Inlägg från: Anonym (Gapat) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gapat)

    Bipolär i familjen

    På vilket sätt kan det påverka en av att ha en manisk förälder? Jag har en mamma som är det men har svårt att tänka hur det kan bli jobbigt eller påverka mig som barn. Men jag har alltid haft det så och vuxit upp med så jag vet kanske inget annat. Jag kan tycka det är jobbigt men är som en förbjuden känsla att tycka det och lägger det på mig själv istället trots att jag vet att hon har en diagnos. Jag tror det tar psykiskt på mig och oss andra men är svårt att veta och jag känner att jag klagar för mycket och att det inte är en grej och att det inte ska/borde påverka mig. Hon själv saknar sjukdomsinsikt.

    Skulle vara skönt höra vad andra tror kan bli jobbigt för en eller påverka en med en sådan person i ens närhet då jag som sagt har svårt att själv se det. Har läst vad ni andra skrivit och känner igen mig i nästan allt men kände mest att får/kan man må så dåligt av det verkligen. Menar inte ifrågasättande utan undrar mer detta. Är det mer jobbigt än för andra med "normal" förälder/syskon/anhörig och på vilket sätt. Har läst på internet men vore intressant med andras riktiga upplevelse eller tankar. Hoppas det är okej att jag postar det här i tråden och att det inte är för långt ifrån ämnet, ber om ursäkt för det isåfall. Isåfall får jag skapa en egen tråd. Detta var mina tankar efter att ha läst ts och om er upplevelse.

  • Anonym (Gapat)
    Anonym (YO) skrev 2016-05-06 00:07:09 följande:

    Jag kan ju bara säga det som jag upplever personligen. Men jag tror att det som påverkat mig mest är att aldrig veta var man har mamma. Hon är som två olika personer, en som är full av energi, impulsiv, högljudd, går fram till folk på stan och pratar med vilt främmande människor utan anledning, ångar på som ett lok genom huset, stökar ner och hoppar omkring från en grej till nästa, är helt inne i sig själv och är inte mottaglig för kritik eller att någon säger vad hon borde göra. Då reagerar hon med att bryta ihop och gråtande låsa in sig i ett rum. Jag tror inte det är bra för något barn att se sin mamma stampa iväg och gråtande smälla i dörrarna som en tonåring... Den andra personen som mamma är är lugn, jordnära, saklig, trött, orkeslös, stökig eftersom hon inte städar eller plockar upp efter sig, sover mycket, går inte ut i onödan. Sen fanns det även andra varianter av henne, beroende på medicinerna. Ett tag var hon en zombie, och jag skojar inte ens. Hon stirrade slött rakt fram, gick omkring med hasande steg utan att knappt lyfta fötterna och svarade knappt på tilltal.

    Det är väldigt svårt att förklara för den som inte upplevt det.. Men skillnaden mellan de två personligheterna, eller vad man ska kalla det, är markant, och gjorde att jag inte kände att jag visste vem mamma var. Jag har aldrig känt att jag kunde prata med henne om sånt som är viktigt i mitt liv, aldrig känt att jag kunde/ville be henne om råd eller hjälp.

    Jag har alltså aldrig kunnat vara säker på vilken mamma det är som kommer möta mig i dörren, den maniska eller den deprimerade. Jag var jätterädd för att ta hem kompisar, för att hon skulle skämma ut oss båda och göra något konstigt, vilket hon också gjorde flera gånger.. Jag har dock också lite svårt att sätta fingret på vad och hur det har påverkat mig fram till idag, eftersom jag ju är/har varit mitt i det, men jag tror ändå att jag hade haft mindre problem med depressioner, dålig självkänsla, mobbning, beroenden m.m om jag haft två friska föräldrar och en mindre turbulent barndom. Framför allt om jag hade haft två föräldrar som lyssnat på mig, pratat med mig och hjälpt mig genom livet. Jag vet att det finns barn som haft det mycket värre än jag, men som ändå på något sätt tar sig igenom det helskinnade, men jag är tyvärr en svag person som påverkats negativt och inte riktigt kan skaka av mig allt som hänt.


    Tack för att du berättar. Jag känner igen det mesta i min egen mamma. Kan verkligen koppla ihop det. Speciellt just det att inte ta med kompisar hem. Du är bra på att se olika faser eller vad man säger. Jag tror för min del att allting smälts samman. För har inte fattat när jag var liten att det var något fel då jag trodde alla var så på ett sätt och har svårt att veta idag vad som inte är normalt. Eller vad som är sjukdom respektive personlighet. Då jag inte vet något annat eller vad som är "normalt".

    Hur har du det idag med din mamma, kan du skärma av och koppla bort ifrån det? Beroende på hur din/er livssituation ser ut förstås.
  • Anonym (Gapat)
    Anonym (Dotter) skrev 2016-05-10 20:30:46 följande:

    Hej Anonym (gapat), skönt att höra att du inte lider så mycket av din maniska mamma! Tror ändå att det få som kan ha din inställning, även om den är avundsvärd. När min mamma blir manisk så flippar hon, har flera gånger tagits in med tvång på psyket. Men även om hon varit mindre manisk så hade det varit jobbigt under uppväxten. Det är inte kul att ha avvikande föräldrar som skämmer ut sig, spelar över, anspelar på sex och får vredesutbrott. Man kan bli mobbad och less på allt för mindre. Men det är kanske bara jag.


    Lider har jag nog gjort mycket men har aldrig gjort kopplingen att det skulle kunna ha med diagnosen att göra. Utan att ha en förälder som skriker och skämmer ut sig på gatan och beter sig konstigt är något som hör till en vanlig uppväxt har jag tänkt. Eller att det är ett personlighetsdrag. Att hon är rolig och har mindre impulskontroll och det är därför mina klasskompisar skrattade åt henne. Att min mamma bara haft lättare för att brusa upp än andra. För mig har det varit så jag tänkt att många föräldrar är.

    Men det är också först som vuxen när hon fick en diagnos som jag börjat tänka att hennes beteende kanske inte varit normalt även under min uppväxt. Kanske är det så att ni fått veta diagnosen när ni varit yngre och därmed kunnat bättre se skillnaden? När jag var liten visste jag inte ens att det fanns en sån här sjukdom. Och det är svårt att växa upp och tro att ens förälder är "normal" och sedan få veta 20 år senare att det kanske inte vart så. Att ändra sina övertygelser.

    Dessutom så är den här diagnosen något som inte alls pratas om idag inom min familj och den existerar i princip inte. Allt bara fortsätter som vanligt och som det alltid gjort med samma beteenden. Jag har kunnat ifrågasätta det här men blir då sedd som en problemmakare som tänker för mycket. Det är därför jag blir förundrad hur ni kan vara så självsäkra i era känslor för det är verkligen inte jag. Det är tvärtom något att avundas. Jag tror därför att du snarare har mer "normal" syn på det här och att det är jag som har, och säkert alltid haft, ett konstigt förhållningssätt till det här.
  • Anonym (Gapat)

    Ser nu (dotter) att din mamma blev sjuk när du var vuxen. Jag vet då inte varför jag har den inställning jag har och va det kan bero på.

Svar på tråden Bipolär i familjen