• Palestrina

    Vilken är den viktigaste feministiska frågan?

    Det är svårt att vikta frågor mot varandra när allt hänger ihop.

  • Palestrina
    MadHatter skrev 2016-05-05 08:24:13 följande:

    Jag skulle snarare säga att den viktigate rrågan är att moverka föreställningar (och därmed förväntningar och "krav") på individer utifrån kön. Utifrån det kan man påverka flera av de problem som du nämner.

    Men om man ska ta bara en enskild sakfråga skulle jag säga kvinnors egenmakt - rätten att bestämma över sin egna kroppar (ur ett globalt perspektiv då).


    Exakt så tänker jag.
  • Palestrina
    Farfallos skrev 2016-05-08 07:41:04 följande:
    Palestrina skrev 2016-05-05 10:57:13 följande:

    Exakt så tänker jag.


    ...och så tänker även jag ur ett globalt perspektiv. Men i Sverige då?
    Begränsande föreställningar om kön som påverkar både andras bemötanden av oss, bedömningar av oss och i förlängningen våra livsval, finns ju överallt, även i Sverige. Många av frågorna du listar i trådstarten hänger ju direkt samman med det, som t ex pojkars sämre skolresultat, kvinnors löner, sexism etc.

    Vad beträffar rätten att bestämma över vår egen kropp så har vi ju den i Sverige, rent juridiskt. Men jag tänker att uppfattningen att män har rätt till (att bestämma över) kvinnors kroppar ändå finns kvar i någon mån, vilket avspeglas t ex i synen på våldtäkter och ansvarsfrågan (och där har du ytterligare en av dina punkter i trådstarten), hur kvinnors och mäns sexualitet bedöms olika, etc.
  • Palestrina
    Farfallos skrev 2016-05-09 23:29:08 följande:
    Men... Är det ett reellt problem somt kan formuleras som "uppfattningen att män har rätt till kvinnors kroppar" bara för att ett fåtal verkar ta sig den rätten?
    Det kan hända att det är ett fåtal som tar sig den rätten om vi pratar om våldtäkt, men det är inte ett fåtal som delar uppfattningen att män har rätt till kvinnors kroppar, eller att kvinnors kroppar finns till för män, på ett flertal olika sätt (därav "t ex"). Jag är lite för trött ikväll för ett mer utvecklat svar på den frågan (eller någon annan fråga), men om ingen annan hinner före mig återkommer jag en annan dag.
  • Palestrina
    Progressiv skrev 2016-05-13 05:03:02 följande:
    Eller så anser de kanske att den viktigaste frågan är att få ur SD är riksdagen?
    Det är faktiskt en jätteviktig fråga, på riktigt.
  • Palestrina

    Det är ändå intressant att det ständigt återkommande exemplet på dumma feminister är EN replik som EN feminist sa för tio år sedan. 

  • Palestrina
    Farfallos skrev 2016-05-19 09:52:46 följande:
    Men oj oj oj! Du har inte varken läst eller hört Gudrun, Johan Ehrenberg eller någon annan feminist göra korkade generella nesliga eller skuldbeläggande uttalanden om män efter det?
    Det kvittar väl vad jag har hört eller inte hört, jag ville uppmärksamma det ständigt återkommande exemplet som antifeminister använder. Jag kan dessutom gå händelserna i förväg och berätta att talibantalet och mansskatten är båda ännu äldre exempel än Ireen "män är djur" von Wachenfeldt. Dags att bygga upp en ny repertoar?
  • Palestrina
    K Kalle skrev 2016-05-19 10:51:40 följande:
    ...och fru Schyman sa aldrig att svenska män ÄR talibaner. Hon sa att det är samma strukturer som ligger bakom. Inte samma sak alls.
    Jag vet detta, men eftersom de flesta inte bryr sig om att vare sig kolla fakta, ta reda på vad saker betyder eller försöka att förstå har det mindre betydelse.
  • Palestrina
    Palestrina skrev 2016-05-19 10:56:41 följande:
    Jag vet detta, men eftersom de flesta inte bryr sig om att vare sig kolla fakta, ta reda på vad saker betyder eller försöka att förstå har det mindre betydelse.
    Alltså ursäkta om jag lät besserwissrig åt dig Kalle K, jag menade inget negativt åt dig. Det du skriver är viktigt och riktigt, men tyvärr är legenden ändå att Gudrun kallade svenska män för talibaner och det har upprepats så många gånger att det har förvandlats till en sanning.
  • Palestrina
    Progressiv skrev 2016-05-20 03:57:01 följande:
    Jag anser att ideologer skall döpas efter slutmålet, inte vägen dit.

    Att "jämställdism" är något som förknippas med anti-feminister är således absurt.
    Feminister och s.k. "jämställdister" gör inte samma samhällsanalys. Det är antifeminister som har myntat och gjort anspråk på "jämställdism" som begrepp, så för mig är det helt okej att det förknippas med antifeminister.

    Jag är för jämställdhet, men vill verkligen inte förknippas med "jämställdism" - inte mer än någon s.k. "jämställdist" vill förknippas med begreppet feminism.
Svar på tråden Vilken är den viktigaste feministiska frågan?