• Andrezinho86

    Använda det mesta av vinsten till amortering?

    Hej,

    Jag och min fru ska snart sälja vår bostadsrätt, värd ca 3,7 miljoner kr, och från den kommer vi att göra en vinst (efter skatt) på ca 1,37 miljoner kr. Vi kommer att köpa en billigare bostadsrätt på högst 2,5 miljoner kr.

    Vi kommer lägga undan en del pengar som en buffert, men sen kommer vi till den stora frågan. Säg att vi lägger in en kontantinsats på 600 000 kr (24 %) och lånar resten, ca 1 900 000 kr. Då har vi samma lånebelopp som tidigare. Vi har också då ca 770 000 kr kvar i sparpengar från försäljningen av vår bostadsrätt.

    Vad vore klokt att göra med de pengarna i det här läget?

    a) Amortera så mycket vi kan på lånet, ca 700 000 kr av de 770 000 kr
    b) Amortera på lånet med drygt hälften, men lägg undan ca 300 000 kr till buffert
    c) Spara resten av sparpengarna i t.ex. fonder, betala av studielån,
    d) Annat alternativ

    Med amortering menar jag en direktbetalning. Sen att vi fortsätter amortera ett mindre belopp varje månad.

    Hur hade ni gjort? Motivera varför, tack.

    Med vänlig hälsning
    Andreas

  • Svar på tråden Använda det mesta av vinsten till amortering?
  • Andrezinho86

    Tack för era svar och förslag! De flesta verkar hålla med om att det är bra att betala av så mycket på bolånet som möjligt. Angående CSN, så måste jag kolla räntan vi har där. Kanske är det som nån skrev att det är bättre att fokusera på det lån med högst ränta som nog är bolånen i mitt fall. Men måste se vad CSN tar för ränta.

    Tack för er hjälp!

  • Andrezinho86
    choklad skrev 2016-03-31 08:52:59 följande:

    Betala inte av CSN! Det är nog det mest förmånliga lån du kan ha, räntan för 2016 är 0,6%.

    Betala av de eventuella lån som har en effektiv ränta som är högre än räntan på bostadslånet och spara en buffert (300 000 kr som du föreslår känns väl helt ok). Lägg resten som kontantinsats vid köpet, om ni inte är intresserade och duktiga och kan göra andra investeringar med en avkastning som täcker räntan på lånet. 


    Oj, 0,6%? Det var lågt. Ja, då ska vi nog fokusera på de dyrare lånen som bolånet ?Tack för informationen om räntan.
  • Andrezinho86

    Uppdatering!


    Nu har vi flyttat och har fått stabilitet i vardagen, räknat ut vad vi ska lägga på renovering och vad vi kan lägga på sparande.


    Vi har även bytt bank och skaffat ett investeringssparkonto (ISK) där vi nu har en större summa pengar. Vi lade allt på en fond till en början, men ska nu byta till ett flertal andra fonder som vi har valt ut. Och nu har jag en fråga.


    Det sägs ju att det är bra att månadsspara så att man köper både när fondkursen är låg och hög. I vårt fall har vi, tack vare bostadsvinsten, en stor summa pengar som vi kan lägga på fonder på en gång.


    Skulle ni rekommendera att
    a) investera allt vi kan på en gång nu i januari, och sen därefter månadsspara med mindre belopp efter förmåga från lönen?
    b) vi delar upp summan, säg att den är 500 000 kr, och köpa fonder en gång varje månad, så att vi köper i januari, februari, mars, april och maj - så att vi köper vid olika kurser?


    Är det enda alternativet bättre än det andra, eller är det för svårt att säga?

    Tack!

  • Andrezinho86
    Cl4udio skrev 2016-09-14 09:02:28 följande:
    Låt oss veta vad du kom fram till
    Hej,

    Har inte varit inne på ett tag men så här gjorde vi med försäljningen.
    Vi lade in 35 % i kontantinsats, så att vår belåningsgrad nu är 65 %. Vi amorterar månadsvis. Vi har i princip valt att investera i fonder i stället för att göra större amorteringar i dagsläget.
  • Andrezinho86
    Anonym (Ekonomen) skrev 2017-01-03 18:54:33 följande:
    Det är väldigt svårt  att tajma marknaden, dvs köpa när det är som billigast. Och just nu är det inte billigt på börsen.

    Jag hade pytsat lite i taget under en längre period. Jag hade dessutom köpt aktier med bra utdelning. Googla utdelningsstrategier, finns många bloggar om människor som bygger utdelningsmaskiner. Fördelen med en utdelningsmaskin, är att den genererar inkomster till er, som ni sedan kan återinvestera för att få maskinen att växa ännu mer. 

    Och tänk på att inte ha pengarna på ISK om de inte är investerade i aktier eller fonder. Man betalar en schablonskatt på hela beloppet, vilket är onödigt. 
    Tack för tipset. Vi ska ha allt på ISK i fonder så att de ger avkastning. Nu lade vi in ca 1/3 av kapitalet på två rena aktiefonder igår, och resten ska vi möjligen sprida ut under halvåret, ungefär som du föreslår. Halvår räknas väl som längre tid

    Det känns bara lite konstigt att ha mycket pengar "vilande", som inte är investerat ännu. Men det kan nog vara bra att pytsa in en del i taget.

    En fond vi investerade i igår har gått extremt bra senaste 3 åren, spikrakt uppåt. Knappt haft någon dipp sedan 2014. En sådan fond borde vi kanske inte investerat i, men det är svårt att veta om den kommer få en dipp snart eller inte. Vi sparar i den på lång sikt är det tänkt. Någon åsikt på det? Bättre att sälja av den och ta någon annan, som kanske inte är på sin peak ännu?

    https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1933/swedbank-robur-ny-teknik
Svar på tråden Använda det mesta av vinsten till amortering?