• Stårschan

    Tips få 10-åring komma iväg i tid på morgonen?

    Om du är hemma så kan jag för mitt liv inte begripa hur det går till att du inte får ut henne genom dörren i tid. När måste hon gå hemifrån för att hinna? Vi har en likadan drömmare hemma, och det är bara att tjata, tjata och tjata och banka på toalettdörren (mobilförbud inne på toaletten!). Frukost i 30-40 minuter finns inte på världskartan om man riskerar att bli försenad! Man kommer i tid till skolan. Det är liksom inte förhandlingsbart. Det är däremot lallande och drömmande.

    Och jag vet ju att hon KAN om hon måste. De få gånger som jag som vuxen har försovit mig och väcker henne genom att säga att vi tyvärr har försovit oss och att vi har fem minuter på oss att bli klara så är det faktiskt inget tjafs, utan då fixar hon det. Men så länge hon vet att hon bara har "normalbråttom" så släpar hon benen efter sig.

  • Stårschan
    nnnnnnnn skrev 2016-02-12 09:51:50 följande:

    Innan tråden urartar så vill jag bara säga att många har likadant hemma...

    Ta till hjälpmedel som larm/timstock och även kanske ett konkret schema med bilder på vad som ska göras.

    Man kan sätta larmet/timstocken för varje aktivitet på schemat tex toa 20 minuter, äta 40 minuter, toa och kläder 20 minuter, tandborstning+ hårborstning 10 minuter, packa väskan + ytterkläder 10 minuter.
    Så era 2 timmar borde räcka.

    Om vi får extra tid över, så sitter våra gärna och läser serier i hallen, innan de går iväg. Men om det är OK att de kommer tidigare till skolan, så kan de ju passa på att hänga med kompisarna före skolstarten.

    I vår familj så räcker det inte att gå upp tidigare som några föreslagit, detta innebär bara att de är ännu långsammare och fastnar i det som de brukar fastna i tex läsa en serietidning, sitta och titta på kläderna istället för att klä sig osv.

    Det som har underlättat för oss är att vi slipper påminna och tjata.
    Han bara tittar på minuterna som tickar iväg och jobbar på med sitt.


    Jag ser faktiskt inte någon som föreslagit att hon ska gå upp tidigare.

    Timstock verkar ju vara en riktigt bra app, faktiskt.
  • Stårschan
    nnnnnnnn skrev 2016-02-12 10:11:21 följande:
    Stårschan skrev 2016-02-12 10:06:41 följande:
    Jag ser faktiskt inte någon som föreslagit att hon ska gå upp tidigare.

    Timstock verkar ju vara en riktigt bra app, faktiskt.


    Du har så rätt! Ibland läser man som en kratta! Jag ber om ursäkt.
  • Stårschan
    scanmia skrev 2016-02-12 15:36:07 följande:

    Oj vad folk är hårda!! Till och med med FL standard... 

    Det är inte det minsta konstigt att hjälpa en 10-åring att komma iväg på morgonen och kolla in kontoret på min sons skola timmen efter att skolan börjat och se hur lång kön är där med barn som ska få sin sena ankomst noterad, så kan du se att det inte är något ovanligt alls.

    Nej, lyssna inte på de dömande rösterna utan fokusera istället, precis som de verkar göra, på att hjälpa din dotter komma i tid och att lära henne för livet. Packa väskan och välja kläder kvällen innan är något som kan spara energi på morgonen. Fastnar hon i sina dagdrömmar? Kan du "ta dig in" i hennes dagdrömmar? Kanske plantera idén om att en dagdrömshund behöver vissa saker under morgonen eller nått? Finns det något särskilt steg som hon fastnar på? Om ni kan lösa bara det så kanske resten rinner på?


    Menar du att det skulle vara OK med sen ankomst till skolan av den orsaken att det är VANLIGT?
  • Stårschan
    Anonym (Anna-Karin) skrev 2016-02-13 12:23:22 följande:

    Jag hade skrivit en lång text här, men nej nu ger jag upp. Jag bad om råd och verktyg för att lära sig hantera tid. Tråden har helt urartat Självklart skall jag maila läraren genast och fråga om hur de ser på sen ankomst eller drop in. Vi sätter visst normen att man skall passa tider och tycker att det är viktigt! 

    Vissa här pratar mycket om konsekvenser och jag kan sätta pengar på att det är samma föräldrar som i andra trådar med pekpinnar pratar om att ge barn konsekvenser som att få sitta i trappan  som konsekvens när de inte uppför sig eller annat, som faktiskt är straff. Uppfostran genom straff finns det mycket forskning på och ja föga förvånande ger det liten effekt på sikt, om ni inte visste det. Tack och hej, nu lämnar jag tråden!


    Varför ska du ens ta upp frågan med läraen "hur de ser på drop in"? Jag menar - att du ens använder termen "drop in" när det handlar om SKOLAN och FASTA TIDER?? Skolan lär inte ut för din egen skull, utan för att förbereda barn och ungdomar för livet ute samhället, och dit hör en så självklar sak som att passa tider. Du som förälder bör inte ifrågasätta detta överhuvudtaget. Du verkar sända väldigt flummiga signaler till ditt barn.
  • Stårschan
    Anonym (Anna-Karin) skrev 2016-02-16 10:13:50 följande:
    Hur vet du att det är FASTA TIDER? Det var en lärare tidigare som kommenterade i tråden att det finns skolor som använder mjukstart och drop in på morgonen. Att du ens ifrågasätter detta samt att du tycker att man inte ens skall fråga läraren som är barnens lärare, visar bara på att du saknar total respekt för skolan och läraren och att du totalt saknar insikter om hur skolsystemet fungerar. hur skall barnet få respekt för läraren och samhället om du som förälder signalerar till dina barn att det är endast föräldern som bestämer och att skolan inte har något att säga till om?
    Så det du skrev i TS om att hon börjar 8.20 var alltså inte sant? Det var inte en riktig starttid utan mer ett förslag på när det kunde vara trevligt att eleverna dök upp? Hur vet du då ens om dottern blir sen till skolan, om det inte är så noga när de kommer?
Svar på tråden Tips få 10-åring komma iväg i tid på morgonen?