Inlägg från: Anonym (Hemskt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hemskt)

    Ok att va sträng mot små barn?!

    Jag tänker mig att man behöver komma ihåg syftet med tillsägningen/straffet/konsekvensen som man delar ut till barnet.

    Vill man skrämmas och rent utav bara straffa och göra illa barnet så kan man ju skrika och stänga in denne. Men vill man att barnet ska förstå och lära sig saker och ting och bli harmonisk och anpassad, så får man väl vara lite konstruktiv och ge en tillsägelse (med förklaring om varför man säger till!) och en eventuell konsekvens om enbart tillsägelse inte räcker. Och allting måste vara utifrån barnets nivå, och syfta till att barnet ska få förståelse om vad som är fel och varför, samt hur man bör agera istället.
    Visar man inte vad man förväntar sig för beteende istället kan man inte tro att ett barn ska kunna bete sig "rätt" heller.

    Stänger man in en gråtande 2,5-åring utan att förklara varför eller hur man vill att han ska bete sig istället så kommer barnet såklart inte veta bättre till nästa gång. Möjligtvis har man skapat en rädsla hos barnet för att bli straffad eller lämnad. Men inte lärt barnet vilket beteende man önskar. Och förtroendet lär ju sakta men säkert försvinna om barnet inte får rätt stöd av föräldrarna, utan bara blir instängd.

Svar på tråden Ok att va sträng mot små barn?!