• Anonym (Ts)

    Hoppa över förskoleklass

    Någon vars barn hoppat över förskoleklass och börjat direkt i första klass (vid sex års ålder)? Vill höra andras erfarenheter. Fördelar, nackdelar?

  • Svar på tråden Hoppa över förskoleklass
  • Anonym (Ts)

    Ingen? Någon lärare med erfarenhet?

  • Anonym (Ts)

    Barnet är född i augusti -11, och skulle enligt planen börja förskoleklass lagom till sexårsdagen nästa år. Av olika skäl har förskolan haft en specialpedagog som gått runt och observerat barngrupperna ett tag. Vi hade nyligen utvecklingssamtal på förskolan, och pedagogen sa hon och specialpedagogen hade pratat om att vi borde överväga att låta mitt barn börja ettan istället för förskoleklass nästa år. Det kom alltså därifrån, jag har inte tänkt i de banorna alls innan. Jag hade själv en väldigt ensam uppväxt (flera skolbiten, knepig uppväxt så hade svårt att få nära vänner) och det är otroligt viktigt för mig att mitt barn har kompisar och får vara barn.

    Mitt barn har många vänner på förskolan, de är ett gäng som hållit ihop i 3 år, sedan de var 2-3 år. Ungefär halva det gänget är födda 10 och kommer börja förskoleklass till hösten. Mitt barn funkar bra med de flesta barn men väljer oftast att leka med dem som är äldre. Hen lekte mycket med 2 år äldre barn också innan de började skolan. Så till min stora glädje går den sociala biten väldigt bra, barnet får ofta beröm av pedagogerna för att hen är en så bra kompis 9ch en förebild för hela gruppen.

    Kunskapsmässigt skulle hen lätt kunna gå i skolan redan nu. Hen läser flytande, även långa texter med små bokstäver. Hen skriver gärna egna berättelser, både för hand och på datorn. Hen räknar "hur långt som helst" och har talförstålse även när det gäller stora tal. Kan plus och minus utan problem med tal upp till 100 eller så och förstår också multiplikation och division och kan räkna en del sådana tal själv.

    Det var den biten pedagogerna på förskolan tog upp, de trodde att hen skulle riskera att bli uttråkad i förskoleklass. Jag kommer prata med dem mer så klart, och även kontakta skolan innan vi bestämmer oss. Ville bara höra lite om andras erfarenheter också.

  • Anonym (Ts)
    Anonym (Kajsa) skrev 2016-04-30 20:03:52 följande:

    Men du vill inte att ditt barn ska gå med de som börjar förskoleklass i höst?

    Har ditt barn kompisar som redan går i förskoleklass, dvs redan lämnat dagis?


    Har som sagt inte haft en tanke på att hen skulle börja tidigt, och nu är det för sent att söka för i höst. Tror inte att jag skulle vilja att hen började till hösten ändå, förskolan funkar väldigt bra och jag vill att hen ska få vara barn där tills hen är 6 år.

    På förskolan lekte hen ganska mycket med de 2 år äldre barnen tills de gick över i förskoleklass i höstas. De barnen bor en bit ifrån oss och vi har inte hållit kontakten, så kan inte riktigt säga att de är kompisar nu. Av barnen mitt barn leker mest med nu är några födda 10 och några 11. De bor nära oss så även om några börjar förskoleklass till hösten kommer de ses rätt ofta. Det är alltså dessa barn födda 10 som mitt barn skulle hoppa in i ettan med nästa år. Barnet kommer ha kompisar som går både ettan och förskoleklass nästa år.
Svar på tråden Hoppa över förskoleklass