Inlägg från: EnGladPingvin |Visa alla inlägg
  • EnGladPingvin

    Separata badtider för kvinnor och män

    Jag är kraftigt emot. Det är att gå bakåt i utvecklingen och normalisera något som vi för länge sedan gått ifrån. Istället för att visa att män och kvinnor kan bada tillsammans säger man ja till synsättet att de inte kan det. Man ger efter för religiösa och kulturella krafter som vill motverka jämställdhet och kvinnans frihet. Det är skrämmande att vi tillåter den här utvecklingen. För tyvärr handlar det inte bara om badhusen, det är bara ett steg i en utvecklingen som pågår framförallt i storstädernas förorter som det är farligt och naivt att blunda för. Det vittnar många av kvinnorna där själva om.

  • EnGladPingvin
    AnnaZL skrev 2016-03-22 06:44:58 följande:

    Tyvärr är det inte "synsättet" som är problemet, utan att män och pojkar faktiskt begår övergrepp på kvinnor och flickor.

    Hur föreslår du att problemet ska lösas på ett ekonomiskt möjligt sätt för de som vill bada nu, inte om x antal år när alla män och pojkar blivit upplysta och förändrade?

    Eller ska kvinnor och barn fortsätta att utsättas för övergrepp/inte gå till badhus för att du ska bevisa någon sorts princip?


    Jag anser lösningen ligger i att ta tag i problemen, inte att stoppa huvudet i sanden och ge efter för dem. De män som begår övergrepp är de som ska kraftigt slås ner mot. Samhället ska på alla plan visa att det inte accepteras. T.ex. ska man inte skapa kvinnopooler för de kvinnor som inte vill bli tafsade på. Man ska ta de pojkar och män som gör det och slänga ut dem med huvudet före, portförbjuda dem och polisanmäla. Sen handlar det om utbildning och att göra klart för alla vad som gäller i samhället.

    Jag inser att vissa kvinnor inte kommer våga eller tillåtas gå till badhus där män vistas och det är beklagligt, men lösningen är inte att ge efter för de förtryckande krafterna. Det kommer bara öka förtrycket och ge kraft till de som vill begränsa kvinnans frihet. Vi visar ju att vi accepterar det.
  • EnGladPingvin

    Jag blev för övrigt tafsad på på en buss en gång. Jag kräver inte separata bussar för kvinnor för det. Det är inte lösningen.

    För övrigt handlar inte separata badtider i grunden om rädsla att bli tafsad på (även om det är ett problem), det handlar om ett synsätt om att kvinnor inte ska bada med män. Det är inte på grund av tafsande som man infört separata batider för kvinnor. Det handlar om att kvinnans frihet är begränsad inom vissa kulturer och religioner och man har gett efter för de önskemålen som grundas i det.

  • EnGladPingvin

    Att man infört separata badtider på vissa badhus beror inte på våldtäkter. Våldtäkter på badhus är väldigt ovanliga. Det beror inte heller på tafsanden som blivit uppmärksammade i media under senaste året, vilket i sig är bedrövligt tror jag alla håller med om. 

    Att man infört separata badtider handlar inte om att kvinnor känner sig rädda för våldtäkt. Det handlar om att man i vissa kulturer och religioner förtrycker kvinnor och att man inte vill ge dem frihet. Man lägger skulden på kvinnan om en annan man så bara tittar på henne. De kvinnor som badar med män anses slampiga och skulden om något händer är deras egen. Att kvinnor inte får bada på allmänna badhus är ett sätt att behålla makten över dessa kvinnor. och normalisera ett synsätt som är förkastligt. Det får aldrig accepteras av vårt samhälle. 

    Att påstå att det innebär att man accepterar våldtäkter är bara fjanteri och det tror jag var och en förstår. Det är ingen här som anser att kvinnor ska utsättas för våldtäkter, men för det första är inte våldtäkter på allmänna badhus så vanliga och för det andra så pågår övergrepp överallt i vårt samhälle. Ska man könsseparera alla miljöer där våldtäkter sker blir det i stort sett hela samhället som ska delas upp. Vilket vissa kulturer och religioner säker skulle gilla, men vill vi verkligen samma sak som de? Är det verkligen en uppdelning vi vill ha i samhället? Där kvinnor och män inte kan åka på samma buss, inte kan gå i kyrkan tillsammans, inte kan handla utan "förkläde", inte kan sitta i samma skolsal utan en skärm som separerar könen (förekommer på SFI), inte kan ha gymnastik tillsammans, etc.? För mig är det en otroligt skrämmande utveckling.

    Titta på hur det var i Afghanistan eller Iran på sjuttiotalet och hur kvinnor klädde sig då jämfört med nu. Titta på vad som sker i Turkiet idag. De går bakåt i utvecklingen och de som flytt hit varnar nu för samma utveckling här.

  • EnGladPingvin
    Kung Markatta skrev 2016-12-14 16:09:22 följande:

    DO säger nej till könsapartheid på badhus:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/do-ladies-day-pa-badhus-ar-diskriminering

    - Utgångspunkten i lagen ska vara likabehandling oavsett kön och därför ska undantag tolkas och tillämpas restriktivt, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

    Argumenten att separata kvinnotider främjar simkunnigheten, samt skapar utrymme för en jämnare könsfördelning på badhusen, anses inte tillräckligt, anser DO.


    Samtidigt öppnar de enligt Aftonbladet upp för att det kan vara ok. "Det kan vara okej om det krävs separata badtider för att syftet med aktiviteten ska uppfyllas. Ett emepel är kvinnosimmet i Skärholmens och Tenstas simhallar där syfftet är att öka simkunnigheten och möjliggöra för kvinnor att delta som ?av religiösa och kulturella skäl annars inte skulle kunna delta?."
  • EnGladPingvin

    Vi kan slå fast direkt att majoriteten av alla män tafsar inte på främmande kvinnor. Det är ett litet fåtal idioter och de ska såklart hanteras. Anledningen till att den här diskussionen har kommit upp beror inte på tafsande män. Det argumentet kan vi ta bort direkt. De separata tiderna i simhallarna är inte införda pg av tafsande män, de är införda pg av kulturella och religiösa värderingar där kvinnor ska skylas och inte umgås med män.

    Det som nu sker är att ett parallellsamhälle växer fram. Ett samhälle där kvinnor och män separeras i allt större utsträckning och det pg av kulturella och religiösa värderingar. Jag rekommenderar alla som vill sätta sig in i vad som sker att läsa t.ex. Sara Mohammad's facebook-inlägg. Det finns fler, men jag kommer inte på namnen just nu, kvinnor med utländsk bakgrund som skriker sig hesa i protester mot den utveckling som pågår framför allt i förorter till storstäderna.

    Det som DO säger i sitt utslag är skrämmande. De vill alltså att det inte ska vara tillåtet med generella könsseparerade tider. Bra så långt, men sen lägger de till undantag. De säger att det är ok av religiösa och kulturella skäl. De stödjer den könsseparatism som är på väg att växa fram och de gör integrationen allt svårare.

Svar på tråden Separata badtider för kvinnor och män