• Anonym (.)

    fler med tvååringar som pratar lite?

    Förstår hon vad ni säger? 
    Hur verkar hörseln funka?

    Vi har en tvååring, snart 2,5, som babblar mycket, utan att kunna prata. Massor av konstiga ljud. Det är inte förrän senaste månaden som han har börjat göra tvåordsmeningar (mer mat! pappas jacka! o.s.v.) och härma ord som vi säger. Vi har en 1-åring som är bättre på att härma ord...

    Men på BVC säger de att det är lugnt så länge han förstår vad vi säger till honom, och det gör han ju. Vi har blivit instruerade att läsa mycket och förklara ord hela tiden. Eftersom jag har varit orolig har jag pratat med andra föräldrar om det, och jag vet inte hur många gånger jag har fått höra om barn som har varit sena som helt plötsligt har exploderat i sitt tal. Vissa utvecklas långsamt och gradvis, medan andra börjar prata bra snabbt! 

  • Anonym (.)
    Anonym (ledsen mamma) skrev 2016-02-09 23:30:19 följande:
    Förstår hyffsat. Vet inte vad som krävs för att 'förstå bra'.

    Vi tror att hon hör bra. Babblar på gör hon hela tiden. Man förstår att hon berättar saker, men inte nått som ens nästan går begripa tyvärr
    Det brukar ju märkas om de förstår instruktioner. "Ska vi gå till ditt rum?" "Ska vi gå till hallen och ta på oss skorna" "Kan du gå och tända lampan?" "Kan du gå till köket och hämta din bil?" T.ex.

    På BVC sa vår sköterska att hörselskador ofta gör att de får ett monotont babbel, så när de har en melodi är det oftast lugnt. 

    Är hon motoriskt tidig? Jag har läst att motoriskt tidiga barn ofta är sena i talet, kanske pga att de är så bra på att själva fixa det de vill ha (och hellre koncentrerar sig på att upptäcka saker). Min son är väldigt tidig motorisk (kröp när han var 5 månader och gick med gåvagn nån månad senare), så vi väntade oss att han skulle vara sen med talet. Med vår yngre son, som är mycket senare motoriskt, har talet kommit tidigare.
Svar på tråden fler med tvååringar som pratar lite?