• Anonym (K)

    Barn med HSP (High sensitive personality)

    Jag tycker det låter som att din sons problematik skulle kunna vara åt det autistiska hållet, med mycket pålagringar av ångest och depression utifrån att han ständigt måste förhålla sig till för många sinnesintryck. Precis som någon skrev har jag svårt att tänka mig att en sådan grad av funktionsnedsättning förklaras av HSP. Inte alls ovanligt att barn med autismdiagnos får ångest om saker är trasiga eller behöver slängas. Autistiska barn saknar sällan empatisk förmåga och kan bry sig (för) mycket om andra men har svårt med mentalisering, att sätta sig in i hur någon annan tänker. Att förstå att mamma slänger en trasig sak eftersom det annars blir för många saker hemma, inte för att hon är elak. Att mamma har en egen agenda som inte har något med mig och mitt känsloläge att göra.

    Vilken typ av test har sonen gjort på Bup? Vad användes för att utesluta autistisk problematik?

  • Anonym (K)
    Anonym (Mamman) skrev 2016-04-29 16:23:06 följande:
    Har inte fått några svar på om man egentligen gjort några direkta test. Det man började med var att jag o dåvarande förskoleklasspersonal fick tusen frågor i ett formulär och utifrån bara det konstaterade de att vi ringat in endast känslomässiga områden. Sedan har han som de säger "bedömts" i terapin.

    Dock har det gnagt i mig sedan "jämt" att det ÄR något.
    När han var yngre än 2 år hade han flera autistiska saker för sig. Gillade saker som snurrade. Fläktar, propellrar , hjul etc. Blev helt rasande när han var 1.5 år när vi var utomlands på en resturang som hade ett stort rullande vattenhjul. Då vi skulle äta där var det givetvis avstängt och han blev svimfärdig av ilska.
    Räddningen den semestern var ett fläktaggregat på balkongen på hotellet...

    Tack snälla ni för det ni skriver , jag är så fed up med hans sätt att jag liksom vant mig. Jag tänker inte ge mig hos läkaren nästa vecka.
    Vet förresten att BUP sagt o menat att om sonen hade haft en NP diagnos så hade han inte varit bättre i perioder. Ett resonemang som jag fogat mig i trots att när jag tänker efter egentligen inte köper. Alla har väl upp o nedgångar.

    I skolan klarar han sig tack vare att de alltid anpassat efter dagsform. Man är såklart tacksam men jag känner ändå att livet i stort inte fungerar så. Snart kommer högstadiet och jag kan bara tänka mig hur rörigt det kommer att bli för honom. Man kan inte begära att lärarna ska tassa på tå som de lite grann gör nu, när de har så många elever. 
    I perioder gör han ingenting i skolan för att han stör sig på något. Kan vara i klassrummet, i ämnet eller  för att han bara inte vill.
    När man ställer honom till svars blir han trängd och säger att han är dum i huvudet.

    Hans pappa skulle ha utretts vidare för bl a Asperger men tyvärr hann han inte det.
    Han om någon förstod sig på sonen rakt av.
    Det är sån otrolig förlust att vi inte har honom kvar.

    Återigen, jag är så tacksam att nån bemöter mig i detta och inte bara tycker att "din unge är galen"
    Varför jag undrade om testerna är för att jag själv jobbar som psykolog på Bup och har gjort många utredningar. Min erfarenhet är att ett vardagsliv som inte fungerar, där omgivningen behöver anpassa sig massor (både skolan och hemma) sällan beror enbart på "känslomässiga" faktorer. Kräv ordentlig utredning, dvs psykologiska tester, ordentlig anamnes och läkarbedömning. En utredning ska mynna ut i ett skriftligt utlåtande och ställningstagande till diagnos.

    Du ska också veta att det fortfarande finns personal på bup som inte tror på diagnoser, som hellre kör barnterapi 2 ggr/ veckan i 2 år än utreder. Med det inte sagt att terapi inte är bra, men när en situation inte reder upp sig trots terapi, insatser hemma osv- då är det oftast något bakom.
  • Anonym (K)
    Anonym (öh) skrev 2016-04-29 21:18:14 följande:
    Nej, du är nog bara försvarsberedd. Det är ingen taskig kommentar. Jag har jobbat många många år inom psykosvården och det du beskriver är en ganska typisk bild av hur det var i den åldern som din son är. Tankar han inte vill ha, aggressioner, överempatisk sida vad gäller en del saker och, "Han hör minsta lilla betoning, analyserar allt, tycks ha ett ständigt tankeflöde och upplever sig själv som olik alla andra" plus en del annat är vad jag grundat mitt uttalande på.

    Jag hoppas att du håller vad du tycker är en medial förmåga hos dig för dig själv?
    Jag har inte mycket erfarenhet av psykossjukdom från Bup, men det finns ju en samsjuklighet mellan autismspektrum och psykos. Så det är nog klokt att be BUP om en bred bedömning. Låter kanske skrämmande med psykos för det är så stigmatiserat, men det är ju faktiskt behandlingsbart. Vill du få bästa möjliga bedömning- håll alla dörrar öppna. Får jag fråga om du bor i Stockholm?
  • Anonym (K)
    Anonym (öh) skrev 2016-04-29 21:32:33 följande:
    Jag brukar använda den signaturen för att det är första bokstaven i för- respektive efternamn. Men det är klart att ibland passar det bättre och ibland sämre. 

    Hur som helst så är det inte ovanligt att se förloppet som du beskriver hos din son (ofta också med någon trauma så som föräldradöd eller annat nästan likvärdigt) för att därefter i något senare delar av tonåren i stället se en bild av tillbakadragenhet och ökad misstänksamhet. 
    Tycker det verkar vettigt att ta med dessa funderingar till läkaren. Oavsett så tycks det viktigt med en ny bedömning/ utredning som samlar information från skolan, dig & sonen. GAD räcker ju inte för att förklara dessa svårigheter. Jag hoppas verkligen du får gehör för din oro, lycka till!
Svar på tråden Barn med HSP (High sensitive personality)