• LisenLi

    Recept mot förstoppning hos barn

    Ja vanliga pannkakor är ju egentligen inte alls bra (med både vetemjöl och mjölk) men som du säger på grövre mjöl och byta ut en del av mjölken till vatten (mer som crêpes recept) fungerar det bättre. Vi blandar i havremjöl. Man kan även ha i diverse fibrer som kli osv (men grövre mjöl och sånt kräver ju även mer vätska för att inte få motsatt effekt. Jag brukar även hälla i lite katrinplommonjuice i smeten. Min tös gillar smeten mycket så hon får en liten skål med smet-smakprov där kan jag lätt blanda i en dagsdos movicol utan att hon känner smak.

    Förut åt hon gladeligen katrinplommonpure i stora lass (vilket iofs inte hade ngn stor verkan på henne) men nu ratar hon det. Hon gillar inte heller hela torkade katrinplommon längre, inte russin, inte kiwi, inte päron. Däremot äter hon vanliga vindruvor.
    Hon gillar vatten men dricker dåligt, speciellt när hon är som mest förstoppad. Mjölk kan hon hälla i sig mer av men det får vi ju tyvärr dra ner på, ibland spär jag ut den med lite vatten. Yoghurt gillar hon mycket och den brukar jag oxå spä ut med vatten så hon får i sig mer vätska, den är ju redan så tjock.

    Ibland känns det som ett evigt mixande och trixande.

  • LisenLi

    tack för svar och tips!

    lactulos gav henne rikligt med gaser och magknip, hjälpte dessutom föga. vet inte angående ålder och movicol men tror vi fick det utskrivet stex innan hon fyllde tre., så det borde ni oxå kunna få tycker jag.

    vi har fått resulax att ge, in case men hon vägrar all "medicin" och det skulle bli alldeles för dramatiskt för både henne och mig då hon blir skräckslagen. ibland blir jag så ledsen å arg på bajskrånglet och skulle helst bara vilja ge resulax så vart det över (för den gången) men inser ju att jag inte kan ge det då jag är upprörd. ibland har jag ett mål; om det inte kommit bajs ikväll så ger jag resulax men då brukar det komma bajs. jag försökte ge en gång men avbröt då hon fick panik, sedan pratade hon om hur hemskt det var i flera veckor.

    ett tag hade hon normal avföring regelbundet var 4 dag med movicol, och nästan ingen magont emellan, det var för oss helt acceptabelt, trots att 4 dgr sägs vara för långt emellan. men sen blev hon sjuk och vi åkte på semester ett tag och allt fallerade och nu står vi här med mer krångel än någonsin. ju mer vi fokuserar på bajset, mat, movicol, toalett osv desto sämre blir det.

    hon säger själv att hon håller emot för att hon är rädd att det ska göra ont. säger vi att ngn mat eller dryck är bra för bajset och magen vill hon inte äta det för rädsla att behöva bajsa.

    vi satt med henne på toaletten nästan ngn timme för ngr veckor sedan framför ipaden och till slut kom det bajs utan att det gjorde ont och jag och pappan tyckte att det var toppen. hon med, just då, verkade stolt å så, kanske för att göra oss glada :-/, men sen dess vägrar hon nästan att kissa på toaletten med rädsla för att bajsa där. suck blir så ledsen och trött på allt detta här. försöker att inte tänka för mycket på det men svårt då hon nu i dagarna har ont hela tiden typ och inte vill leka, vill inte att hon ska hämmas socialt. hon märker ju att det trycker på när hon rör sig. jag hoppas det blir bättre nu när förskolan kommer igång med rutiner för mat lek och rörelse.

    allt krångel började tyvärr när hon skulle bli blöjfri på dagis. att kissa på toaletten gick bra men då hon ofta haft lite ont i magen vid bajseriet tyckte hon det är "läskigt" att bajsa på dagis och har uttryckt att hon inte känner förtroende för fröknarna. tex hade hon bajsat i byxan när jag kom en dag men hon ville inte säga till sa hon. har pratat med dom om detta men dom verkar inte riktigt förstå och tycker problemet grundar sig i att hon inte sitter på toaletten utan att vi ger henne blöja. må så vara att det kanske var så från början men... antar att de uttryckt det till henne och att det är därför hon inte vill/vågar säga till eller så.

    jag är mammaledig med en liten som just nu sover väldigt väldigt dåligt, allt blir ju liksom mycket jobbigare med stor sömnbrist.

    FÖRLÅT för låÅng text, och jag som bad om recept tips och nu skriver jag själv av mig...!

    olja kör vi med oxå ibland.

    fruktcoctail ska jag definitivt pröva! helt nytt tips! tyvärr är det så att då förstoppningen är som mest aktiv äter/ dricker hon väldigt lite (inte heller "goda grejer") eftersom det ju trycker på bajset och hon vill ju absolut INTE bajsa. men ska försöka locka lite OCH nu fick jag lite mer energi och kraft att orka idag, tack!

  • LisenLi

    Måste informera om att vi verkar vara på rätt väg, då situationen det till viss del löst sig för min dotter.

    Hon är väldigt känslig för smaker och då har det varit svårt att få i henne movicolen då denna ändå ger en viss smak. Nu har det dock kommit ut en ny produkt på apoteket som är likvärdig men inte ger samma smak, dulcosoft (receptfritt på påse, från 12 år och uppåt dock, dvs samma som movicol receptritt). Denna smakar visserligen väldigt illa om man inte blandar den i något men i vaniljyoghurt, som min dotter älskar och dricker varje morgon och kväll blir den smaklös!!! Så äntligen kan vi få i henne bra mängd med magmedicin. Så nu har hon inte haft hårt bajs på flera veckor!! Hon säger fortfarande att det gör lite ont i magen men dels är det knip, som medicinen kan ge och dels tror vi att hon kopplar allt som känns ví magen och vid bajsning till ont (då hon haft problem så länge).

    Eftersom hon även hållit sig för att bajsa införde jag toalettschema, hon får ett klistermärke varje gång hon övar att sitta på toaletten, det behöver dock inte komma bajs eller kiss och hon behöer inte sitta länge, bara hon får in känsla att det inte behöver vara jobbigt att sitta på toaletten, och när hon suttit typ 20 gånger får hon välja en grej (slajmburk, klistermärken, en glass, eller ngt sådant som vi kommit överens om innan).
    Vi har även infört muta för bajsning, som hon fortfarande gör i blöjan (vilket är helt ok bara det görs ). Mutan består i att hon får ett kinder suprice egg varje gång hon bajsar. Hon gillar inte choklad men hon gillar supricen och vill verkligen ha den.
    Nu har hon till och med bajsat flera dagar i rad, vilket inte hänt på mycket länge innan . Å hon är förvånad över att det inte gör så ont, och att det går så snabbt. Hon är gladare! 

    Dock att påpeka att hon fortfarande klagar på ont i magen som sagt. Vi hoppas detta försvinner med tiden. Jag har alltid varit nog med att påpeka att det inte är ngt farligt att ha ont i magen, en del har ont i magen, andra ryggen osv. Jag har ju själv ont i magen ibland. Man kan ta det lugnt ett tag när det kniper men inte göra för stor grej av det heller.

    Jag har sagt till henne att någon dag kommer hon sitta på toaletten å bajsa, men att hon styr när. Hon kanske till och med gör det utan att säga till oss först. Att hon kanske ropar på mig, "mamma jag är klar" och så har hon bajsat och allt gick bra. Detta får henne att le, å se finurlig ut. Ett mål hon själv styr över när det ska uppnås. Då har vi ytterligare en belöning, hon ska få torka sig med hello kitty toalettpapper.

    Vi hoppas att det inte kommer något bakslag.

    Måste även skriva att jag helt slutat tänka på lösande mat vilket tråden egentligen skule handla om. Försöker undvika för mycket stoppande men jag har slutat kämpa med maten på det sättet. Jag mår själv mycket bättre av att inte göra allt till en kamp mot hårt bajs.

    Vi kommer fortsätta med dulcosoft dagligen, hon får nu en halv påse på morgonen och en halv på kvällen. Dock missade vi ngn dos då vi var bortresta i helgen men det gav inget bakslag som tur är. nästa steg är att dra ner på medicinen till halv dos dagligen och se hur det blir ngr dagar. Antingen går vi upp igen eller så fortsätter vi så tills hon går på toaletten och bajsar och får rutin på detta. när rutinen har pågått länge och problemen är ett minne blott, försöker vi ta bort dulcosoften helt.

    Viktigt med belöning och små delmål, uppmuntran men inte tjat!, men framför allt förståelse och respekt! kramar oxå såklart!!

    Vill även tillägga att vi valde att inte dra in sjukvården för mycket (fick movicol junior på recept men ingen mer hjälp) då jag tror det skulle skapa för mycket påtryckningar för henne och göra problemet värre då nästa steg enligt bvc var specialist på sjukhus. förståelsen hos "vanliga" läkare på vårdcentral och likn är ofta dålig, man får movicol men ingen övrig hjälp. lös det själva liksom! min inställning till det, som till vården i övrigt är mycket god, besannades då vi fick rådet att ge vätska och katrinplommon av en läkare som tittade på lillebror. ja som vi inte gjort det, liksom.

  • LisenLi
    annox skrev 2016-04-17 22:15:52 följande:

    Världens mest korkade fråga men jag ställer den ändå!

    Min son på 3,5år har varit trög i magen länge och nu senaste tiden har det varit lite sämre. Igår började ett riktigt helvete och han skrek och grät och hade ont. I morse åkte vi in till närakuten och hon kände i rumpan att det var ett stort och hårt bajs där samt att hon kände genom magen att det var hårt där med.

    Fick en lösning att spruta upp i rumpan och sen fick vi utskrivet laxido junior (är typ lika som Movicol tror jag...? ). Vi körde upp lösningen hemma och det kom ut bra!

    Vi ska då nu köra igång med Laxido och han ratade ju det med vatten förstås. Han är inte förtjust i juice/saft som de skriver i förteckningen att man lan blanda med, men ni skriver att ni blandar med typ fil/yoghurt. Häller ni i pulvret rätt i yoghurten? Eller ? Behöver man inte blanda det med vatten alltså?

    Förlåt för korkad fråga. :)


    Inte alls ngn korkad fråga, vi blandar lösningen med lite vatten först, häller på vatten i glas ca 1/2 cm upp och låter lösningen lösa upp sig lite och häller sedan på yoghurten å skakar om.

    Hoppas det löser sig för er!! Allt var en kamp för mjukare bajs här under en lång tid men nu har vi kommit en bra bit på vägen, trodde aldrig hon skulle bajsa frivilligt (fortfarande i blöja) varje dag.
  • LisenLi

    Ja tyvärr var det så för oss oxå, alltså att hon kände smaken då hon fick movicol junior, men hon inte visste att hon fick medicinen (då hade hon inte velat äta den eftersom den hjälper bajset ut å hon verkligen gjorde allt för att inte bajsa). Movicol junior (å kanske då oxå laxido tror jag) har en liten smak av salt, vi använde tillslut movicol vuxen (samma som junior fast mer i påsen) som har en liten smak av citrus å var godare, men det var oxå krångligt att dölja, döljs/smakar bäst med jordgubb har jag lärt mig. Efter allt krångel å experimenterande å slängande av äckliga försök, gick jag över på eget bevåg till dulcosoft pulver, från 8 år tyrr, som inte har saltsmak, vätskan för barn smakar oxå. Vuxen pulvret smakar verkligen inte gott om man inte blandar ut den men i vaniljyoghurten blir den smaklös !!! Rekommenderar inte att göra som jag utan läkares förfrågan men jag var desperat och det fungerade .

Svar på tråden Recept mot förstoppning hos barn