Inlägg från: Anonym (Dotter) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Dotter)

    Bipolär i familjen

    Hej, usch vad tufft för dig! Min mamma är bipolär typ 1. Hon blev sjuk efter långvarig kris och överanvändning av alkohol i vuxen ålder, läkarna säger att hon nog haft "tendenserna" hela livet men hon var frisk som ung. Hon bor ensam, är deprimerad mest och ligger inne och sover. Däremellan, med några års intervaller, får hon hemska manier med psykotiska inslag. Sjukdomen omöjliggör ofta normalt umgänge. Hon har få vänner och vi får ofta ställa in besök eftersom hon har druckit/är uppe i varv. Jag bor i en annan stad och vi har två små barn, vill hjälpa henne, men det är så svårt. Hon har bara mig, och jag har nästan blivit deprimerad själv pga detta.

    Hur ser din familjesituation ut, och hur var din uppväxt? Berätta gärna mer. Kram o lycka till

  • Anonym (Dotter)

    Usch TS, det låter som att det har varit väldigt jobbigt för dig. Det måste vara hemskt tufft att växa upp med detta. Du var liten och beroende av din mamma, men hon var sjuk och klarade inte av att ta hand om dig på ett bra sätt. Det är hemskt att höra att hon slog dig och skämde ut dig för andra, som din pojkvän. Hoppas du hade någon annan vuxen som kunde vara en trygghet för dig. Du verkar stark och modig som berättar.

    Förstår att dina känslor är skadade och att du ser ner på din mamma. Det är svårt att förklara för någon som har friska föräldrar, de fattar inte, eller tycker att man är "hård" och elak. Lyckliga dom som har fungerande friska familjer och slipper förstå, tänker jag då. Min mamma blev sjuk när jag var vuxen. Det var gräsligt skrämmande trots att jag inte behövde hennes omsorger längre. Jag skäms över henne när hon är manisk, hon skriker, gormar och fäller elaka och snuskiga kommentarer. Då hatar jag verkligen sjukdomen och skyddar alla, maken o barnen, från henne. När hon är deppig blir hon som ett barn, då tycker jag verkligen synd om henne men blir arg för hon försöker inte med nåt. Beskrivningen av hennes liv låter som din mammas. Dessa tvära kast och hur det tär på relationen, kärleken och en själv, det kan ingen med friska familjer förstå. Jag känner med dig! Verkligen!

    Mitt råd, nu när du är vuxen, är att ta hand om dig själv och ta vara på ditt liv istället. Ingen tackar dig för att du sliter ut dig, blir deprimerad, går in i väggen. Du behöver inte bryta med din familj, men umgås med dem när de mår bra och det fungerar, håll dig undan och gör sånt som får dig att må bra när du inte orkar eller de har dåliga perioder. Jag har insett att jag inte kan "läka" min mamma, trots att jag försökt i flera år, för sjukdomen är kronisk. Det kanske låter som ett fånigt råd, men jag fick det av andra och det fungerar för mig. Jag skulle göra allt för att få min mamma frisk, men det går aldrig. Däremot kan jag styra över hur jag själv mår.

    Ta hand om dig!

  • Anonym (Dotter)

    Hej Anonym (gapat), skönt att höra att du inte lider så mycket av din maniska mamma! Tror ändå att det få som kan ha din inställning, även om den är avundsvärd. När min mamma blir manisk så flippar hon, har flera gånger tagits in med tvång på psyket. Men även om hon varit mindre manisk så hade det varit jobbigt under uppväxten. Det är inte kul att ha avvikande föräldrar som skämmer ut sig, spelar över, anspelar på sex och får vredesutbrott. Man kan bli mobbad och less på allt för mindre. Men det är kanske bara jag.

  • Anonym (Dotter)

    Anonym (gapat) Förlåt sent svar. Nej, jag tycker absolut inte att du har ett konstigt eller avvikande förhållningssätt. Jag tror att det hela bara varit något som normaliserats i er familj. Det kanske helt enkelt inte var "så farligt" (hoppas du inte missförstår! Jobbigt var det förstås) Men som du skriver kan man även ha en frisk mamma som gapar och skriker, är festlig och impulsiv, och gränsen mellan normalt och onormalt är inte så lätt att se och speciellt inte som barn. Kanske inte för andra barn runt omkring heller. När du berättar om er familj, att de andra liksom tiger ihjäl det och att du är "problemmakare" om du tar upp det, då tänker jag på ordet "medberoende". Även om din mamma inte missbrukar, så har ni andra anpassat er efter hennes sätt att vara, så att det är hon som är normal och inte du som vill prata om det. Finns ingen anhörigorganisation du kan gå med i som kan hjälpa dig? Tror du behöver prata av dig.

    Kom ihåg att bara för att du vill säga "stopp, det känns inte bra", så kan du fortfarande ha en bra relation med din mamma. Du kan faktiskt säga nej till att träffa henne när hon inte känns ok, när hon är manisk eller vad det nu är. Om hon har bra perioder kan ni ju ses mer tex (det funkar för oss) Som bipolär har man dålig sjukdomsinsikt, min mamma säger att jag inbillar mig att hon är sjuk, men hon accepterar ändå mitt avstånd under manierna.

    Jag tycker inte du ska fundera så mycket på andras inställning och om du tänker rätt eller fel, du har nog gjort så gott du kan och varit en fin dotter! Att leva med en psykiskt sjuk liknar inget annat! Det finns inga rätt och fel, men om du mår dåligt så tycker jag inte du ska klandra dig själv. Min situation är väldigt speciell. Mamma blev riktigt sjuk när jag var 30+, jag hade redan ett eget liv. Hon har typ 1 och blir så dålig att det finns inget gränsland, jag behöver aldrig fundera på om jag kan ta med någon hem till henne, det går inte! Hon var normal när vi var barn, jag har alltså inte skolats in i att detta skulle vara ok och något som ska ignoreras. Jag har fått mycket stöttning av hennes psykteam, som gång på gång förklarat hur en bipolär fungerar. Om jag, som du, vuxit upp med detta hade jag inte varit såhär klarsynt....

    Och sen har vi tigit ihjäl andra problem i vår familj. Ätstörningar och diagnoser hos mina släktingar. Så jag vet att man kan grubbla ihjäl sig som vuxen -är det jag som inbillat mig allt och är konstig?! Det är det inte-kom ihåg det!

    Kram till dig

Svar på tråden Bipolär i familjen