• annananos

    3,5-åring kissar på sig

    hon kanske inte var riktigt redo att sluta med blöja?
    vi hade samma problem, våran lösning blev att han fick ha blöja igen när han var på dagis eller om vi var iväg någon stans. det hände ju olyckor hemma med men där hemma hade han väldigt sällan blöja på sig på dagen. tror kanske han kände att det inte gjorde något om han kissade ner sig hemma.
    Men prata med eran dotter barn kan ha fler ider än man tror.

  • annananos
    Ellie skrev 2016-04-04 14:29:57 följande:

    Egentligen är jag lite emot belöningssystem, men här skulle det kanske funka (om ni inte redan testat). Tex en guldstjärna när hon går med på att kissa, och efter ett antal stjärnor får hon något ni vet att hon gillar.
    varför är du emot belöningssystemet? blev lite nyfiken om det är något som kan hjälpa någon att bli blöjfri så är det väl jätte bra?
  • annananos
    Ellie skrev 2016-04-05 11:29:56 följande:

    Inte av någon vettig anledning :) Snarare är det väl så att jag inte gillar om det används som muta i tid och otid; "gör det här så får du det där". Jag tänker att det är bättre att man vill göra "det här" av andra anledningar än att bli mutad. Tex "om du städar får du glass sedan". Bättre då att man gör det kul att städa och att barnet förstår varför det är viktigt att det inte blir för stökigt.
    Däremot använder jag själv belöning ibland så jag är inte konsekvent där. Håller med om att det är bra om det kan hjälpa till blöjfrihet. Vi har utlovat present när vår dotter kissar på toaletten utan blöja på sig, men det verkar inte tillräckligt intressant. För henne är det väldigt psykologiskt att ha blöja. Just nu klipper vi sönder varenda blöja, så att kisset i alla fall rinner ner i toaletten (klipper bort blöjans ena ben, och ibland klipper jag dem på mitten så det blir två separata ben) men trots det får hon panik om hon inte har den trasiga blöjan på sig.
    jag är helt med dig att det inte skall vara en vane sak med belöning utan just vid specifika tillfällen som detta. 

    vet inte hur gammal din dotter är men ni klipper sönder blöjorna? menar du att hon inte har blöja på sig hela tiden då? utan bara just när hon behöver kissa? i sådana fall är det väl inget problem? hon går på toaletten och kissar som alla andra fast hon gör det i blöjan istället för toaletten. det hade jag låtit vara så. byxblöjor kan hon ju kanske ta på sig själv. alltså gå in på toan ta på sig en blöja ropa när hon är klar precis som dom allra flesta barn.
    ja en liten reflektion från min sida bara.
  • annananos
    Ellie skrev 2016-04-05 14:11:45 följande:
    Hon fyller fyra i slutet på maj. Nej, hon har inte blöja hela tiden. Hon är helt torr nattetid sedan lång tid tillbaka. Har trosor på nästan hela dagarna, och bara blöja just vid toalettbesök så visst är det ingen stress egentligen. Det känns bara så segt att ha med blöja överallt, att hon behöver blöja på förskolan osv fast hon egentligen kan kissa i toaletten. Vi tvingar henne dock inte utan går långsamt framåt (som synes). Nästa steg är att kissa med "kjolblöja", dvs bägge benen är bortklippta från blöjan :) Tyvärr är vi långt ifrån där med avföringen än. När hon skall bajsa behöver hon en hel blöja, vill inte göra det i badrummet, och står med spikraka ben och spänner musklerna. Jag försöker få henne att böja benen lite i alla fall så hon tillslut lär sig sitta ner, men just nu vägrar hon. Jag tjatar inte utan föreslår det med jämna mellanrum.
    Förlåt TS för lite OT-prat. Kanske fler hittar hit med något råd som kan hjälpa dig. 
    "behöver blöja på förskolan" har hon fortfarande blöja när hon är på förskolan? hur funkar det om hon är borta hos en kompis och leker? 
    vi backade helt när det inte funkade för oss. vi gick tillbaka med blöja på förskolan på heltid lika så om vi var ute eller hos andra. så fick han gå utan blöja hemma. dock kissade han ju på toaletten när han väl hann dit. men vi pratade med han och ja la ansvaret på han sa att han fick säga till när han ville åka till dagis utan blöja. efter det började han prata om olika mål så som att när tomten varit hos oss då slutar jag med blöjorna på dagis. kanske något TS borde prova att gå tillbaka till blöjan en stund för att hon själv får bestämma.

    och i ert fall kanske man kan prata med dottern och säga helt enkelt du får kissa och bajsa i blöjan hur du vill men vi gör det på badrummet det är där man kissar och bajsar. skulle det funka kan man sedan gå vidare och säga när du vill hjälper vi dig med att prova kissa i toaletten med eller utan blöja på och sedan ta bajsandet. tror inte hon kommer bajsa i blöjan när hon är 7 och så länge hon gör det i badrummet så ser jag faktiskt inget fel i att en 4 åring bajsar eller kissar för den delen i blöjan och om all press försvinner kanske det går bättre.

    Jag säger också förlåt TS för att vi kom ifrån ämnet men som sagt fråga eran dotter vad hon vill har hon inget svar så berätta att ni börjar med blöja igen tills hon vill prova utan.
     
Svar på tråden 3,5-åring kissar på sig