörda slipper bita på naglarna av oro för vilka pengar som kommer att finns tillgängliga.
    Även dom måste ju veta vilka pengar som finns att röra sig med, så att dom kan upprätta sina budgetar i sin tur.

    Sverige har en låg statsskuld, t.ex bara hälften av Finlands, men givetvis måste vi vara på tårna för vad som händer i världsekonomin.
    Idag svänger det väldigt fort, inte som förr när det kunde ta år innan nåt påtagligt hände.
    Och när det inte finns nåt draglok i världsekonomin, eller för den delen, nåt påtagligt som tyder på en kraftig nedgång av densamma.
    Så eg vet vi inget om var vi är på väg, och de som glor i sina kristallkulor bör ligga lågt med sina spådomar, det kan ta vilken väg som helst...

    Vi ska fokusera på de goda tider vi har i Sverige just nu, och försöka få dom att hålla i sig så länge det bara går, för att det kommer sämre tider, det vet vi, det gör det alltid efter dom goda.
    Problemet är att det är så ekonomiskt lungt ute i Världen, det finns så lite att förhålla sig till.
    Att Kina saktar ner till mer normal tillväxt, duger inte som referens, det är väntat, så vi får nog hålla ett mer övergripande öga på hela omvärlden, och försöka få ihop nån tendens utifrån det.

    Själv skulle jag inte våga gissa på vart vi är på väg, men hoppas att pågående konflikter/krig tar slut, sån´t brukar sprida en possitiv anda, som gärna sprider sig globalt.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna