• Farfallos

    Vilken är den viktigaste feministiska frågan?

    Listan är ju inte komplett, men allternativet "Annat" finns ju. Motivera gärna era val.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-05-05 08:44
    ...och så måste jag göra ett litet förtydligande. Detta gäller oss som kan läsa detta - dvs oss Svenskar. Vilken är den viktigaste feministiska frågan i Sverige?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vilken är den viktigaste feministiska frågan?
  • Farfallos
    Palestrina skrev 2016-05-04 16:50:56 följande:
    Det är svårt att vikta frågor mot varandra när allt hänger ihop.
    Jo, men onekligen är det ju så att både i den allmänna debatten och i vidtagna åtgärder från samhällets sida så verkar ju vissa frågor få mer resurser än andra, så någon form av viktning görs det ju.
  • Farfallos
    Progressiv skrev 2016-05-04 19:25:12 följande:
    Varför ställa olika jämställdhetsproblem mot varandra? Torde ju vara extremt kontraproduktivt...
    Jag kan inte se varför det skulle vara kontraproduktivt, men du kan ha rätt, för jag vet inte. Vad jag däremot vet är att de olika problem får olika mycket uppmärksamhet i samhällsdebatten och av våra politiker. På så vis så ställs redan de olika problemen mot varandra i dagens verklighet, och det skulle vara intressant att se vad folk faktiskt tycker är viktigt.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    EnAnonumius skrev 2016-05-05 08:44:21 följande:
    Likhet inför lagen och brottsrubriceringar.

    Det står i lagtexten att om en kvinna blir utsatt för fridskränkning så skall man använda brottsrubriceringen "grov kvinnofridskränkning". Anser att det är kontraproduktivt att man skall punktmarkera kön vid fridskränkning.  Man kan ju undra varför det är så viktigt att punktmarkera i brottsrubriceringen att det är en kvinna och varför måste den alltid ses som "grov" oavsett.  Fridskränkning är fridskränkning jag anser inte att (vi) kvinnor skall punktmarkeras och att om fridskränkningen sker mot oss så tycker jag det är fel att den skall räknas som "grov" per se. Tycker vi kvinnor skall sättas under samma gradering som med övriga kön (och oavsett vilka kön som utsätter kvinnan för fridskränkning också) vid fridskränkning och använda det könsneutrala begreppet fridskränkning och "grov fridskränkning".

    All lagtext skall vara könsneutralt skriven även brottsrubriceringarna med.
    Undantag av delar i föräldrabalken där man pratar om faderskapet, då där går det inte att "undvika kön".

    lagen.nu/1962:700

    Här är den punktmarkerade brottsrubriceringen som i lagtexten.

    Brottsbalken 4 Kap 

    4 a § Den som begår brottsliga gärningar enligt 3, 4, 6 eller 12 kap. eller enligt 24 § lagen (1988:688) om kontaktförbud mot en närstående eller tidigare närstående person, döms, om var och en av gärningarna utgjort led i en upprepad kränkning av personens integritet och gärningarna varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla, för grov fridskränkning till fängelse i lägst nio månader och högst sex år.


    Har gärningar som anges i första stycket begåtts av en man mot en kvinna som han är eller har varit gift med eller som han bor eller har bott tillsammans med under äktenskapsliknande förhållanden, ska han i stället dömas för grov kvinnofridskränkning till samma straff. Lag (2013:367).


    Ja, det är helt orimligt att man inte gjort den lagstiftningen könsneutral. Men nu när det inte bara finns två kön längre så kanske lagen måste skrivas om, och då får man väl hoppas att det blir bättre.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    MadHatter skrev 2016-05-05 08:24:13 följande:

    Jag skulle snarare säga att den viktigate rrågan är att moverka föreställningar (och därmed förväntningar och "krav") på individer utifrån kön. Utifrån det kan man påverka flera av de problem som du nämner.

    Men om man ska ta bara en enskild sakfråga skulle jag säga kvinnors egenmakt - rätten att bestämma över sin egna kroppar (ur ett globalt perspektiv då).


    Palestrina skrev 2016-05-05 10:57:13 följande:

    Exakt så tänker jag.


    ...och så tänker även jag ur ett globalt perspektiv. Men i Sverige då?
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    Palestrina skrev 2016-05-08 11:39:13 följande:
    Begränsande föreställningar om kön som påverkar både andras bemötanden av oss, bedömningar av oss och i förlängningen våra livsval, finns ju överallt, även i Sverige. Många av frågorna du listar i trådstarten hänger ju direkt samman med det, som t ex pojkars sämre skolresultat, kvinnors löner, sexism etc.

    Vad beträffar rätten att bestämma över vår egen kropp så har vi ju den i Sverige, rent juridiskt. Men jag tänker att uppfattningen att män har rätt till (att bestämma över) kvinnors kroppar ändå finns kvar i någon mån, vilket avspeglas t ex i synen på våldtäkter och ansvarsfrågan (och där har du ytterligare en av dina punkter i trådstarten), hur kvinnors och mäns sexualitet bedöms olika, etc.
    Men... Är det ett reellt problem somt kan formuleras som "uppfattningen att män har rätt till kvinnors kroppar" bara för att ett fåtal verkar ta sig den rätten?
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    Lena skrev 2016-05-10 01:01:29 följande:
    Många anser att kvinnor ska ta kommentarer om deras kroppar. Att de ska acceptera att bli stötta på jämt. Att tafsande inte tas som så allvarligt. Att flickor fortfarande får höra men han gillar ju dig när de säger ifrån för att en kille bråkar med dem. Att det anses okej att män inte förstår att en kvinna menar nej när hon säger nej.

    Det är några exempel på att kvinnor och män har olika rätt till sin egen kropp.
    Jag håller inte med dig på en enda punkt faktiskt. Allt du tar upp är (enligt mig) vedertagna men felaktiga sanningar. Ursäkta språket, men vem fan anser att det är OK att en man inte förstår att ett nej är ett nej? Ge mig gärna ett exempel på det.

    Nej Lena, jag förstår inte i vilket syfte du skriver det du skriver, men om det enkom är för att befästa myten om det eviga patriarkala förtrycket så önskar jag att du publicerar smörjan någon annan stans än i denna tråd.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-05-11 08:38:54 följande:

    Ett gott exempel på detta är ditt inlägg. Signaturen Lena är förmodligen kvinna, medan du förmodligen är man.

    Jag har hört ett stort antal kvinnor som framfört liknande synpunkter som Lena, däribland nära anhöriga till mig. Jag har också noterat att det finns ett antal män som då direkt tjongar till på bollen och gör självmål, däribland du.

    Har du några andra områden där du önskar tillrättavisa kvinnor - till exempel förklara hur den kvinnliga orgasmen verkligen känns, eller hur det kan upplevas att föda barn eller kanske bara att ha mens.

    Kroppens viktigaste organ är hjärnan. Du tar dig rätten att förklara för kvinnor hur de ska uppleva att vara kvinnor


    Ha ha ha! Det här måste vara något slags bottenrekord i missförstång och ologik! Jag spekulerar inte om kvinnors hjärnor och upplevelser i allmänhet. Lena skrev ett flertal saker jag inte håller med om och frågade om hon hade belägg för något av sina påståenden. Att det kan vara så upprörande att ifrågasätta och kräva något slags belägg för nesliga påståenden som att män i allmänhet skulle tycka att det är okej att missförstå ett nej från en kvinna. Det är bullshit på ren svenska och jag vill ha belägg för påståendet.

    ...och med din logik kan man aldrig på ifrågasätta någonting om kvinnor eller feminism.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    Patty2 skrev 2016-05-13 01:49:52 följande:
    För en feminist så borde den viktigaste frågan vara att stoppa massinvandringen och samtidigt arbeta för att få ut de muslimer och andra invandrargrupper från mer primitiva kulturer där kvinnan har ett lågt värde.
    Javisst! ...och den effektivaste behandlingen mot tandvärk är att hugga huvudet av folk.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
Svar på tråden Vilken är den viktigaste feministiska frågan?