• Cyanea

    Längtan och nyfikenhet

    Det kan komma igång snabbt men det kan även ta tid. Jag gick på p-piller och minipiller i 9 år innan jag la av dem. Jag visste att det kunde ta tid innan ÄL kom igång så jag slutade med tabletterna nästan ett halvår innan vi började försöka aktivt. För oss tog det ändå tre år av aktiva försök innan vi fick plus på stickan, men det är en helt annan historia ;) 

    Det är normalt för alla par att det tar upp till ett år av försök. Det är alltså inte ovanligt, utan vanligt, så det kan ta något längre om ÄL inte kommer igång på ett tag. Det kan även gå fort, men försök att inte leva för att bli gravid, då blir väntan extremt frustrerande. Lev som vanligt helt enkelt. 

    Vad gäller stress så försvårar det inte att bli gravid om du inte är extremt stressad. Stressen att längta efter att bli gravid räknas inte som extrem stress. Däremot är det jobbigt för psyket att bara tänka på att lyckas bli gravid, så av den anledningen är det bra att försöka tänka på annat. Det blir lättare att låta tiden passera helt enkelt. 

    Jag rekommenderar dig att ta ÄL-test tills du verkar ha kommit igång regelbundet så du får en ordentlig fingervisning på om det funkar eller inte. Jag använde mig av digitala tester för att slippa tyda hur starka strecken var, men det är en smaksak. Sen tycker jag väl inte att du ska testa om du inte vill det, om du kan ha tilltro till att det kommer igång och funkar är det ju bara onödiga pengar. 

    Att känna att ägget befruktas tror jag tyvärr är en myt. Ägget har då redan släppt äggstocken och färdas i äggledaren mot livmodern, så jag förstår inte riktigt vad man egentligen ska känna. Ägget är inte en del av din kropp och det är så mikroskopiskt pyttelitet liksom. 

    Lycka till! 

Svar på tråden Längtan och nyfikenhet